TSK'dan Matrix şov!
'Dikey Rüzgar Tüneli'nin tanıtımı nefesleri kesti.
Genelkurmay Başkanlığı, Gölbaşı Oğulbey'de konuşlu Özel Kuvvetler Komutanlığı'na (ÖKK) bir basın turu düzenledi. Basın turu kapsamında, paraşütçülerin eğitildiği 'Dikey Rüzgar Tüneli' (DRT) basın mensuplarına tanıtıldı. ÖKK Askeri Serbest Paraşüt Kurulu Başkanı Albay Oğuz Tozak, paraşüt eğitimi ve DRT hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Albay Tozak, TSK'da askeri paraşüt eğitimlerinin statik ve serbest olmak üzere iki bölümde verildiğini söyledi. Paraşüt kursuna katılan personele yer eğitimleri, paraşüt katlama ve Dikey Rüzgar Tünelinde uçuş eğitimleri verildiğini belirten Albay Tozak, "Yer eğitimlerini başarıyla tamamlayan personele, atlayış bölgesinde temel ve taktik paraşüt atlayışları yaptırılmaktadır. Atlayış sınavlarını başarıyla geçen personel, kursun son safhasında tam teçhizatlı yüksek irtifadan gece şartlarında atlayışını icra eder ve serbest paraşüt brövesi almaya hak kazanır" dedi.
"KISA SÜREDE VE EKONOMİK"
İlk defa serbest atış yapan paraşütçülere öğretmenlerin eşlik ettiğini belirten Albay Tozak, öğretmenin, havada öğrenci ne hata yaparsa yapsın bunu düzeltebildiğini vurguladı.
DRT'nin, uçaktan çıkıştan paraşüt açılana kadar olan serbest düşüş safhasını yapay ortamda gerçekleştirebilmek maksadıyla, havanın kapalı kanallarda dolaştırılarak uçuş odasında istenen hava hızının sağlandığı bir sistem olduğunu vurgulayan Albay Tozak, "DRT'nin kullanım maksadı, serbest paraşütçülerin serbest düşüş eğitim ihtiyacını emniyetli, kısa süre içerisinde ve ekonomik olarak karşılamaktır" diye konuştu. Albay Tozak, serbest paraşüt eğitimlerinin riskli, uzun süreli ve yüksek maliyetli olduğuna dikkati çekerek, "DRT sayesinde yüksek riskli bir eğitim olan serbest paraşüt eğitiminin serbest düşüş safhası, tamamen kontrollü ve emniyetli bir ortamda yapılmaktadır" şeklinde konuştu.
"3 İLA 5 YIL YERİNE 6 HAFTADA YETİŞTİRİLİYOR"
Uçakta yapılan bir atlayışta serbest düşüş süresinin 30 saniye olduğunu anlatan Albay Tozak, Dikey Rüzgar Tüneli'nde bir personelin eğitim boyunca 60-90 dakika uçuş yapabildiğini vurguladı. Albay Tozak, daha önce 3 ila 5 yılda ortalama 150 atlayış yaparak kazanılan yeteneğe DRT sayesinde artık 6 hafta gibi kısa bir sürede ulaşılabildiğine işaret ederek, DRT'nin devreye girmesiyle, eğitim amaçlı statik atlayışların ortadan kalktığını söyledi. Albay Tozak, şunları kaydetti:
"Ayrıca uçuş ve atlayış maliyetleri karşılaştırıldığında, tünelin 1/30 oranında daha az maliyetli olduğu tespit edilmiştir. Uçaktan yapılan 30 saniyelik bir atlayışın maliyeti 60 dolar iken, tünelde ayrı süre kadar yapılan eğitimin maliyeti ortama 2 dolardır. Milli Savunma Bakanlığı'nın bir projesi olarak Türk mühendislerinin emeği ile inşa edilen DRT, 31 Ekim 2008 tarihinde tamamlanarak Özel Kuvvetler Komutanlığı'na teslim edilmiştir."
DRT'NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
DRT'nin esas unsurunun, motorlar ve rüzgar kanalları olduğunu ifade eden Albay Tozak, DRT'nin çalışma sistemi hakkında şu bilgileri verdi:
"Her iki yanda ikişer tane olmak üzere dört tane elektrik motoru bulunmaktadır. Motorlar tarafından üretilen rüzgar, hava kanallarından geçerek uçuş odasına gelmekte ve bu sayede uçuş yapılmaktadır. DRT binasında; komuta kontrol odası, bekleme odası, uçuş odası, çalışma odaları ve kolaylık tesisleri bulunmaktadır. DRT'de yapılan uçuşlar üç kamera tarafından kaydedilmekte ve bu kayıtlar naklen veya banttan izlenerek uçuş kritiği yapılmaktadır. Sistemin teknik özellikleri ise, uçuş alanı 4 metre, uçuş eğitim yüksekliği 8 metre, tünel yüksekliği 24 metre, güç tüketimi 400-1400 kW ve rüzgar hızı maksimum 260 km/saat'tir."
Albay Tozak, DRT'nin imkan ve kabiliyeti ile, çok kısa bir süre içerisinde verilecek her türlü görevi yapmaya hazır serbest paraşütçüler yetiştirildiğini kaydetti.
"BAYAN PERSONELDEN TALEP YOK"
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Albay Tozak, 'Bir paraşütün açılmama riski ne kadardır?' sorusu üzerine, paraşütlerin 'milyonda bir' dahi olsa açılmama ihtimali olabileceğini belirterek, DRT'nin devreye girmesinden sonra bugüne kadar 50 bin atlayış yapıldığını ve herhangi bir üzücü durum yaşanmadığını söyledi.
Albay Tozak, bir soru üzerine, ikili anlaşmalar çerçevesinde, talep gelmesi halinde yabancı ülke personeline de hizmet verilebileceğini kaydetti. Albay Tozak, paraşüt eğitimleri için bayan personelden herhangi bir talep gelmediğini de sözlerine ekledi.
PARAŞÜTÇÜLERİN 'MATRIX' ŞOVU
Albay Tozak'ın brifinginin ardından basın mensuplarına Dikey Rüzgar Tüneli'nde verilen eğitim uygulamalı olarak gösterildi. Bir öğretmenin, bir kursiyere atlayıştan sonra nasıl hareket edeceğini göstermesiyle başlayan eğitim daha sonra tam bir 'şov'a dönüştü. Kendilerini motorlardan üretilen havanın oluşturduğu rüzgara bırakan askeri paraşütçülerin yaptıkları hareketler, ünlü aksiyon bilim-kurgu filmi 'Matrix''in sahnelerini aratmadı. El ve ayak hareketleriyle, vücutlarına yön veren, bir yükselen bir alçalan paraşütçüler, yapılabilecek tüm akrobatik hareketleri de ustaca 'hava'da sergilediler.
İHA