Karatay diyeti nedir?
Karatay diyeti nedir? Karatay diyetinin faydaları nelerdir? sorularının yanıtlarını Prof. Dr. Canan Karatay verdi. İşte Karatay diyetiyle kilo vermenin yolları
Karatay diyeti, Prof. Dr. Canan Karatay'a göre; bir diyet listesinden öte bir sağlıklı ve mantıklı yeme alışkanlığıdır. Prof. Dr. Karatay, "Ekmek yemek yerine mantıklı ürünler yiyerek kendinizi yormadan kilo verebilirsiniz. Karatay diyetinde şeker ve ekmek “tatlı zehirler” olarak anılır çünkü sizi en çok şişmanlatan şeyler bunlardır" dedi.
Yaz mevsimi yaklaşırken, yaz meyvelerini de seçerek tüketmek gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karatay, Karatay diyeti hakkında merak edilen soruların yanıtlarını paylaştı:
"Erik olsun, kiraz olsun sağlıklı meyveler iken bildiğimizin aksine karpuz ve kavun içindeki yüksek şekerden dolayı uzak durulması gereken ürünlerdendir. Marketlerden aldığınız hazır tavuklar yerine de köy tavuğu denilen özgür olarak dolaşarak büyüyen tavuklardan tüketmeniz gereklidir.
EKMEK YERİNE CEVİZ TÜKETİN!
Karatay Diyeti yaparken sürekli yemek yemeyin. İnsülin direnci sık sık yediğimiz zaman ve harcamadığımız zaman kırılamaz. Az yemek doğru değil aslında, 3 öğün, fakat tok olarak yenilecek. Kahvaltı 24 saatin en önemli öğünüdür. Karatay diyetine göre sabah çok kuvvetli yememiz lazım. Her gün 2 yumurta veya pastırmalı yumurta veya menemen yiyebilirsiniz. Avuç içimiz kadar peynir ve yanında salatamızı yiyebiliriz. Yumurta, beyaz peynir, 10-15 zeytin, 1 fincan ceviz (ya da fıstık, badem). Ekmek yerine ceviz tüketin. Karatay diyetinde kilo vermek isteyenler ekmek yemeyecekler çünkü ekmek yemek insülin direncini artırır. İnsülin yağları depo eden hormondur. Az ve sık yediğimiz zaman sürekli yağlar bu depoya gönderilir ve depo edilir. Yemek yediğimiz zaman insülin yükselir ve 2 saat sonra düşmeye başlar ve acıkma hissi ortaya çıkar. Çok kuvvetli bir kahvaltı yaptığımız zaman bütün gün acıkmayız. O sırada leptin hormonu devreye girer ve kendi vücut yağlarımızı ara öğün olarak kullanır. Bu nedenle acıkmayız. Sık sık yediğimiz zaman karaciğer ve pankreas yorulur. Karatay Diyetinde sık sık yemek yemek doğru değildir.
KARATAY DİYETİNDE ÖĞLE YEMEĞİNDE NE YENİLMELİ?
Karatay diyetinde eğer acıkmadıysanız öğle saatinde bir şey yemeyin. Bir fincan fındık-fıstık yiyebilirsiniz. Lahmacun en sağlıklı yiyeceklerden biridir. Hamuru çok ince olmalıdır, lahmacun şu bakımdan sağlıklıdır: üstünde et ve sebze vardır, yanında soğanı ve maydanozu vardır. Güvendiğiniz bir yerde küçük bir lahmacun yiyebilirsiniz. Kilo verene kadar bu şekilde devam etmelisiniz. Bu karaciğer yağlarının gitmesi için şarttır.
KARATAY DİYETİ NASIL YAPILIR?
Karatay diyeti aslında bir diyet değil, bir yaşam biçimidir. Bu önemli konulara sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmelidir. Biz hareketsiz bir toplumuz, çok ekmek yiyoruz, çok meyve suyu içiyoruz. Bunun yerine balık yiyebiliriz. Balık sağlıklı bir yiyecektir. Bilim insanları, “şeker en tatlı zehirdir” diyor. Bir dilim ekmeğin üzerine kesme şekerleri yerleştirin, ne kadar şeker alırsa o kadar şeker yiyoruz ekmekle birlikte. Karaciğer yağınızı azaltmak istiyorsanız ekmekten uzak durmalısınız.
KARATAY DİYETİNDE NELER YASAK?
Glisemik indeksi yüksek gıdalar
* Her türlü tahıl unu ve bunlardan yapılmış gıdalar (ekmeğin her çeşidi) – kavrulmuş kuruyemişler,
* Her türlü şeker, şekerli her türlü gıda, her türlü tatlandırıcı ve diyabetik ürünler,
* Pirinç, patates, pişmiş havuç,
* Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz
* Markette satılan tavuk, yumurta ve markette satılan fabrikasyon her türlü ürün ile sucuk, salam, sosis,
* Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dahil), meyveli yoğurt, granür kahve, her türlü alkollü içecekler,
* Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin
* Öğütülmüş tahıllar
* Saat 19:00 – 20:00 den sonra bir şeyler yemek veya atıştırmak,
* Sofradan aç kalmak, az ve sık aralıklarla yemek, ara öğünler,
* Hareketsizlik.
KARATAY KAHVALTI TABAĞI NASIL OLMALI?
(07.00-09.00 arası)
* Az pişmiş 2 adet yumurta. Haşlanarak rafadan veya kayısı kıvamında ya da tavada düşük ısıda saf tereyağında fazla katı olmadan pişirilebilir. Omlet, menemen, çılbır, mıhlama, pastırmalı yumurta yapılabilir.
* Bir avuç içi kadar az tuzlu peynir. Az yağlı, light ya da krem peynir olmayacak! Koyun, inek veya keçi sütünden klasik beyaz peynir, eski kaşar, Erzincan deri tulumu, İzmir tulumu, Balıkesir sepet peynir vb. yöresel peynirler olabilir... Ancak yanında herhangi bir ekmek, poğaça, simit vb. yenmeyecek!
* Bir ince belli çay bardağı ceviz, fındık, fıstık, badem veya yerfıstığı içi. (Kuruyemişler kavrulmamış ve tuzlanmamış olacak!) Az tuzlu 10-15 adet zeytin. (Üzerine zeytinyağı, limon, kekik ve pul biber eklenebilir.)
* Domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka. (Doğal ve mevsiminde olmak şartı ile arzu edildiği kadar yenebilir.)
* Limonlu çay veya süt içilebilir. (Şekersiz ve tatlandırıcısız olarak!)
BİBERİYELİ OMLET (dört mevsim yapılabilir)
Malzemeler
* 2 adet yumurta
* 1 tatlı kaşığı kuru biberiye (havanda ezilmiş)
* Kristal kayatuzu, karabiber, pul biber, kimyon (ağız tadına göre)
* 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı
* Bir avuç içi kadar beyaz peynir
Hazırlanışı: Yumurtaları bir kâsenin içine kırın ve iyice çırpın. Çelik bir omlet tavasını ocağın üstüne koyun, tereyağını içine atın ve orta ısıdaki ateşte eritin, göz göz olmaya başlayınca yumurtayı tavaya dökün ve ateşi kısın. Omletin üzerine birer tutam karabiber, pul biber, kimyon ve tuz serpin. En son biberiyeyi de serpiştirin. Altı hafif pişmeye başlayınca iki yanından içe doğru katlayarak, omleti rulo haline getirin. İç kısmı fazla pişmeyecek şekilde biraz daha ocağın üstünde tutun, sonra ateşi söndürün ve omleti bir servis tabağına alıp servis edin.
GELENEKSEL TÜRK USULÜ YOĞURT MAYALAMA (dört mevsim yapılabilir)
Malzemeler
* 1 kg süt
* 1 yemek kaşığı ev yoğurdu (tepeleme)
* Cam kâse veya toprak çömlek
* Büyük bir sofra bezi (pamuklu)
Hazırlanışı: Sütü bir tencereye koyun ve güzelce kaynatın. Daha sonra ateşi söndürün ve sütün hafif soğumasını bekleyin. Sütün sıcaklığı serçe parmağının dayanma derecesine geldiği zaman cam bir kâse veya toprak bir çömleğe boşaltın ve içine bir yemek kaşığı yoğurdu koyup tahta bir kaşık yardımıyla süte karıştırın. Üzerine cam veya porselen bir kapak kapatın. Kalın bir bez örtüye sarıp, oda sıcaklığında 6-8 saat kadar bekletin. Daha sonra mayalanan yoğurdu buzdolabına koyun ve arzu ettiğiniz zaman servis edin."
GÜNDE SADECE BİR DEFA MEYVE!
* Son bilimsel verilere göre oluşturulan Karatay diyeti, 2002 yılında eski Harvard beslenme piramidinin yerini alan yeni beslenme piramidinin içerdiği son bilgilerin, Türk halkına ve Türk mutfağına uyarlanmış, Prof. Dr. Canan Karatay’ın hekimlik tecrübeleriyle zenginleştirilmiş halidir. Karatay Beslenme Piramidi’nin en üstünde ‘sıfır’ dediğimiz rafine ve işlenmiş gıdalar, meyve suları ve şekerli içecekler yer alıyor. Bunlar hiç yenmemeli ve içilmemelidir!
* Balık, kuzu, dana veya av hayvanlarının etleri günde 2 kez yenebilir.
* Bulgur veya buğday salatası ya da pilavı günde bir defa tüketilebilir.
* Mevsimine göre doğal meyve günde bir defa yenebilir.
* Mevsimine göre sebzeler istenildiği kadar tüketilebilir.
* Klasik beyazpeynir, bol zeytin doyuncaya kadar yenebilir.
* Karatay Beslenme Piramidi'nin en altında yani temelinde ise kuruyemişler, baklagiller, sağlıklı yağlar (köy tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, Omega-3) ve hareket yer alıyor. Kuruyemiş ve baklagiller üç öğün alınabilir, sağlıklı yağların da her gün alınması gerekiyor. Günde en az 20-40 dakika yürüyüş de olmazsa olmazlardan...
HAMİLELER KARATAY DİYETİNİ YAPABİLİR Mİ?
Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamileler için şunları söyledi: "Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.
Sağlıklı bir bebek için her şey anne ve babada mı bitiyor?
Evet, ama anne ve babanın yanı sıra çevresel faktörler de çok önemli! İşte bunun için anne adayları ve hamileler için Karatay Diyeti kitabını yazdım. Sadece hamilelik sırasında değil bebek yapma planı başladığı zamandan itibaren yani hamilelikten en az altı ay önce sağlıklı beslenme ve yaşam biçimini edinen anne-babalarda sağlıklı yumurta ve sperm oluyor. Bu da bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ilk adım. Anne veya baba kiloluysa ya da sağlıksız bir beslenme/yaşam biçimi varsa haliyle yumurta ve spermlerinin kalitesi bozuluyor. Ayrıca gebeliğin oluşması için de genelde çok uğraşıyorlar. Bugün sebebi bilinmeyen infertilite yani kısırlık vakaları çok sık görülüyor! Bilimsel çalışmalar, kısırlığın en büyük sebepleri arasında tarım ilaçları, hormonlu yapay gıdalar, hibrit ve GDO’lu tohumlar olduğunu gösteriyor.
İnsülin yüksekliğinin sebebi nedir?
Şeker ve vücutta şekere dönüşen yiyecekler. Başta da ekmek geliyor. Türkiye’de de ne kadar çok ekmek tüketildiğini biliyorsunuz. Ekmeğin glisemik indeksi şekerden de yüksek. Bir kişi ister erkek ister kadın olsun, ister hamile olsun ister olmasın insülinini yükseltmeyecek! Embriyo ana rahmine düşer düşmez, anne adayında insülin yüksekliği başlar. Çünkü hamileliğin iyi gidebilmesi için vücudun yağlanması gerekiyor. İnsülin, vücudu yağlandıran tek hormondur. O nedenle hamileliğin fıtratında insülinin yüksek olması var. Dolayısıyla sağlıksız beslenerek o hormonu daha da yükseltmenin bir anlamı yok! Hamile kadınlara ‘İki canlısın makarna, baklava, börek ye’ dememek lazım.
Hamile kadın hamurlu besinler yemek isterse ne yapmalı?
Eğer aşeriyorsa büyük ihtimal gizli şekeri vardır. Gebelerdeki asıl sorun gizli şekeri ya da şeker hastası olduğunu bilmeden hamile kalmış olması. İnsan vücudunun yüzde 60’ı su, yüzde 20’si protein, yüzde 19,9’u yağ, sadece yüzde 1’den azı karbonhidrat. Eğer bu oran tutuyorsa bebek sağlıklı olur, hamilelik de iyi geçer.