Dünyanın zirvesindeki Türk kadını
Türk kadın dağcı Gülnur Tumbat, dünyanın en yükseği Everest'e tırmanmaya başladı
Aslı Öztürk
aozturk@htgazete.com.tr 0212 313 60 00
Türk kadın dağcı Gülnur Tumbat, dünyanın en yükseği Everest’e tırmanmaya başladı. Tırmanış kamp süreciyle beraber yaklaşık iki ay sürecek. Tumbat, 8 Zirveler hedefini ve kadın dağcı olmanın zorluklarını anlattı... T ürk kadın dağcı Gülnur Tumbat, geçen hafta dünyanın en yüksek dağı Everest’e tırmanmaya başladı. Tumbat, bugüne kadar Güney Amerika’daki 6 bin 962 metrelik Aconcagua, Kuzey Amerika’daki 6 bin 195 metrelik McKinley, Afrika’daki 5 bin 963 metrelik Kilimanjaro ve Avrupa’daki 5 bin 633 metrelik Elbrus dağlarının zirvesine çıktı. Geçen hafta Bahçeşehir Üniversitesi’nin desteğiyle Everest’in 8 bin 848 metrelik zirvesine tırmanmaya başlayan Tumbat, “Kalan 3 zirveye daha tırmanıp 8 Zirveler’e tırmanan ilk Türk olmak istiyorum” diyor.
■ Nasıl başladınız tırmanmaya?
Üniversitedeyken dağcılık kulübünden haberim oldu. Onların yürüyüşlerine katıldım. Sosyal ortam çok hoşuma gitti. Daha önce spor yapmamıştım. Fiziksel olarak harcadığım efor da beni mutlu etti. 20 yıldır tırmanıyorum.
■ Daha önce dünyanın “8 Zirveler”i olarak anılan dağların dördüne çıktınız. Ama Everest’le daha nostaljik bir geçmişiniz var sanırım...
2004’de Amerika’ya gittiğimde doktora çalışmamla beraber Everest projesi de başlamış oldu. Aslında oraya giderken işin ticari tarafıyla ilgilendiğim için sadece ana kampta kaldım. Aklımda tırmanmak yoktu. Ama her gün o dağa bakınca tırmanmayı istediğimi fark ettim.
■ Bu tırmanışın aşamaları neler?
Kalabalık bir ekip olarak çıkıyoruz. Yaklaşık iki aylık bir kamp sürecimiz olacak. Ana kampa yerleştikten sonra zirve yolculuğumuz başlayacak. Ana kampla zirve arasında dört ara kamp olacak. Onlara inip çıkacağız. Bütün bunlardan sonra ekip olarak bir gün seçip zirveye çıkacağımız günü belirleyeceğiz.
‘ERKEK KIYAFETİ GİYİYORUZ, OLMUYOR’
■ O zorlu şartlarda ne türlü giysiler giymeniz gerekiyor?
Kamp süresince, gündelik hayatta giydiğimiz kaz tüyü montları giyebiliyoruz. Ancak üçüncü ara kamptan sonra onlar yetmiyor. Bu iş için özel tek parça elbiseleri giymemiz gerekiyor.
■ Kadın-erkek farkı var mı kıyafetlerde?
Maalesef kadınlar için kıyafet üreten tek marka var. Bana çok yeterli gibi görünmedi. Kadın dağcılar, erkekler için hazırlanmış kıyafetleri giymek zorunda kalıyor.
■ Bu herhangi bir sıkıntı yaratıyor mu peki?
Kıyafetin popo kısmında yuvarlak bir fermuar var. Tuvaletinizi yapabilmeniz için onu kullanıyorsunuz. Ön kısmında da sadece bir fermuar var. Dolayısıyla erkekseniz idrarınızı yapmak için arkanızı dönüp, fermuarı açmanız yeterli. Ama bir kadın olarak bu çok zor bir durum.
■ Bu eksiklik neden kaynaklanıyor sizce?
Yüksek irtifa denince işler çok zorlaşıyor. Bunu yapan çok insan yok. Geneli de erkek. Bu yüzden Amerika’da bile kadınlar için kıyafet bulamıyorsunuz. Ama terzide birkaç düzeltme yapmak işleri kolaylaştırıyor.
KİMDİR?
Denizlili terzi anne ve öğretmen babanın üç kızından en küçüğü olan Gülnur Tumbat 39 yaşında. ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden mezun olup Bilkent Ünivesitesi’nde yüksek lisans yaptı. İşletme doktorası için ABD’ye giden Tumbat, 2005’den bu yana San Francisco State Üniversitesi’nde öğretim görevlisi.