Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Twitter diyeti! | Sağlık Haberleri

        PINAR CEBECİ / HABERTURK.COM

        pcebeci@haberturk.com

        Ünlü sanatçı Seren Serengil, uyguladığı beslenme programını twitter takipçileriyle paylaşınca yüzlerce takipçi bu programı uygulamaya başladı. "Hangi saatte yerseniz yiyin, bir sonraki öğünü 5 saat sonra yiyeceksiniz" diyen Serengil'in, takipçileriyle 2 ay sürecek bir zayıflama hedefi var. Oldukça zorlayıcı bir beslenme programı uygulayan Serengil'in 15 Ocak'ta başlattığı zayıflama programı haftada 4 kilo vermeyi hedefliyor.

        Sabah limonlu ılık su içerek başlanan beslenme programına göre kahvaltı ve öğle yemeği arasında çok acıkanlar ya muzlu süt içiyor ya da keçi boynuzu yiyor. Akşam yemeğinde ise sadece 4 seçeneğiniz var! Dikkat çeken bir başka ayrıntı ise kahve ve bitki çaylarının sınırsız tüketilebilecek olması.

        Yüzlerce kişinin uygulamaya başladığı 'Twitter diyeti' tartışmalara neden oldu. Bazı takipçilerin tepki gösterdiği bu beslenme programını Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Şeber'e sorduk.

        Bu beslenme programı herkesin uygulayabileceği bir program mıdır?

        Günlük kalori ve karbonhidrat açısından yetersiz olduğu gözleniyor. Son dönemde popüler olan DUKAN veya Atkins diyetlerinin modifiye edilmiş hali. Yani günlük protein alımı oldukça yüksek, karbonhidrat ise yok denilecek kadar az. En fazla 1-2 gün denenebilecek bir beslenme programından daha öte değil. Uzun dönemli yapılması böbrek açısından risk oluşturabilir. Özellikle şeker, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, gibi hastalıkları olanların ve karaciğer ve böbrek ile ilgili sorunları olan kişilerin uygulamaması gerekir. Ara öğün olmayışından ötürü hipoglisemi hastalarının da kesinlikle uygulamaması gerekiyor.

        "BU DİYETİ YAPANLAR BIRAKTIKLARINDA HIZLA KİLO ALMAYA HAZIR OLMALILAR"

        Haftada 4 kilo vermek sağlık açısından uygun mudur?

        Dünya Sağlık Örgütü'nün bu konudaki önerisi haftalık 0.5-1 kg kayıp yaşanmasıdır. Son yapılan bilimsel çalışmalar, maksimum bir haftada 1,5 kg vermenin sağlıklı olabileceğini göstermiştir. Yani haftada 1,5 kg'dan fazla

        kilo kaybı yaşamak kısa ve uzun dönemli bir çok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca haftada 1,5 kg'dan fazla kaybedilen kilolar yağ dokusundan değil, kas ve su dokusundan gerçekleşir. Bu diyeti yapanlar bıraktıklarında hızla kilo almaya hazır olmalılar.

        Sınırsız bitki çayı ve kahve tüketiminin sağlık açısından ne gibi etkileri olur?

        Kişinin böbrek veya karaciğer ile ilgili bir sıkıntısı yok ise şekersiz bitki çayı tüketiminde problem yok. Ancak idrar yapıcı (diüretik) veya barsak hareketlerini hızlandırıcı (laksatif) etkili bitki çaylarının aşırı tüketimi, böbrek ve sindirim sistemi açısından uzun dönemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bir yetişkin günde maksimum 300 mg kafein

        alabilir. Bu da günde ortalama 3 kupa kahve eder. Kahvenin aşırı tüketimi, vücuttan su ve kalsiyum minerali atımını hızlandırır.

        "DİYET ELBİSE GİBİDİR, BAŞKASININ ELBİSESİ POTLUK YAPABİLİR"

        Kişinin kilo vermesi için en uygun program nasıl belirlenmeli?

        Beslenme programı parmak izi gibi olmalıdır. Kişinin yaşı, boyu, cinsiyeti, kan bulguları, kullandığı ilaçlar, sevdiği, sevmediği, alerjisi olan besinler, iş programı, maddi durumu gibi bir çok etken göz önünde bulundurulmalıdır. Beslenme programları, kişiye özel olarak sadece diyetisyen tarafından düzenlenebilir. Diyet, elbise gibidir. Başkasının

        elbisesini giydiğinizde ne kadar rahat edeceğinizi, size ne kadar yakışacağını düşünün. Diyet sağlığın elbisesi ise, potluk yapacak elbiselerden uzak durmalı.

        Sosyal medyanın günümüzün en büyük iletişim aracı olduğunu söyleyen Gizem Şeber, özellikle twitter'da ünlülerin takip edilmesinin çok revaçta olduğunu, diyet ve egzersiz gibi konularda, ünlülerin her önerdiğinin yapılmasının çok sağlıklı olmayacağını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ