Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Başbakan’ın ‘Çılgın’ pazar mesaisi

        Başbakan Erdoğan seçim öncesinde açıkladığı Kanal İstanbul projesinin etüt çalışmalarını inceledi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yürütülen çalışmalarla ilgili Başbakan Erdoğan’a Üsküdar Kısıklı’daki evinde bilgi verdi. Bakan Yıldırım, geçtiğimiz hafta gerçekleşen görüşmede Erdoğan’ın seçim öncesinde açıkladığı ‘Kanal İstanbul’ için de somut çalışmaların başlatılması talimatı verdiğini açıklamıştı.

        KİM YÜRÜTECEK?

        Hızlandırılan projelerden biri de havalimanıyla ilgili. Erdoğan’ın Yıldırım’a verdiği talimatla, İstanbul’a inşa edilecek üçüncü havalimanının yıllık kapasitesinin 80 milyondan 150 milyon yolcuya çıkarıldığı belirtildi. Kanal İstanbul projesini kimin yürüteceğine Başbakan Erdoğan etüt çalışmalarını inceledikten sonra karar verecek. Projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mi yoksa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mı hayata geçireceği ise kesinleşmedi.

        “Yeni İstanbul”un kurulması planlanan bölgeyle ilgili kendilerinin yapmış olduğu imar ve analiz çalışmalarını gerekçe gösteren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu bilgileri bakanlığa devretmek yerine projeyi kendisi yapmak istiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, projeyle ilgili çalışmalarını tamamlayarak Başbakan Erdoğan’a bir sunum yapacak. Erdoğan’ın beğenmemesi halinde proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrolacak.

        ÜÇ HAT BELİRLENDİ

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, HABERTÜRK’e daha önce yaptığı açıklamada, Kanal İstanbul için 3 güzergâh belirlediklerini söylemişti. Bakanlık, 3 güzergâhla ilgili olarak çevre, su yapıları ve teknik diğer unsurları dikkate alarak bir çalışma yapacak. Bu çalışmadan elde edilecek veriler kapsamında Kanal İstanbul’un inşa edileceği güzergâh belirlenecek. Güzergâhın, bu yıl sonunda netleşmesi bekleniyor.

        Umut TÜTÜNCÜ / AHT

        Olcay AYDİLEK / ANKARA

        PROJE 2 YIL SÜREBİLİR

        Projeyle ilgili çalışmaların 2 yıl kadar sürebileceği hesaplanıyor. Bu durumda proje için en erken 2014 yılında ihaleye çıkılabileceği tahmin ediliyor. Bakanlık kaynakları, Kanal İstanbul için hazırlıkların başladığını belirterek, bu proje için diğer bakanlıklarla da eşgüdüm içinde hareket edileceğini söyledi.

        İŞTE KANAL İSTANBUL PROJESİ

        HABERTÜRK, Türkiye’nin merakla beklediği Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hazırlıklarını yaptığı (taslak aşamasında bulunan) Kanal İstanbul’un ayrıntılarına ulaştı. İşte, projenin özellikleri:

        Kanal, bir uçtan diğer uca (Karadeniz-Marmara arası) 56 kilometre olacak.

        Kanal, kesik ‘v’ harfi biçiminde inşa edilecek.

        Alt bölümünün genişliği 50-55 metre olacak.

        Üst bölümünün (v harfinin bir ayağından diğerine) genişliğinin ise 145-150 metre olması öngörülüyor.

        Kanalda, iki yakayı birbirine bağlayacak biçimde köprüler olacak. Her 5 kilometrede bir köprü yapılması bekleniyor. Bu durumda 56 kilometre uzunluğundaki kanalda, 11 dolayında köprü olacak. Köprüler, kanalın iki kesimine inşa edilecek kentlerin birbirine bağlantısını sağlayacak.

        İnşaat sırasında Kıbrıs Adası’na eşit hafriyat çıkacak. Bu hafriyattan, Marmara’ya bir yapay ada yapılması da öngörülüyor.

        Kanal’da, Karadeniz ile Marmara arasında yalnızca bir gemi sefer yapacak. Geminin seferi tamamlanınca, diğer bir geminin geçişine izin verilecek.

        Kanal için ilk belirlemelere göre 20 milyar TL düzeyinde bir harcamanın yapılacağı hesaplanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ