Boğaziçi köprüsü bir yıl kapatılırsa ne olur?
Haberturk.com uzmanlara sordu
HABERTURK.COM (ÖZEL HABER)
39 yıl önce hizmete giren İstanbul Boğazı'na yapılan Boğaziçi Köprüsü 40'ıncı yılında büyük bir bakıma girecek. Yaklaşık bir yıl kapalı kalacak köprü nedeniyle özellikle İstanbul trafiği içinden çıkılmaz bir hale gelecek. Peki köprünün kapatılması sadece trafik akışını mı etkileyecek? Emlak fiyatları bundan etkilenir mi? Bakım ertelenirse neler olabilir? Haberturk com. uzmanlara sordu. İşte cevapları:
"İSTANBUL BİTER, KİLİTLENİR"
Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp:
Büyük bakım 9 ila12 ay arasında değişir çünkü ana kabloların, taşıyıcı kabloların değişmesi ve bu sırada köprünün trafiğe tamamen kapanması gerekiyor.
Birinci ve ikinci köprüler toplam araç geçiş proje kapasitesi günde 250 bin iken şimdi bu rakam günde 550 – 600 bine çıkıyor. Birinci köprü daha önce iki defa bize sinyal verdi, alarm verdi. Bir keresinde kablo koptu, bir de maratonda vibrasyon yani rezonans dediğimiz olay başlamak üzereydi, sonra söndü. Bu bakımdan birinci köprünün mümkün olan en kısa zamanda bakıma girmesi doğru bir karar. Ancak burada doğru olmayan husus bu amaçla üçüncü köprünün öne alınması. Çünkü üçüncü köprü kent içi ulaşıma bir fayda getirmiyor. Ancak %5 gibi bir faydası var kent içi ulaşıma.
“Birinci köprü bu sene bakıma alınmalı”
Deprem riskini şimdi söylemek çok zor. Bir deprem sırasında oluşacak kuvvetler, momentler, yükler hangi yönde olur, nasıl olur onu söylemek çok zor. Ama şunu söylemek mümkün; büyük bakım geciktikçe risk artıyor. Köprüdeki yorulma, bizim 'çelik yorulması... Metal yoruluyor, vasıflarını kaybediyor. Yani metal çekmeye dayanıklı bir malzeme olma vasıfını kaybediyor.
Bir de kapasitesinin iki katında çalıştırıldığını göz önüne alırsak bir an evvel birinci köprünün mümkünse bu sene bakıma alınması gerekiyor. Fakat alınamıyor. Neden? Çünkü İstanbul biter, kilitlenir. O bakımdan sıkıntılı bir tablo. Bu nedenle üçüncü köprü yerine İstanbul trafiğini rahatlatacak başka bir proje olmalı.
“Araçların trafikten çekilmesi gerekir”
İkinci köprü de kapasite üstü çalıştırılıyor. Bunlar riskli durumlar. Sürekli vibrasyon... Aracınızla köprü üstünde durmuşsunuzdur; sürekli titriyor. Bu titreme sürekli bir kuvvet veriyor ve zaman içinde aşınmalar oluyor, yorulmalar oluyor. Yani birinci köprü kapanırsa büyük kabus olabilir İstanbul'da. İkinci köprünün bu tarfiği taşıması mümkün değil. Bunu kaldırması için araçların trafikten çekilmesi gerekecektir. Başka çaresi yok. Zaten şu an kapasitesinin iki katını taşıyor.
"BU TÜR BAKIMLAR DÜNYADA DA YAPILIYOR"
Yüksek Mimar Dr. Sinan Genim:
New York'ta bazı köprüleri kapatıyorlar zaman zaman, periyodik bakımlarını yapıyorlar. Onlar asma köprü de değil. Golden Gate hariç temelinde yorgunluk durumu da var. Matematiksel olarak bakım yapılıyor. Herhalde karayollarında bunun ölçümü var. Biliyorsunuz 2 yıl önce de kablolarda bir kopukluk oldu ve hemen müdahele ettiler. Bundan 3-4 sene önce de bakıma aldılar, kumladılar köprüyü. Benzer bakımlar zaman zaman binalara da yapılıyor, aynı şekilde düzenliyorlar. Bu tür bakımların dünyada yapıldığını biliyorum.
"EMLAK VE KİRA FİYATLARI EN AZ YÜZDE 30 ARTAR"
İstanbul Emlak Kom. Od. Bşk. Sabri Ateş:
Anadolu'da veya Avrupa'da hangi yaka olursa olsun mutlaka insanlar yeni bir ev arayışına gireceklerdir. Bu da fiyatları çok artıracaktır. Hali vakti yerinde olanlar daha nezih bölgelerde, örneğin Levent, Etiler, Ulus, ondan daha alt gelire sahip olanlar Gültepe, Beşiktaş gibi bölgelere doğru yönelirler. Belki biraz uzak olur ama Sarıyer Bölgesi'ne doğru bir kayma olur. Tabii Avrupa Yakası'nda işi olanlar da evini oraya taşımak isteyebilir.
Kirada oturanlar veya mal sahibi olanlar evini kiraya verip işyeri nerede ise oraya taşınmaya yöneleceklerdir. Tabii vatandaşa bir külfet olacaktır. Mal sahipleri kontratları fesh etmeyeceklerdir ve sürtüşme doğacaktır. Bu da haliyle bir sansasyona, sıkıntıya neden olacaktır.
Bu durum Avrupa Yakası'nda en az yüzde 30 gibi bir artışa neden olabilir. Çünkü Avrupa Yakası'nda şehir merkezlerinde üst düzey birisinin oturduğunu düşünün; mutlaka onun da bütçesinden, fazlasıyla kiraya ayırması gereken bir meblağ olması lazım. En az yüzde 30'luk bir artış bekliyorum. Yüzde 5'ler, 10'lar hikaye. Bizim mal sahiplerimiz bu fırsatı kaçırmaz . İçlerinde belki yüzde bir iyi niyetli olan vardır. Gerisi 'bu olaydan ne kapabilirim, cebime daha fazla ne girer' onun hesabını yapacaktır. Bu iki iki dörttür.
"KÖPRÜNÜN KAPANMASI DEMEK İSTANBUL'DA HAYATIN DURMASI DEMEK"
Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Av. Sami Güleçyüz:
Bu korkunç bir haber. Boğaziçi köprüsünün kapanması demek İstanbul'da hayatın durması demek. Boğaz Köprüsü toplu taşımayı da taşıyan bir köprü. Birçok insan metrobüsü kullanıyor. Aşırı yoğunluk olacaktır, trafikte kaos olur. Değil bir yıl bir gün bile kapanması İstanbul tarfiğini felç eder. Boğaziçi köprüsü çok önemlidir, şehrin merkezine gider ve toplu taşımanın büyük bölümü de buradan yapılıyor. Bu durum büyük bir kaosa neden olacaktır. 3. köprüyü beklemeye gerek yok.
3. Köprü Boğaziçi'ne alternetif olamaz. Mutlaka böyle bir şey olacaksa deniz ulaşımına burada çok görev düşer, çok iyi planmala yapılmalı.
39 yıl önce hizmete giren İstanbul Boğazı'na yapılan Boğaziçi köprüsü 40'ıncı yılında büyük bir bakıma girecek. Yaklaşık bir yıl kapalı kalacak köprü nedeniyle özellikle İstanbul trafiği içinden çıkılmaz bir hale gelecek. Peki köprünün kapatılması sadece Tarfik akışını mı etkileyecek? Emlak Fiyatları bundan etkilenir mi? Bakım ertelenirse neler olabilir? Habertürk com. uzmanlara sordu. İşte cevapları:
"Bu tür bakımlar dünyada da yapılıyor"
Yüksek Mimar Dr. Sinan Genim
New York'ta bazı köprüleri kapatıyorlar zaman zaman periyodik bakımlarını yapıyorlar. Onlar asma köprü de değil. Golden Gate hariç temelinde yorgunluk durumu da var. Matematiksel olarak bakım yapılıyor herhalde karayollarında bunun ölçümü var. Biliyorsunuz 2 yıl önce de kablolarda bir kopukluk oldu hemen müdahele ettiler. Bundan 3-4 sene önce de bakıma aldılar, kumladılar köprüyü. Benzer bakımlar zaman zaman binalara da yapılıyor aynı şekilde düzenliyorlar. Bu tür bakımların dünyada yapıldığını biliyorum.
“Emlak ve kira fiyatları en az %30 artar”
İstanbul Emlak Kom. Od. Bşk. Sabri Ateş
Anadolu'da Avrupa'da hangi yaka olursa olsun mutlaka insanlar yeni bir ev arayışına gireceklerdir. Bu da fiyatları çok artıracaktır. Hali vakti yerinde olanlar daha nezih bölgelerde, örneğin Levent, Etiler, Ulus, ondan daha alt gelire sahip olanlar Gültepe, Beşiktaş gibi bölgelere doğru yönelirler. Belki biraz uzak olur ama Sarıyer Bölgesi'ne doğru bir kayma olur. Tabii Avrupa Yakası'nda işi olanlar da evini oraya taşımak isteyebilir.
Kirada oturanlar veya mal sahibi olanlar evini kiraya verip iş yeri nerede ise oraya taşınmaya yöneleceklerdir. Tabii vatandaşa bir külfet olacaktır. Mal sahipleri kontratları fes etmeyeceklerdir ve sürtüşme doğacaktır. Bu da haliyle bir sansasyona, sıkıntıya neden olacaktır.
Bu durum Avrupa Yakası'nda en az yüzde 30 gibi bir artışa neden olabilir. Çünkü Avrupa Yakası'nda şehir merkezlerinde üst düzey birisinin oturduğunu düşünün mutlaka onun da bütçesinden fazlasıyla kiraya ayırması gereken bir mebla olması lazım. En az yüzde 30'luk bir artış bekliyorum. Yüzde 5'ler, 10'lar hikaye. Bizim mal sahiplerimiz bu fırsatı kaçırmaz . İçlerinde belki yüzde bir iyi niyetli olan vardır. Gerisi bu olaydan ne kapabilirim, cebime daha fazla ne girer onun hesabını yapacaktır. Bu iki iki dörttür.
"Köprünün kapanması demek İstanbul'da hayatın durması demek"
Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Av. Sami Güleçyüz
Bu korkunç bir haber. Boğaziçi köprüsünün kapanması demek İstanbul'da hayatın durması demek. Boğaz köprüsü toplu taşımayı da taşıyan bir köprü. Birçok insan metrobüsü kullanıyor. Aşırı yoğunluk olacaktır, trafikte kaos olur. Değil bir yıl bir gün bile kapanması İstanbul tarfiğini felç eder. Boğaziçi köprüsü çok önemlidir şehrin merkezine gider ve toplu taşımanın büyük bölümü de buradan yapılıyor. Bu durum büyük bir kaosa neden olacaktır. 3. köprüyü beklemeye gerek yok.
3. köprü Boğaziçi'ne alternetif olamaz. Mutlaka böyle bir şey olacaksa deniz ulaşımına burada çok görev düşer, çok iyi planmala yapılmalı.