Türk Sağlık- Sen Maliye Bakanlığı'nda
"Aile hekimlerinden kesilen damga vergisini geri ödeyin"
Türk Sağlık-Sen, sözleşmelilerden, aile hekimlerinden ve aile sağlığı elemanlarından kesilen damga vergisinin geri ödenmesi için Maliye Bakanlığına başvuruda bulundu.
Sendikadan yapılan yazılı açıklamaya göre, başvuru yazısında, sözleşmeli memurlardan, aile hekimlerinden ve aile sağlığı elemanlarından 2011 yılı başında yaptıkları hizmet sözleşmelerinden dolayı damga vergisi kesildiği hatırlatıldı.
Yazıda, ''Torba Yasa''da yapılan düzenleme ile sözleşmelilerden damga vergisi alınmayacağının yasalaştığı ve yürürlük tarihinin kanunun Resmi Gazetede yayınlandığı gün olduğu belirtildi. Açıklamada, sözleşmeli memurların, aile hekimlerinin ve aile sağlığı elemanlarının mağdur edilmemesi için kanunun yürürlük tarihinden sözleşmeli personelin hizmet sözleşmelerinin bitim tarihine kadar kalan döneme ait damga vergisi miktarının hesaplanarak söz konusu personellere iade edilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarının bilgilendirilmesi istendi.
Türk Sağlık-Sen Gele Başkanı Önder Kahveci, 250 bin memurun bir mağduriyet yaşadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
''Torba Yasada sözleşmeli memurlar damga vergisi ile ilgili düzenlemenin yürürlük tarihi nedeniyle açık bir şekilde mağdur edilmişlerdir. Biz Türk Sağlık-Sen olarak Maliye Bakanlığına yasanın yürürlüğe girdiği tarih olan 25 Şubattan sonraki 10 aylık kısmının geri ödenmesi için bir başvuru yaptık. Bakanlığın hizmet sözleşmesinin bitim tarihine kadar ki damga vergisi tutarının iade edilmesi için Kamu kurum ve kuruluşlarını bilgilendirmesini istedik. Umarız Maliye Bakanlığı bu konuda gerekli adımı atarak sözleşmeli memurların mağduriyetini giderir. 250 bin sözleşmeli memuru sevindirir.''
-HABER-SEN'DEN ANAYASA MAHKEMESİNE MEKTUP-
Öte yandan KESK'e bağlı Haber-Sen, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve mahkeme üyelerine açık mektup göndererek, TRT'de maaşları dondurularak araştırmacı kadrosuna atanan ve haklarını aramak için yargıya başvuran 109 kişinin, yaklaşık 1,5 yıldır ayda bin TL'ye varan kayıpla maaşlarını aldığını kaydetti. Kazanılmış hakları hukuka aykırı bir şekilde elinden alınan TRT emekçilerinin umutla Anayasa Mahkemesinden gelecek haberi beklediği belirtilen mektupta, şunlar ifade edildi:
''Geciken adalet, adalet olamaz. TRT'yi hükümetin kontrolü altına sokan düzenleme sonrasında olanlar ise herkesin ve siz değerli yüce mahkeme üyelerinin gözleri önünde gerçekleşti, gerçekleşiyor.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Haşim Kılıç, sizden, dosyayı biran önce gündeme almanızı, yüce mahkemenin değerli üyeleri, sizlerden sorumluluğunuzu yerine getirmenizi arz ediyoruz.''
AA