Lenslere dikkat
Lenslerin düzenli bakımı ve doğru kullanımı gözlerin sağlıklı kalmasında büyük önem taşıyor
Kontakt lensler, gerek gözlük kullanmayı tercih etmeyen veya kontakt lens kullanması yararlı olan kişilere, gerekse de renkli gözlere sahip olmak isteyen kullanıcılara değerli bir seçenek oluşturuyor.
Bu geniş kullanım alanı nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilen lenslerin düzenli bakımı ve doğru kullanımı gözlerin sağlıklı kalmasında büyük önem taşıyor.
KONTAKT LENSLERİ ALIRKEN DİKKAT
Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Türk Oftalmoloji Derneği Kontakt Lens Birim Başkanı Doç. Dr. Tomris Şengör, “doktor kontrolünde kullanım”ın önemini vurguluyor; “Kontakt lenslerin rastgele satın alınmaması, kozmetik lensler de dahil tüm kontakt lenslerin mutlaka göz doktoru önerisi ile kullanılması gerekiyor. Lensler kişinin gözüne uygun olmadığında, doğru kullanılmadığında ya da başkalarıyla paylaşıldığında kornea ülseri, enfeksiyon ve görme bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu enfeksiyonlar da körlüğe hatta gözün kaybedilmesine kadar giden ciddi sonuçlar doğurabiliyor.”
Türk Oftalmoloji Derneği Kontakt Lens Birim Başkanı Doç. Dr. Tomris Şengör, doktor kontrolünde ve kullanım talimatlarına uyularak kullanılması gereken kontakt lensler ile ilgili mutlaka yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
• Lens kullanımında öncelikle dikkat edilmesi gereken husus temizlik… Lenslerinize dokunmadan önce her defasında ellerinizi yumuşak bir sabunla yıkayın ve tüy bırakmayan bir havlu ile kurulayın,
• Lenslerinizi her çıkardığınızda ovalayarak temizleyin, durulayın ve dezenfekte edin; her defasında taze lens solüsyonu kullanın,
• Lens kabını günlük olarak temizleyin ve hava ortamında kurutun; ayda bir lens kabını değiştirin,
• Lenslerinizi çok sık kullanmıyorsanız ya da günlük temizliği ile uğraşmak istemiyorsanız günlük tek kullanımlık lenslerin konforundan yararlanın.
Doç. Dr. Şengör’e göre lens kullanımında bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta “solüsyonu” doğru kullanıyor olmak. Şişe üzerindeki son kullanma tarihinden önce solüsyonu kullanmak ve kullanılmayan solüsyon şişelerini kapalı tutmak büyük önem taşıyor. Solüsyonları açtıktan 90 gün sonra atmak ve lensleri saklamak için güvenli bir yer olarak lens kabını, kullanılan solüsyon ile birlikte taşımak da yapılması gerekenler arasında… Doktora danışmadan lens kullanmanın sakıncalı olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Tomris Şengör asla yapılmaması gerekenlere de değindi;
• Sabun, kozmetik veya diğer maddelerin lenslerinizle temasına izin vermeyin,
• Kimseyle kontakt lenslerinizi değiştirmeyin,
• Musluk suyu asla kontakt lensiniz ya da lens kabınızla temas etmemelidir; kontakt lensinizi ya da lens kabınızı temizlemek için musluk suyu kullanmayın, lensinizle havuza girmeyin, duş almayın
• Kullanım süresinden uzun süre lenslerinizi kullanmayın.
Lens kullanımını tercih eden kadınların kontakt lensler ile makyaj yaparken de dikkatli olması gerekiyor. Doç.Dr.Şengör, “kontakt lensler ile makyaj yapabilirsiniz; fakat rahatsızlık hissini en aza indirmek ve makyajınızın bozulmaması için dikkate almanız gerekenler var” diyor.
• Makyaj yapmadan evvel lenslerinizi takın,
• Makyajınızı silmek için önce lensinizi çıkarın
• Göz makyajınızda yağsız ve kokusuz makyaj ürünleri kullanın,
• Dökülmeyi ve akmayı önlemek için suya dayanıklı rimel ve eye liner kullanın,
• Lenslerinizin altına kaçarsa rahatsızlığa neden olacağı için kirpik boyayan fırçayı dikkatli kullanın,