Devrim niteliğinde uygulama!
Türk doktorların geliştirdiği yöntemle, artık ilik nakil için donör beklemeye gerek yok...
Lösemi tedavisinde Acıbadem Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni yöntem, hastalar için umut oldu. Çift ayıklama yöntemi ile gerçekleştirilen yarı uyumlu nakil ile ilik nakli için gereken 6/6 uyum gereklilik, 6/3'e düşüyor. Başka bir ifadeyle ilik nakli yapılabilmesi için yüzde 100 uyum gerekmeyecek. Hastalar tam uyumlu nakil için yıllarca beklemek zorunda kalmayacak. Hastanın annesi, babası, kardeşi ya da çocuğunun verici olması yeterli olacak. Üstelik,nakil sonrası bağışıklık baskılayıcı ilaçların verilmesine de gerek kalmayacak.
8 hastada yüzde 100 başarı
Acıbadem Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı hastaların aylarca belki de yıllarca dünya bankalarından nakil beklediğini belirterek şöyle konuştu: "Artık hastanın ailesi donör olabiliyor. Yurtdışından verici aramanız yaklaşık 6 ay sürüyor. Aslında bu, çoğu zaman hastanın kaybı anlamına geliyor. İkincisi devlet uygun verici bulunduğunda ciddi bir para ödeniyor. Biz kişinin anne ya da babasından nakil yaparak, bu büyük para çıkışını da önlüyoruz. Yarı uyumlu nakillerde hastalık tekrarlamıyor ve yüzde tam uyumlu kadar başarılı. Tedaviyi 6 ayda 8 hastaya uyguladık, başarı oranı yüzde 100. Hatta 1 hasta bir yılını doldurdu. Örneğin 57 yaşındaki bir hastamız, yaşı sınırda olmasına rağmen, kızı verici oldu ve yarı uyumlu nakil yapıldı. Hasta bu yöntemle hayata tutundu."
HEMATOLOJİDE DEVRİM GİBİ
Yeni yöntem tıp dünyası tarafından da ilgiyle karşılandı. Prof. Dr. Mustafa Çetiner: Yarı uyumlu nakil, büyük bir umut. Uygun verici bulamamak çok zorlandığımız bir nokta. Çünkü uluslararası bankalarda da yeterince verici olamıyor. Bana göre bu hematolojide bir devrim. Çocuğu nakil bekleyen anne babalar için bir umut. Acıbadem Üniversitesi İlik Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Siret Ratip: Bu yöntem aylar süren donör arama işlemini gereksiz kılacak. Yani aslında donörünüz sizinle aynı odada. Aylarca yurtdışında yaşam umudu aramaya gerek kalmayacak.