Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Esin Övet Gaziantep cıncık gibi oldu, sıra diğer şehirlerde
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy'un eşi Pervin Ersoy, "Türk insanı memleketini gezmiyor, bilmiyor. Sürekli Avrupa'ya gidiyor, yurt dışını övüyor. Ben 81 ili dolaşıp kültür turları düzenleyeceğim" diyerek Rotahane'yi kurmuş ve dediğini yapmıştı. O gezilerden birinde "Bundan sonraki ilk hareketimiz 'Atma' olsun diyerek kolları sıvayan Pervin Ersoy şimdi de 'Atma' için yollara düştü ve pilot bölge seçilen Gaziantep'te "Atma, sokağa çöp atma" dedi.

        Türkiye’nin sokaklarını temiz tutma amacıyla herkese “Atma!” çağrısında bulunan Atma Derneği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’yle yapılan iş birliği ile yola çıktı. İlk start Gaziantep'in memleketi için canla başla çalışan Atma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mine Özmen'in de sahibi olduğu Hışvahan'da verildi. Ardından Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte "Kültür Yolu Atma Farkındalık Yürüyüşü"yle başladı ve Kültür Yolu Keçehane Yokuşu'ndan inerek 25 Aralık Kahramanlık Panoraması ve Müzesi'ne ulaşıldı. Müzenin konferans salonunda bizi çocuklar bekliyordu ve Sinan Akçıl'ın yeniden düzenlediği "Atma" şarkısını seslendirerek "Atma, yere çöp atma" mesajı verildi.

        Yıllardır bu konudan ne kadar mustarip olduğum bilinir. Ve hatta sık sık şikayet yazılarımı da buradan okuyorsunuz. Gerek Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, gerek Gaziantep Valisi Kemal Çeber, gerekse Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu o salonda harika konuşmalar yaptı. Ve kampanyayı ne kadar sahiplendiklerini belirtip beyaz bayrağını alacaklarını ifade ettiler.

        Gaziantep'e sık sık giden biri olarak şunu çok net söyleyebilirim ki, birçok şehre göre Gaziantep bu konuya daha hassas ve dikkatli. Bu hafta iki gün boyunca şehrin çeşitli yerlerinde dolaşırken bunu bir kez daha fark ettim. Gaziantep projeyi hemen kabullenmiş ve uygulamaya bile geçmiş. Gerçekten sokaklar 'miskilim' daha doğrusu Gaziantep Valisi'nin dediği gibi "Cıncık" gibiydi.

        Evet evet Gaziantep Valisi Kemal Çeber, "Madem beyaz bayrağı almaya söz verdik, Anteplice miskilim gibi yapacağız. Daha da ileriye gidip Gazianteplicesini söyleyeyim cıncık gibi yapacağız" dedi.

        Cıncık ne demek; cam kırığı yani "Cam gib oldu, mis gibi tertemiz" demek.

        Türkiye'nin birçok yöresinde olduğu gibi Gaziantep'in de kendine özgü sözleri, kelimeleri ve ifade etme şekilleri var. Cıncık onların en başında geliyor. İki gün boyunca ben de dostlarla sohbet ederken "Cıncık"ı daha çok anladım keza çok fazla kullanıyor şehir halkı. O gün bir arkadaşım, "Daha bugün kullandım bu kelimeyi inşaatın temelinde 'Cıncık gibi oldu' yani "Mis gibi" oldu demek istedim" dedi.

        ***

        Ve evet Gaziantep cıncık gibi oldu, sıra diğer şehirlerin başına...

        Ülkemizin her bir köşesi "Cıncık" gibi olsun bizler bunu hak ediyoruz. Gaziantep'te ev sahibeliği yapan Mine Özmen bu konuya öyle bir yüreğini koymuş ki, iki gün boyunca bunu bize fazlasıyla hissettirdi. Zaten yıllardır Gaziantep için canla başla çalışıyor. Memleketini en yükseğe taşımaya çalışan isimlerin en başında geliyor. Gaziantep'in titiz çalışması diğer şehirlere de örnek olacak gibi.

        Ben de projenin en yakından takipçisi olacağım. Atma arkadaş yere çöp atma. Kendi vatanın, memleketin için "Atma"... Cennet ülkemizi daha da cennet yapalım, mis gibi yapalım. Elindeki çöpü yere atma!!!

        ***

        O zaman size bir kaç Gaziantep'e özgü kelimeler ve anlamları

        Yılık: Kapı aralığı- (Kapıyı yılık bırak çocuğun sesini duyayım)

        Dıbık; Yapış yapış- (Anne elim dıbık oldu siler misin)

        Masim; Masum- (Bu kız çok masim)

        Küşümlenmek; Mahçup olmak- (Biraz daha ye küşümlenme)

        Stara; Değer kıymet- (O kız o çocuğu çok stara)