Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merhaba Ali Bey, iş kazası sonucunda acil olarak özel bir hastaneye kaldırılmış bir işçiden hastane herhangi bir ücret talep edebilir mi? Hangi tedavi türleri için ücret talep edebilir, ameliyat buna dahil midir?

        Başak Koca

        Çalışanların, SGK sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için normal şartlarda hastaneye gittiği günden geriye doğru bir yıl içinde en az 30 günlük priminin ödenmiş olması gerekir, ama olay iş kazası ise ilk işe girdiği gün bile olsa (30 günü olmasa da) tedavisi yapılır. Yani iş kazası hali provizyon gerektirmeyen işlemlerdendir (Bkz. 5510/67 md.).

        Ayrıca, iş kazasına uğrayan kişinin gerek hastanede yattığı gerekse evinde doktor raporuyla istirahat ettiği sürelerde SGK'dan geçici işgöremezlik ödeneği alma hakkı da vardır. Normal çalışanların hastanede veya evinde raporlu olduğu sürelerde ödenek alabilmesi için geriye doğru bir yıl içinde 90 güne ihtiyaçları varken, iş kazasında 90 gün şartı da yoktur.

        ACİL HAL HER ZAMAN HER YERDE ÜCRETSİZDİR

        İş kazaları genelde acil hallerdendir ve acil hal sebebiyle ister SGK ile sözleşmesi olsun ister olmasın Türkiye'deki tüm kamu ve özel hastaneler bedavadır. Acil halin bitimine kadar hiç kimse iş kazası geçirenden tek kuruş bile isteyemez. Acil hal bittikten sonra ise ücret isteme normal şartlara bağlıdır. 5510 sayılı Kanun'un 69. maddesi şöyledir: "68'inci maddede sayılan sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacak haller, sağlık hizmetleri ve kişiler şunlardır:

        a) İş kazası ve meslek hastalığı halleri ile askeri tatbikat ve manevralarda sağlanan sağlık hizmetleri..." Yani bu madde gereğince iş kazası geçirenden gerek kamu gerek özelde SGK'ya ödenen 5 veya 12 liralık muayene parası alınmaz. Ayrıca ilaçları ile varsa protezleri için yüzde 20'lik katılım payı da alınmaz.

        ACİL HALDEN SONRA ÖZELDE İLAVE ÜCRET VARDIR

        İş kazasına uğrayan kişi SGK ile sözleşmeli özel hastaneye götürülmüşse, acil halin bitimine kadar her şey bedavadır. Ancak, acil hal bittikten sonra normal tedaviye geçildiğinde özel hastanelerin alma hakkı olan yüzde 200'lük ilave ücret isteme hakları vardır.

        Evlilik kıdemi ve işsizlik ödeneği

        Eşimle yeni evlendim. Eşim 5 yıldır bir işyerinde çalışmakta ve evlilik sebebiyle işten ayrılacak. Tazminatını alabilir mi? Çıktığı gün başka bir işyerinde sigortalı gösterilip oradan da bir hafta sonra

        çıkartılırsa işsizlik maaşı almaya hakkı olur mu? İsmi saklı

        Sayın okurum, 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi gereğince kadın işçiler, resmi nikâh tarihlerinden itibaren 1 yıl içinde "Evlilik ile iş arasında tercih yapmak zorunda kaldım, bu sebeple işi bırakıyorum" derlerse işverenden kıdem tazminatlarını alabilirler. Ancak çıktığı gün bir başka işyerinde

        işe girenin gerçek sebebi evlilik ile iş arasında tercih sebebi olamayacağı için işveren ödediği kıdem tazminatını sizden geri isteyebilir. Öte yandan, işsizlik sigortasından ödenek alabilmek için son işyerinde en az 120 gün çalışmak şartı olduğundan bir haftalık çalışmayla işsizlik ödeneği alınamaz.

        Diğer Yazılar