Sahte parfüme dikkat!
Kalıcı yara ve izler oluşmasına sebep olabiliyor
Uzmanlar, hediye olarak aldığınız sahte parfümlerle sevdiklerinizde kalıcı yara ve izler oluşmasına sebep olabileceğinize dikkat çekiyor.
Cildiye Uzmanı Dr. Arzu Kaynak, yapılan araştırmalara göre parfümlerin yapımında 250 çeşit kimyevi madde kullanıldığını söyledi. Sahte parfümlerin insan sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Dr. Kaynak, "Parfümlerde 250 çeşit kimyasal madde var. Bunlardan bizim için en zararlı olanı benzaldehit içerenler. Sahte parfüm kullanıldığında yanma, hassasiyet, ciltte kızarıklık, kaşıntı gibi ani alerjik durumlar gözlemleyebiliyoruz. Bu şikayetler tedavi edilmezse uzun dönemde kalıcı hasara sebep olabiliyor. Bu kimyasallara uzun süre maruz kalınınca kalıcı değişiklikler başlıyor. Özellikle boyun bölgesine temas eden parfümlerin güneş ışığı ile temas etmesi sonrasında kahverengi renk değişimi başlıyor. Bu renk değişimleri, uzun döneme yayıldığında artık onarılamaz, tedavi edilemez bir hal alıyor" dedi.
Sahte parfümlerin ciltte farklı tepkimelere yol açtığını anlatan Kaynak, "Bunun dışında sahte parfümlerle birtakım kırmızı deri reaksiyonları da ortaya çıkabiliyor. Uzun dönemde kılcal damarlarda artış, boyunda kızarıklık ve onarılmaz bir damar hasarı oluşmaya başlıyor. Bunların bazılarını lazerle tedavi edebiliyoruz ama bazılarında başarılı olamıyoruz. Halkımızın bu sahte ürünler konusunda çok dikkatli olması gerekiyor. Kontrolü yapılmış ürünlerde hangi kimyasalın ne kadar kullanıldığı belli ancak sahte üretimlerde benzaldehit içeren ürünler kullanıldığı için ve ne miktarda kullanıldığı belli olmadığından çok daha fazla deri reaksiyonları gözlemleyebiliyoruz.
Özellikle ağız bölgesine sıkılan kimyasallarda solunum yollarında, bronşlarda hassasiyet ve astımı tetikleme gibi reaksiyonlar oluşabiliyor. Özellikle boyun bölgesinde çok fazla deri reaksiyonu olmuş hasta görüyoruz. Bunların bir kısmı da sahte parfüm kullananlar olabilir. Hasta erken dönemde bize geldiğinde tedavisi mümkün olabiliyor ancak bu kimyasallara uzun dönem maruz kalındığında kalıcı deri reaksiyonları görülüyor" dedi.
Balıkesir Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Sadık Aşık ise, sahte parfümün ortaya çıkış mantığının ucuzluk olduğunu söyledi. Başkan Aşık, sahte parfümlerin akciğerlere de zarar verebileceğini vurgulayarak, "Sahte parfümler, sahte kolonya ile birlikte başladı. Kolonyayı nasıl ucuza mal ederiz diyenler, aynı şekilde parfümde de sahteciliğe gitti. Merdiven altında yapılan bu parfümler sağlığa çok zararlıdır. Sahte parfümler kimyasal olarak oluşturulurken temel olarak alkol, aldehit, keton ve eter gibi kimyasal maddeler kullanılır.
Yurt dışında esansların yüzde yüz saflıkları olmasına rağmen, ülkemizde henüz bu saflık derecesi elde edilemedi. Parfümde en zararlı madde benzaldehit maddesidir. Parfümlerde 250’ye yakın kimyasal madde kullanılmaktadır. Benzaldehidin yan etkileri ağız, boğaz ve gözlerde tahriş ve mide bulantısıdır. Kimyasal maddelerin hepsi sağlığa zararlıdır. Amaç en az kimyasalı kullanarak en kaliteli maddeyi yapmaktır. Eter maddesinin fazla kullanılması baygınlık durumu yapar. Bu da akciğerlerde hasara sebebiyet verir" dedi.
İHA