Cenova'ya Beyoğlu damgası
"Kardeş şehir" anlaşması imzalandı
Ticaret amacıyla 10. yüzyıldan itibaren gelmeye başladıkları İstanbul'da, Galata çevresine yerleşen ve başta Galata Kulesi olmak üzere birçok eser bırakan Cenevizliler'in torunları Cenova Belediyesi ile Beyoğlu Belediyesi arasında "kardeş şehir" anlaşması imzalandı.
Cenova Belediye Binası olarak kullanılan tarihi Tursi Sarayı'nda gerçekleşen imza törenine, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, belediye meclis üyeleri, Cenova Belediye Başkanı Marco Doria, Belediye Başkan Yardımcısı Carla Sibilla, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, İtalya'nın İstanbul Başkonsolosu Gianluca Alberini ile davetliler katıldı.
Tören kapsamında, Tursi Sarayı'nda THY'nin sponsorluğunda küratör Beste Gürsu'nun hazırladığı ve Beyoğlu'nun binlerce yıllık tarihinden kareler ile Cenova ve Beyoğlu'nu birleştiren kültürel yapıların fotoğraflarından oluşan sergi açıldı. Sergiye, Cenovalılar büyük ilgi gösterdi. Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, törende yaptığı konuşmada, Cenova ile İstanbul, özellikle de Beyoğlu arasındaki ilişkilerin yüzyıllar öncesine dayandığını belirterek, denizcilik tarihinin en eski şehirlerinden biri olan Cenova'yı "İtalya'nın dizi" olarak tanıdıklarını söyledi.
Cenova'nın, ünlü kaşif Kristof Colomb'un doğduğu şehir olduğunu dile getiren Demircan, şöyle konuştu:
"Cenova'yı bize Galata Kulesi gibi anıtsal bir hatıra bırakan dostlarımızın şehri olarak tanıyoruz. Dar sokakları, benzersiz limanı, mimarisi ve yeşil panjurlu evleriyle sıcakkanlı ve umutlu insanların şehri olarak anıyoruz. Cenova ile Beyoğlu arasında sıkı bir ruh akrabalığı var. Bugün bizleri bir araya getiren şey, bu ruh akrabalığı ve gönül birliğidir. Aramızdaki tarihsel, kültürel ve duygusal bağlar, 'kardeş şehir' anlaşmasıyla daha da güçleniyor. Bugün bir dostluk yemininin altını çiziyoruz. Kalbimizde çoktan onaylanmış bir kardeşlik mesajını mühürlüyoruz."
Demircan, şehirlerin kültür ve medeniyetin yuvaları olduğunu vurgulayarak, uluslararası ilişkilerin günümüz dünyasında artık şehirlerarası ilişkiler biçiminde tezahür ettiğini kaydetti.
Küresel barış, sivilleşme ve demokratikleşmenin yolunun, şehirlerin ve şehirlilerin münasebetlerinden geçtiğini anlatan Demircan, dünyanın, bugün Cenova ile Beyoğlu arasında kurulan köprü gibi, politikaya, ekonomiye, gündelik hayata sanatsallık kazandıran çabalarla gelişeceğini söyledi.
"GALATA'YI CENEVİZLİLER KURDU"
Büyükelçi Hakkı Akil, Cenovalıların ataları Cenevizlilerin 10. yüzyıldan itibaren İstanbul ve Karadeniz kıyılarına gelerek ticaret yaptıklarını ve bölgenin gelişmesine katkıda bulunduklarını belirtti.
Akil, Türk ordularının, 1368'de Osmanlı'nın gemisi olmadığı için İstanbul boğazından geçerken gemileri Cenevizlilerden kiraladıklarını söyledi. Cenevizlilerin o dönemlerde Beyoğlu'nda Galata denilen İstanbul'un en güzel mahallerinden birisini kurduklarını ifade eden Akil, şöyle devam etti:
"Cenevizlilerin, Türkiye-İtalya ilişkilerine katkıları çok büyüktür. Bu katkı tahminlerin çok ötesinde bir katkıdır. Cenevizlilerle hem çok savaş yapmışız hem de Venediklilere karşı birlikte hareket etmişiz. Bugün çok mutlu bir gün. Nihayet bu ilişkileri halklara da açacak şekilde Beyoğlu ile Cenova arasında kardeş şehir anlaşması imzalanacak. Bu, tarihi ilişkilere saygının ötesinde ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır. Kardeş şehir, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından çok önemlidir."
"ANLAŞMA TEMEL TAŞ OLACAK"
Cenova Belediye Başkanı Marco Doria, bu yılın başında ailesiyle İstanbul'u ziyaret ettiğini ve Beyoğlu'nda kaldığını ifade ederek, THY'nin Cenova seferinin, ilişkilerin gelişmesine büyük katkısı olduğunu söyledi.
İstanbul'da çok önemli ve çok olumlu gözlemler yaptığını dile getiren Doria, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının izlerini taşıyan Beyoğlu'nda Cenevizlilerle de karşılaşıldığını kaydetti.
Cenova'nın, iki ülkenin tarihi gelişimine katkıları bulunduğunu aktaran Doria, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tarih boyunca toplumlar arasındaki ilişkiler sürekli gelişmiş. Bu ilişkiler tarihinde biz de ufak bir adım atıp ileriye gitmiş oluyoruz. Kardeş şehir anlaşması, Cenova-İstanbul, Cenova-Beyoğlu, Türkiye-İtalya ilişkilerinin temel taşı olacak ve ilişkiler daha da ilerleyecek.
Beyoğlu fotoğrafları sergisi, anlaşmanın başlangıç noktasını temsil ediyor. Bunu, başka etkinlikler izleyecek. Biz bir başlangıç noktasındayız ve eminim bundan sonra omuz omuza birlikte çalışarak, çok güzel şeyler geliştireceğiz. İkili ilişkiler filizlenecek ve meyvelerini verecektir."
Konuşmaların ardından Demircan ve Doria, "kardeş şehir" anlaşmasını imzaladı. Doria, Demircan'a ünlü İtalyan müzisyen, keman virtüözü Nicolla Paganini'nin CD'lerini hediye etti.
Demircan da Doria'ya, Cenevizliler tarafından ismi verilen, aynı zamanda Beyoğlu Belediyesi'nin simgesi olan Galata Kulesi'nin heykelini sundu.
BEYOĞLU BELEDİYESİ HEYETİ KENTİ GEZDİ
Cenova Belediyesi, Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan ve beraberindeki heyete kenti de gezdirdi.
Heyet, liman kenti Cenova'nın, tarihi saraylarında ve UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen sokaklarında incelemelerde bulundu. Galata Deniz Müzesi ile dünyanın dört bir yanından gelen 71 tank bulunduran, 500'ün üzerinde deniz ve okyanus türlerini içinde barındıran Avrupa'nın en büyük akvaryumunu da gezen heyet, Cenova Rivierası'nı ziyaret etti.