Depresyon deyip geçmeyin, beyin tümörü olabilir!
Uzmanlar, beyinde oluşan bir tümörün kişilik bozukluklarına neden olabileceğini belirtti
Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal, beyinde oluşan tümörlerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Topsakal, “Örneğin, çok iyi tanıdığınızı sandığınız birinin zaman içinde kişiliği büyük ölçüde değiştiyse, örneğin içe kapanıkken neşeli biri olduysa, hiç kötü söz söylemezken birden bire ağza alınmaz küfürleri savurmaya başladıysa bu durumun altında 'beyin tümörü' yatıyor olabilir. Bu durumda da kişide depresyon ve mutsuzluk meydana geliyor.” dedi.
Beyinde oluşan tümörlerin genellikle baş ağrısı, bulantı, kusma, kol veya bacakta kısmi felç gibi belirtilerle kendini belli ettiğini aktaran Topsakal, “Beyin tümörleri, beyindeki hücrelerin anormal veya kontrolsüz büyümesi olarak tanımlanır.
Tümörler, iyi huylu (kanser yapıcı olmayan) veya kötü huylu (kanser yapıcı) olabilirler. Beyinde oluşan tümörler genellikle baş ağrısı, bulantı, kusma, kol veya bacakta kısmi felç ya da sara nöbeti gibi belirtilerle kendini belli eder. Ancak beynin ön bölgesi, kişiliği temsil eder. Buradaki tümörler, kişilik bozukluklusuyla kendilerini gösterir.” diye konuştu.
Tümör nedeniyle ortaya çıkacak kişilik değişiklikleri ile ilgili Topsakal, şunları ifade etti: “Kişilik bozukluğu bazen depresyon şeklinde, bazen de çok sakin bir kişinin agresifleşmesiyle ortaya çıkar. Bir insanın her gün yaptığı bir şeyi unutmasıyla da açığa çıkabilir. Bazı kişilerde tümör belli bir büyüklüğe ulaşana kadar hiç belirti de vermeyebilir. Hatta baş ağrısı da yapmayabilir. Yaratacağı kişilik bozukluğu da, kişiden kişiye değişim gösterebilir.”
Radyasyonun da beyinde tümör yaptığını dikkat çeken Prof. Dr. Topsakal, “Bu konuda Amerika’da yaptığım bir araştırma özel ödül kazandı. Cep telefonlarından lütfen uzak durun, direkt beyne tutmayın çünkü radyasyonun özellikle kafa tabanında bir sürü tümörlere yol açtığı ispatlandı.” dedi.
Tümörlerin oluşumu ile ilgili Topsakal, “Araknoid kistler sizde bile olabilir, tesadüfen saptanırlar. Tamamen beynin gelişimi sırasında beynin yaprakları arasındaki bir cep kalması sonucu ortaya çıkar. Su toplar ve zarlar arasında izole kalır, bulunduğu yerde beyne basmaya başlar. Genellikle sessiz tehlikesiz yerlerde bulunur ama bazen de önemli yerlere basabilir. Nerede olursa olsun ilaçla geçmeyen baş ağrısı, kusma, şuur kaybı, nöbet ya da felç veya kist içine kanama yapmadıkça asla ellenmezler. Senede bir MR kontrolü ile büyüyüp büyümediğine bakılmalı. Durduk yerde bulantı - kusma yapıyorsa artık o boşaltılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
CİHAN