Hangi gıda ambalajları daha sağlıklı?
Kullandığımız cam, karton, metal ve plastik ambalajlardan hangisi en sağlıklısı? Plastik kullanmak zararlı mı? Ambalaj tercih ederken cam mı tercih edilmeli? İşte detaylar...
HABERTURK.COM
Gıda ambalajı söz konusu olduğunda pek çok malzeme var ama sınıflandırma yapıldığında ilk akla gelenler; cam, karton, metal ve plastik ambalajlar...
YETERİNCE GÜVENLİ Mİ?
İçtiğimiz su, yediğimiz yemek, bebeğimize verdiğimiz mamanın hepsi bu ambalajların içinde. Peki, gıda ambalajları neleri içeriyor? Yeteri kadar güvenli mi, sağlıklı mı?
Avrupa Cam Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Adeline Fornelly, "Cam dışındaki ambalaj malzemeleri ve ambalaj konusunda bir şey söyleyemem ama cam konusunda şunu söyleyebilirim: İçinden hiçbir şey çıkmaz, hiçbir şeyin geçmesine ve sızmasına izin vermez. O yüzden içinde tuttuğu gıdayı yüzde 100 koruyabilen bir ambalaj malzemesidir."
CAMIN KULLANIM ORANI HALA ÇOK DÜŞÜK ÇÜNKÜ...
Uzmanlara göre; en güvenilir gıda ambalajı cam ama kırılganlığı ve maliyeti sebebiyle kullanım oranı hala çok düşük. Türkiye'deki cam ambalaj kullanımı Avrupa'nın üçte biri. Peki, plastik ya da metal ambalajlar?
Pet şişelerin içinde başka malzemeler de olduğunu söyleyen Adeline Fornelly, BPA maddesi kutunun ya da malzemenin içindeki gıdaya sızdığı için riskli bir malzeme olduğunu söylüyor.
DÜZİNELERCE KİMYASAL MADDE VAR!
Kimyager Prof. Dr. Deiter Schrenk ise; "Pek çok malzeme içerik var plastik ambalajlarda, polimerizasyon sonucu kalmış birtakım kalıntılar var. Ya da plastiği oksitasyona karşı koruyan birtakım malzemeler var. Yani plastik ambalajların içinde düzinelerce kimyasal madde var."
Avrupa'da yapılan '21. Yüzyılda gıda ambalajlarında sağlık konuları' isimli araştırmaya göre; ambalaj yapımında 6 bin 500'ün üzerinde kimyasal kullanılıyor. Aralarında etkisi bilinmeyenler de var ama etkisi en çok bilinen en zararlı madde BPA yani bisfenol. Bu madde en çok da plastik ambalajlarda kullanılıyor.
ÇOCUKLARDA BEYİN TÜMÖRÜNE NEDEN OLABİLİYOR
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Namdar Çelikkan ise; BPA niye bu kadar önemli çünkü BPA'nın sıcakta ya da yıkandıktan sonra içine bir ürün konulduğunda BPA'nın salınması sebebiyle çocuklarda en başta beyin tümörleri görülebilir ve ileride kanser riskini artırabilir.
KANSERİ TETİKLİYOR!
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Funda Orakdöğen, BPA maddesi bir östrojen etkisi gösterdiği için ileriki dönemlerde insanlarda meme, prostat gibi kanserlerin artmasına sebepolabilir.
Gıda ambalajlarının içindeki gizli tehlikeler; Kanser, diyabet, obezite... Hızlı değil ama ağır ağır zehirliyor. Uzmanlara göre ise bu hastalıklardan kaçmanın yolu yok. En korunaklı yol cam ambalajları tercih etmek.