Meme kanseri için ‘Pembe Festival’
Meme Sağlığı Derneği, meme kanserine karşı farkındalık yaratmak amacıyla kadınları 'Pembe Festival'de buluşturdu. Verilere göre meme kanseri sıklığı son 20 yılda 2.5 kat arttı. Uzmanlara göre ise bu tablonun nedeni Batılaşan yaşam tarzı
Tüm dünyada ekim ayı ‘Meme Sağlığı Farkındalık’ ayı olarak kabul ediliyor. Türkiye’de meme kanseriyle ilgili farkındalığı arttırmayı hedefleyen Meme Sağlığı Derneği de (MEMEDER) ilk projesi ‘Pembe Festival’de uzmanlar, meme kanseri kadınlar ile yakınlarını bir araya getirdi. 2gün süren festivalin Çırağan Sarayı’ndaki açılışında, meme kanseriyle mücadele gelinen nokta paylaşıldı, hastaların öyküleri dinlendi. Etkinlikte, çoğunluğu kadın seslerden oluşan Choruus Korosu’nun performansı, kanser tedavisi görmüş kadınlara moral verdi. Hastaların ücretsiz katıldığı etkinlikte, kadınlar karikatürlerini çizdirdi, el işi ve boyama gibi aktivitelere de katıldı. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kanser Daire Başkanlığı’na ait ‘Pembe Prenses’ adlı tarama TIR’ı da yer aldı. Katılımcılara ücretsiz tarama yapıldı.
ARTIŞIN NEDENİ BATILI YAŞAM TARZI
Gazete Habertürk'ten Ceyda Erenoğlu'nun haberine göre; “Meme Hastalığı Serüvenim” adlı ilk oturum dün Habertürk Gazetesi Sağlık EditörüCeyda Erenoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti. Erenoğlu’nun konukları MEMEDER Başkanı Ülkü Büyükgönenç ile sanatçı Işıl Yücesoy oldu. Kanseri hastalığa yakalandıktan 2 ay sonra fark ettiğini belirten Yücesoy, “Meme kanseri için halk arasında ‘Ağrı yapmaz’ denilirdi. Benim de göğsümde bir ağrı ile başlamıştı. Ağrı batma hissine dönüştü. Bir gün denizden çıkarken bir demir çubuğun göğsüme battığını hissettim” diye konuştu.
MEMEDER Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen ise yaptığı sunumda meme kanserine ilişkin çarpıcı veriler paylaştı. Araştırmalara göre meme kanseri görülme sıklığı son 20 yılda 2.5 kat arttı. Her yıl toplam 164 bin hasta meme kanseri tanısı alıyor. Her 8 kadından birine meme kanseri teşhisi koyuluyor. Uzmanlara göre bu ciddi artışın nedeni ise ‘westernizing life’ yani Batılı yaşam tarzının getirdiği faktörler. Yani, kadınların geç evlenip geç doğum yapması, az doğum yapmak ve az emzirmek, erken adet görmek, nüfusun yaşlanması ve artması. Özmen’e göre meme kanserine yakalanan kadınların yüzde 85’inin aile geçmişinde meme kanseri vakası yok, yüzde 15’in de ise var. Kanser erken teşhis ile yakalandığı takdirde ise tedavide başarı oranı yüzde 95.
PEMBE TOP 4'ÜNCÜ KEZ HAVALANACAK
Meme kanserinde erken tanı farkındalığının sembolü haline gelen “Pembe Top” 12 Ekim’deki Anadolu Efes – real Madrid karşılaşmasında dördüncü kez sahaya çıkacak. sinan Erdem spor salonu’nda yapılacak karşılaşma, ünlü oyuncu Elçin sangu’nun pembe top ile gerçekleştireceği hava atışı ile başlayacak.