Sıcak kemoterapi mi?
Popülerliği artan ve gittikçe daha fazla uygulanmaya başlanan sıcak kemoterapi tedavisinin etkili olup olmadığı tartışılıyor
ABD’de Grey’s Anatomy adlı dizide gösterildikten sonra popülerliği artan ve gittikçe daha fazla uygulanmaya başlanan sıcak kemoterapi tedavisinin etkili olup olmadığı tartışılıyor
Hastanelerin özellikle bağırsak ve yumurtalık kanseri tedavisi için önerdiği yöntem, karın bölgesine açık ameliyat yapılarak gerçekleştiriliyor. Doktorlar ilk olarak, açtıkları karın bölgesindeki tümörü temizliyor. Daha sonra 90 dakika boyunca kemoterapi ilaçları içeren sıvıyla bölgeyi yıkıyor.
Sıvı, bölgeye yerleştirilen bir pompalama cihazı yardımıyla yayılıyor. Hemşireler, “kemo banyosu” adı da verilen yöntem çerçevesinde dökülen sıvının daha iyi yayılması için hastayı sallayarak hareket ettiriyor. Sıvının sıcak olmasının etkisini artırdığını düşünen uzmanlar, kanserli hücrelerin ilaçla doğrudan temasının tedaviyi başarılı kıldığını savunuyor.
Milliyet'te de yer alan habere göre, yöntemle ilgili tek deney ise yaklaşık 10 yıl önce Hollanda’da uygulandı. 105 hastaya yapılan deney çerçevesinde, Hipec adı verilen bu yöntemin normal kemoterapi tedavisine ek olarak uygulanmasının ömrü 12.6 aydan 22.3 aya kadar uzattığı görüldü. Ancak ABD’de tekrarlanmak istenen deney, denek bulunamadığı için ertelendi. Hastanın ömrünü 2 kata kadar uzattığı öne sürülen yöntemle ilgili olarak konuşan Massachusetts Hastanesi Kanser Merkezi’nden Doktor David P. Ryan, “Bu tedaviyi uyguluyoruz, ancak bilimsel olarak bir dayanağı yok” dedi. Washington Hastanesi’nden Dr. Paul Sugarbaker ise, “Sistematik kemoterapiyle hastaların ömrünü uzun süre uzatamıyoruz. Bu yöntem daha etkili” diye konuştu. Yönteme karşı çıkanların ortak düşüncesi ise bu tedavinin hastayı normal kemoterapiden daha fazla yorması. Yaklaşık 9 saat süren ameliyat için 20 bin dolar ile 100 bin dolar arasında bir miktar ödeniyor. Şimdiye kadar yaklaşık 1500 kişiye uygulanan yöntemin yıl sonuna kadar 10 bin hastaya daha uygulanması bekleniyor.