Engelli çocuklara atlı tedavi
Diyarbakır'da otizm ve Down sendromu olan çocuklara atlar ile 'Hippoterapi' uygulanıyor
AHMET YUKUŞ/ DİYARBAKIR (AHT)
Güneydoğu'da bir ilk olarak, Diyarbakır'da otizm ve Down sendromu olan çocuklara atlar ile 'Hippoterapi' uygulanıyor.
Tıp dünyasında 'Hippoterapi' adı verilen at üstünde terapi yöntemi, fiziksel ve zihinsel sorunlar yaşayan Diyarbakırlı çocukların tedavisinde ilk kez uygulanmaya başlandı. Özel bir rehabilitasyon merkezi Otizm, Cerebral Plasy, Mental Reterdasyon ve Down sendromu olan 09-14 yaş arası çocuklar atlar üzerinde terapi görüyor. Bahçeşehir kolejindeki piste yapılan eğitimler uzman öğreticilerin gözetiminde ikişerli gruplar halinde yapılıyor. Bir önce başlayan Hippoterabi yöntemi sayesinde çocukların yüzde 90'ının canlı hayvan korkusu yendiği ve akranları ile sosyalleştiği gözlendi.
At eğitmeni Yasemin Tokat, Hippoterapi yapan çocukların kas gelişimi ve dengeli durmasına büyük katkı sağladığını söyledi.
Diyarbakır'da ilk kez hippoterapi başlatan Ada Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yöneticisi Emine Ercan Çoban, atlı terapinin 5 aşamalı uygulandığını ve engellilerin hayatlarının yaşanmaya değer kılan zevkli bir metod olduğunu belirtti. 11 yaşındaki çocuğunu terapiye getiren Fatma Duru isimli veli, "Çocuğum önceleri canlı hayvanlardan çok korkuyordu. Terapiye getirdikten sonra şimdi attan inmek istemiyor. Hayvan sevgisi oluştu, özgüven kazandı. Onunla daha kolay iletişime geçiyoruz. Eğitimin faydasını gördük devam ettireceği" dedi.