Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Rasyasyonda meme kanseri riski! | Sağlık Haberleri

        Radyasyonun bazı kadınlarda meme kanseri riskini artırabileceği bildirildi.

        Avrupa kanser kuruluşlarının liderliğinde yapılan araştırma, meme kanserinin teşhisinde kullanılan mamografilerin, genleri dolayısıyla bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksek olan genç kadınlarda hastalığın gelişme ihtimalini artırabileceğini ortaya koydu.

        Radyasyonun meme kanserine etkisi konusunda en geniş kapsamlı incelemelerden biri olan araştırmanın sonuçları BMJ Dergisi'nde yayımlandı.

        Araştırmanın yazarları, gen mutasyonlarından ötürü yüksek risk altında bulunan 30 yaş altındaki kadınlara mamografi ve radyasyon içerikli diğer testlerin yapılmasının özellikle zararlı olabileceği, MRI'nın (manyetik rezonans) bu kadınlarda tarama yapılamasında daha güvenli bir yöntem olduğu sonucuna vardılar.

        Araştırma çerçevesinde İngiltere, Fransa ve Hollanda'da bir gen mutasyonuna sahip 18 yaş üstü yaklaşık 2 bin kadın incelendi.

        Katılımcılardan, ilk taramalarının yapıldığı yaş ve prosedürler dahil olmak üzere meme röntgenleri ve mamografilerinin bilgisi alınırken, sonrasında 850 civarında katılımcıya meme kanseri teşhisi konulduğu, neredeyse yarısının röntgen çektirdiği, üçte birinin ortalama 29 yaşındayken en az bir kez mamografi yaptırdığı görüldü.

        20'li yaşlarında radyasyona maruz kalan kadınların bu yaşlarda bu tür testler yaptırmayan kadınlarla kıyaslandığında meme kanserine yakalanma olasılığının yüzde 43 oranında daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

        Araştırmada, 20 yaşından önce bu tür testlere maruz kalan kadınlarda da riskin yüzde 62 oranında artmış gözüktüğünü belirtildi.

        BRCA1 ya da BRCA2 geninin mutasyona uğramış halini taşımak gibi yüksek risk grubunda olmamaları halinde meme kanserinin teşhisi amacıyla 40 yaş üstü kadınlara çoğunlukla mamografi yapılıyor.

        Mutasyona uğramış gen, kadınlarda meme kanserine yakalanma olasılığını 5 kat arttırıyor. Doğu Avrupa'daki Yahudi nüfusunda daha yaygın olarak karşılaşılan bu gen anormallikleri yaklaşık 400 kadından birinde görülüyor.

        Meme kanseri taramalarında kullanılan testlerin, ortalama risk grubundaki 50 yaş üstü kadınlara açıkça faydalı olduğu ve hayat kurtardığı kanıtlanırken, uzmanlar, testlerin 50 yaş altı kadınlara bedeli konusunda bölünmüş durumda.

        Bazı araştırmalar, mutasyona uğramış genlerin radyasyonla hasar görmesi halinde DNA'yı düzgün biçimde onaramayacaklarını, dolayısıyla kanser riskinin artacağını savunarak, bu genlere sahip kadınların radyasyona karşı daha hassas olabileceğini göstermişlerdi.

        İngiltere, Hollanda ve İspanya dahil olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde doktorlar, genetik mutasyonlara sahip 30 yaş altındaki kadınlara mamografi yerine MRI yaptırmalarını tavsiye ediyorlar.

        Araştırmanın yazarlarından Hollanda Kanser Enstitüsü'nden Anouk Pijpe, ''30 yaş altı kadınlar üzerinde mamografi kullanan ülkelerin, bu yönetmeliklerini gözden geçirmeleri gerektiğine inanıyoruz" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ