Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbullu gençler gastronometro çıraklık programıyla ünlü şeflerle buluşuyor

        Gastronometro’nun pasta ve ekmekçilik stüdyosuna girer girmez üstlerinde önlük, başlarında filmlerde gördüğümüz aşçı külahlarıyla stajyer şefler karşılıyor bizi. Biri krema çırparken, diğeri tezgâhtaki frenk üzümlerini topluyor. “Hadi arkadaşlar, hızlıca halledelim” diyen aşçı şefine cevap geliyor: Okay chef!

        Bu sahne, Amsterdam’da bir aşçılık okulundaymışız hissi uyandırsa da yer Bağcılar’ın ortasındaki Metro Alışveriş Merkezi’nin üst katı. Yenibosna’daki Mustafa Nevzat Pisak Çıraklık Okulu öğrencileri, haftanın 5 günü, günde 8 saatlerini gastronometro mutfağında iş öğrenerek geçiriyor. Hayatlarında hiç duymadıkları, tatmadıkları lezzetleri deniyorlar. Evde dört göz ocak üzerinde yumurta yaparak başlayan hikâyeleri, gastronomi yarışmalarının standartlarına göre özel olarak hazırlanmış mutfaklarda devam ediyor.

        REKLAM

        HAYALLER MUTFAĞINA

        Yaşadıkları çevrenin gerçeklerini, hayalleriyle aşan gençlerden biri 19 yaşındaki Samet Terzi. Yenibosna’da doğup büyümüş. 13 yaşından bu yana ekibin bir parçası. Yemek yapma yeteneğini fark edip onu meslek edinmeye iten annesi olmuş. Samet macerasının başlangıcını şöyle anlatıyor:

        “Evde annem yemek programları izliyordu. O izlerken beni de bir merak sardı. İnternetten tariflere bakmaya başladım. Evde kendime yeni tabaklar çıkarmaya çalıştım. Denediklerimden bazıları tutmadı ama bazıları da çok iyi oldu. Annem beğendi. Yeteneğimi görünce bu mesleği yapmam için beni çok teşvik etti. Daha önce çalıştığım yerde hiç görmediğim malzemeleri burada gördüm. Tropik meyvelerle ilk kez burada pasta yaptım.” Samet biraz çekingen, konuşmaktan hoşlanmıyor. Sen en iyi ne yaparsın diye sorunca susuyor ama şefi ve okul arkadaşı Fırat aynı anda atılıyor: “Opera pasta! Oğlum söylesene ‘Opera pastayı en iyi ben yaparım’ diye. Klasiklerde iyidir ama ‘apple crumble’ı da çok güzel yapar.” Anlıyoruz ki Yenibosnalı Samet, geleneksel İngiliz tatlısı “apple crumble”da bir numara. Bu arada eğitmen şeflerin disiplin anlayışı bakımından, televizyonlarda şef adaylarını ağlatmasıyla aşina olduğumuz Gordon Ramsay’den kalır yanı yok. Samet ve ekip arkadaşlarının yaptıkları çıtır soğanlı sütlü çikolatayı bir kenara kaldırıp, sanki az sonra 100 kişiye servis yapacaklarmış gibi bir hız ve disiplinle mutfağı toplamaya başlamalarına şahit olduk.

        REKLAM

        ‘HAYATIM ELİMDEKİ SPATULA VE ÇIRPMA TELİ’

        Programın yıldız öğrencilerinden biri de 19 yaşındaki Fırat Akar. Bağcılar’da doğup büyüyen Fırat’ın babası özel güvenlik görevlisi, annesi de ev hanımı. Gastronometro ekibinde 2 yıldır çalışan Fırat da hikâyesini bizimle paylaştı:

        “Sevmediğim için okulu bırakmıştım. Babam okumamı çok istiyordu. ‘İstersen açıktan oku fark etmez’ diyordu. Çıraklık okuluna böyle başladım. Bir sene buraya gelmeyi bekledim. Aslında takı tasarım okuyacaktım ama yeni tatlar denemeyi çok seviyordum. Gerek kahvaltı, gerek canım çektiğinde kahvenin yanında bir kurabiye olsun, yapmayı çok seviyordum. Programları çok izlerdim, o tarifleri denerdim hiç tutmazdı çok üzülürdüm. Çocuktum tabii. Burası hayatımda gördüğüm en güzel mutfak. İlk mutfağa girdiğimde getir götür yapıyordum, meyve yıkıyordum. Bu işte herkes için böyledir. Bazı insanlar için iş mutfaktan çıkınca başlar ya, benim için hayat mutfakta başlıyordu. Benim hayatım sağ elimdeki spatula, sol elimdeki çırpma teliydi. Hayalim Christophe Michalak gibi olmak.”

        REKLAM

        ‘HİKÂYELERI AYNİ BİZİM GİBİ’

        İlk yemeğini 8 yaşında yapan Fırat, şimdilerde Tüyap Türkiye Liseler Arası Restoran Tatlı Yarışması’nda gümüş madalya kazanmış, gelecek vaat eden bir şef. “Her şeyi çok iyi yaparım ama beyaz çikolatalı sufleyi en iyi yaparım” diyor. Gastronometro’da Çıraklık Okulu’nun yanı sıra bir de Türk şeflerini 2-3 günlüğüne Ramon Morato, Christophe Haton, Michel Roth, Paul da Costa-Greaves, Gunnar Hvarnes gibi isimlerle buluşturan Master Chef programı var. Meslek lisesi öğrencileri de tabii ki bu programın bir parçası. Master Chef’lerle çalıştığına inanamayan Fırat anlatıyor:

        “Buraya gelen şefler bu meslekteki ilah gibi insanlar. Onların da hayat hikâyeleri inanılmaz aynı bizim gibi. Bulaşıkhaneden, çıraklıktan gelmeler. İnsanın aklı almıyor. ‘Acaba benimle mi konuşuyor’ diyorsun. Türk şefler bizimle direkt konuşmaz. Bir altına söyler, o da sana söyler. Ama yabancı şef geliyor, direkt senden bir şey istiyor. İnsanın çok hoşuna gidiyor, motive oluyorsun. İnsanlar için küçük olabilir ama bizim için çok büyük şey. 3 Michelin yıldızlı şef gelmiş, ben biraz yüksek sesle konuşmuşum. Hemen, ‘Bu mutfakta orkestra benim. Siz müziksiniz, ben orkestra başıyım. Sessizce çalışacaksınız, koşuşturma olmadan’ dedi.”

        REKLAM

        BAĞCILAR’IN DİĞER ÇOCUKLARI

        Bu umut vaat eden, dinamik ekibin başarıları elbette tesadüf değil. Başlarında 20 yılı aşkın süredir dünyanın en iyi şeflerini yetiştiren Maximillian J.W. Thomae ve Yönetici Eğitmen Vedat Demir var. Maximilian J.W. Thomae ekipten çok emin: “Burada iyi öğrenci, kötü öğrenci diye bir şey yok. İyi eğitim, uygun ekipman, iyi eğitmen şefler var. Bana istediğiniz şefin adını söyleyin hangi tarihte yanımda çalıştığını söyleyeyim. Bu çocuklar da gelecekte öyle olacaklar” diyor. Gastronometro Çıraklık Okulu misyonunu sadece şef yetiştirmekle sınırlamıyor. Toplumsal fayda sağlamayı da hedefliyor. Metro’nun Kurumsal İletişim Sorumlusu Betül Bildik, “Daha önceleri en büyük hedefi bir otelde çalışmak olan çocuklar şimdi yarışmalara katılıyor” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ