Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Yüzyılın projesi Salı günü açılıyor

        İlk kez Sultan Abdülhamit 1891 yılında hayalini kurmuş... O zaman Fransız mühendisler hazırlamış projeyi. Cumhuriyet döneminde Bülent Ulusu başkanlığındaki ihtilal dönemi hükümetinde daha sonra da 57. koalisyon hükümeti döneminde raftan indirilmiş ancak bir türlü kazma vurulamamış. "Yüzyılın Projesi" diye adlandırılması, "Hayaldi, gerçek oldu" sloganıyla duyurulması bundan... Marmaray, Cumhuriyet'in 90. yıldönümünde açılıyor, açılış öncesi Ulaştırma Bakanı Binali yıldırım bizzat arayarak davet ettiği gazetecileri her zamanki zerafetiyle ağırladı, Marmaray'ı uzun uzun anlattı, Yenikapı'dan Üsküdar'a birlikte geçtik, denizin en derin noktasında aracı durdurup bir de hatıra fotoğrafı çektik.

        Marmaray İstanbul trafiğine büyük nefes aldıracak. Salı gününden itibaren Üsküdar-Yenikapı arası 4 dakikaya iniyor, Kartal-Zeytinburnu ise 42 dakikaya. Proje tam olarak tamamlandığında çekmeköy'den 3. Havalimanına, Kartal'dan Maslak'a tüm kent yer altından aktarmalarla birbirine bağlanmış olacak. İşte o zaman, bizler de tıpkı Avrupalılar gibi makamımız-maddi durumumuz ne olursa olsun otomobillerimizden inip metroya binmeye başlayabiliriz, çünkü Bakan Yıldırım'ın da ifade ettiği gibi bu kadar kısa sürede seyahat imkanı varken, başka yolları kullanmak en hafif tabiriyle enayilik...

        En büyük soru işareti, Marmaray güvenli mi? Bakan Yıldırım iddialı. Türk ve Japon işbirliğiyle yapılan tünelin, deprem anında İstanbul'daki tüm yapılardan daha güvenli olduğunu söylüyor, su sızmalarına karşı her türlü tedbirin son teknolojiyle alındığının altını çiziyor.

        Geçişler; öğrenciler için 1.40, tam bilet için 1.90 lira. Akbil belediyeye ait tüm araçlarda kullanılabildiğinden, tek kartla içeriden aktarma yaparak metroya geçmeniz mümkün.

        Yenikapı durağında, inşaat sırasında ortaya çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği bir müze var. Duvarlar da bu eserlerle süslenmiş. İstanbul'u kazdıkça tarih fışkırdığından, bu arkeolojik çalışmalar projenin tamamlanmasını tam 4 yıl geciktirmiş. Ama bulunan eserlerle 8500 yıl geriye ulaşılmış ve İstanbul'un tarihi böylece yeniden yazılmış. Durakta, Fatih Sultan Mehmet'in büyük bir portresi de unutulmamış. Üsküdar durağında ise projenin Sultan 2. Abdülhamid döneminde çizilen ilk halini görebilirsiniz. O çizimde tünel denizin dibinde köprü şeklinde çakılmış demir ayaklar üzerinde düşünülmüş. Ancak hem deprem riski hem de deniz üstü trafiği nedeniyle o haliyle hayata geçirilmesi mümkün olmadığından denizin dibinde üzeri kapalı olarak inşa edilmiş.

        Asıl hayalse projenin tüm etaplarının tamamlanması ve İstanbul'un çağdaş bir metropol ulaşım ağına kavuşması. İşte o zaman, kent içine araçla girişin paralı olması bile gündeme gelebilir.

        2 KITA 4 DAKİKA

        Marmaray'da yolculuk süresi, Gebze ve Halkalı arası 105 dakika, Bostancı ve Bakırköy arası 37 dakika, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika, Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika olacak.

        Tek yönde saatte 75 bin, günde ortalama 1 milyon 200 bin yolcu taşınması hedeflenen Marmaray'da bilet fiyatları ise şehir içi ulaşımda olduğu gibi 1,95 lira olarak belirlendi. Vatandaşlar İstanbulkart'ı, Marmaray'da kullanabilecek. Açılışın ardından Marmaray'ın işletmesi TCDD Genel Müdürlüğüne devredilecek.

        TRAFİK SORUNU ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALACAK

        Kentiçi ulaşımda raylı sistemlerin payını yüzde 28'e çıkaracak ve İstanbul'un trafik sorununu önemli ölçüde azaltacak Marmaray, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın yanı sıra İstanbul Metrosu'na da bağlanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ