Önce pozisyonlar alındı sonra senaryo yazılıyor
Küresel piyasalarda faiz artışına karşılık güçsüz dolar, güçlü Euro ve Japon Yeni, yükselecek borsalar ve petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde kalması üzerine yeni pozisyonlar belirlendi. Bu doğrultuda önce pozisyonlar alındı şimdi senaryo yazılıyor. Vizyona da herhalde çok yakında girecektir
ABD’de istihdam da, kazançlar da, enflasyon da artıyor. Karşılığında faiz artışları da beklendiğinden piyasa faizleri şimdiden yükseldi. 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2.94’e kadar çıktı ama cuma günü de sert geriledi ve 2.87’ye indi. Bir günde yüzde 4 gerileme gösterdi. Yine de son hafta itibarıyla faizde 4 baz puanlık artış meydana geldi. Şubat ayı ilk haftasında yaşanan güçlü şokun ardından geçen hafta genelde küresel piyasalar toparlandı.
- Toparlanmanın en önemli işareti ise şokun barometresi olan oynaklık endeksi VIX’ten geldi. 6 Şubat’ta 50.30’la tavana vuran ve önceki haftayı 29.06’dan kapatan VIX Endeksi geçen hafta 19.46’yla yüzde 33 gerileyerek normalleşme yoluna girdi. Buna bağlı endeksin düşüşüne oynayanların terste yakalanarak yüksek tansiyona yol açan zararlı pozisyonlar da önemli ölçüde tasfiye edilmiş olabilir.
- Şokun önemli ölçüde yatışmasına bağlı olarak geçen hafta gelişmiş borsalar yüzde 4.2, gelişmekte olan borsalar yüzde 5 yükseldi.
- Emtia fiyatları ortalama yüzde 2.9 çıktı. Petrol yüzde 3.3, altın yüzde 2.4 arttı.
- Gelişen ülke paraları dolara karşı ortalama yüzde 1.7 değerlendi.
- Çelişkili olan taraflardan biri ise ABD’de faiz artışları yanında hisse senetlerinin de yükselme eğiliminde olmasında.
- Ancak çok daha büyük çelişki ise ufukta kuvvetli enflasyon belirmesine ve faizlerin yükselmesine karşılık doların yerinden kıpırdamamasında. Hatta yeni Dolar Endeksi’nin cuma günü 88.253 ile yeni dip düzeylere inmesinde. Faizi artan bir paranın ki, bu para dolar ve aynı zamanda dünya parası, değeri artmıyor. Aksine gevşeme eğiliminde. Neden?
- Çünkü pozisyonlar güçsüz dolara göre alınmış. Trump’ın geçen yılın başında aynen ifade ettiği ve geçen ay ABD Hazine Bakanı’nın teyit ettiği gibi. Bu istek ortaya konulduktan ve pozisyonlar da buna uygun şekilde alındıktan sonra, doları zayıflatabilmek kolaylaşıyor.
- Dolar güçsüz olunca da, dolarla fiyatlanan emtia fiyatları ve altın yükseliyor. Dolar karşısında Euro ve Japon Yeni değerleniyor. Euro dolar paritesi geçen hafta 1.25’in üzerine kadar kendini attı ve son gün kısmi gerileme gösterdi. Japon Yeni de kapatılan carry trade pozisyonlarının etkisiyle dolara karşı geçen hafta yüzde 2.4 daha değer kazandı ve 106.21’e yükseldi. Yen’in 8 Ocak’tan bu yana dolara karşı değer artışı yüzde 6’yı geçti.
- Küresel piyasalarda faiz artışına karşılık güçsüz dolar, güçlü Euro ve Japon Yeni, daha yükselecek borsalar ve petrol fiyatlarının yüksek seviyelerini koruması üzerine yeni bir pozisyonlanmaya gidildi. Önce pozisyonlar alındı, şimdi senaryosu yazılıyor. Vizyona da çok yakında girer herhalde.
BORÇLANMANIN BAĞLI OLDUĞU LİBOR % 2.10’U BULDU
Dünyada enflasyona bağlı faizlerin artış eğilimi şirketlerin borçlanmalarına baz oluşturan Libor oranlarını yukarı çekiyor. IMF’nin de tahmini Libor faizlerinin yukarı gideceği yönünde. IMF 6 aylık dolar Libor faizini bu yıl için yüzde 2.3, gelecek yıl için yüzde 3.4 tahmin ediyor. Ama oranlar şimdiden IMF tahminine yaklaştı. 6 aylık Libor faizi cuma günü itibarıyla yüzde 2.10 düzeyine yükseldi. Faiz Eylül 2017’de 1.45 düzeyindeydi. 5 aylık artış yüzde 45’i buldu. 2016 ortasına göre de artış yüzde 136’ya yükseldi. 6 aylık Libor faizleri 2014 yılında yüzde 0.32’ye kadar düşmüştü.
Libor faizinin artması Türkiye’yi en çok şirketler kesiminin dış finansman maliyetini yükselterek etkileyecek. Bu nedenle bazı şirketler dış borçlanma yerine halka arzla finansman sağlamayı tercih ediyor.