"Adalar'da tehlike yok, Avcılar'a dikkat!"
İstanbul'da beklenen depremin yılını 2033-2040 olarak saptadıklarını açıklayan Prof. Ercan, HABERTÜRK'e konuştu
İstanbul’da beklenen depremin yılını 2033-2040 olarak saptadıklarını açıklayan Ülkeler Deprem Kestirme Ağı Türkiye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Habertürk’e konuştu. Ercan, Adalar’da beklenenin aksine çok büyük bir risk olmadığını iddia etti, Avcılar ve civarını adres gösterdi.
Şükran ÖZÇAKMAK / AHT
Birçok deprembilimcinin aksine İstanbul adalarının daha güvenli olduğunu ileri süren ve yazın Büyükada’ya yerleşen Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Tsunami adayı siler götürür diyenler galiba adanın yüksekliğinin 120 metre olduğunu bilmiyor. ‘7 metre tsunami olur’ diyenler sayesinde adada konutlar ucuzladı ve o çok sevdiğim ama bir türlü yerleşemediğim Büyükada’da 2007’de ev aldım” diyor.
YETİMHANE YIKILABİLİR
Adalar Avrupa yakasına göre daha güvenli. Adaların içinden geçen ana kırık yok ama kırık kuşağının içinde yer alıyor.
Rum Yetimhanesi depremle birlikte yıkılabilir, tehlike altında.
Özellikle batıya bakan; Büyükada’nın Değirmen Plajı, Heybeliada’da su sporlarının bulunduğu yer etkilenebilir.
EN TEHLİKELİ BÖLGELER
Depremin şiddeti en çok Avcılar’ı vuracak. Deprem kırığı, Avcılar ve Küçükçekmece’ye dik olarak gidiyor ve kroşe şeklinde vuracak.
FLORYA, ATAKÖY SAHİLİ RİSKLİ
Florya, Ataköy sahilleri, Bakırköy yat limanı ve küçük koylar süprüntü dalgalarının tehdidi altında. Ancak 2-2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşacağı için kıyı dolgularını aşamaz.
DERE İÇLERİ DEPREME DUYARLI
İstanbul’un deprem açısından en tehlikeli yerleri; Avcılar, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Esenyurt, Beylikdüzü ve Büyükçekmece’nin heyelan alanları. Marmara’ya bakan yamaçlar Kanarya, Haramidere tehlikeli. İstanbul’un bütün dere içleri depreme duyarlıdır.
YEDİKULE DEPREM SAATİ GİBİ
Tarih boyunca her depremde yıkılan Yedikule, depremsaati gibidir. Fatih Camii de 3 kez yıkılıp onarılmış.
TSUNAMİ RİSKİ NERELERDE
Büyük depremde tsunami açısından en tehlikeli yer Teke Yarımadası. Buralarda 2-4metre tsunami oluşabilir. Marmaris, Yıldız, Keçe Adası’yla İçmeler arasındaki bölümdar boğazları oluşturur.
İZMİR KÖRFEZİ RAHAT
İzmir Körfezi’nde tsunami riski yok. En çok 1.5metre olur ki o da etkilemez.
Tsunami riski en çok; Lapseki, Gelibolu, Çanakkale, Biga, Erdek, Yalova, İzmit Koyu, Bandırma’da var.
7.5’İN ÜSTÜNDE YÜZDE 98 YIKILIR
Türkiye’de 7.5’ten büyük depreme dayanacak yapı oranı yalnızca yüzde 2’dir.
‘Dünyada 87 depremin tarihi önceden bilindi’
Depremler sismolojik yöntemle ölçülüyor, biz ise gerginlik dalgaları ile deprem tarihini önceden belirleyebiliyoruz. Atropatena denilen cihazla dünya üzerinde 87 depremi önceden bildiler. Bu benim buluşum değil, üyesi olduğum Ülkeler Deprem Kestirme Ağı’nın (GNFE) buluşu ve İsviçre patentli. Bu cihazın fiyatı 1.5-2 milyon Euro. GNFE, bir cihazı parasız olarak İstanbul’a kuracak ama daha sağlıklı veri için Antalya, Trabzon, Mardin ve Konya gibi illere de birer tane konması gerekiyor. GNFE, cihazın üretimini Türkiye’de yapıp dünyaya pazarlamayı planlıyor ki bu da Türkiye ekonomisi açısından önemli.