Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇOCUĞUNUZA kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, onun için yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri... Kendini ifade edebilen, dünyayı anlamakta zorluk çekmeyen, hayal gücü geniş bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız bunun en iyi yolu kitaplara aşinalıktan geçiyor. Kitaplara aşinalık ise okuma yazmayı öğrenmelerinden çok daha önce mümkünse ellerinde bir şey tutmaya başladıkları zamandan itibaren çocuklara kitapları sunmakla ve üşenmeden, yılmadan okumakla mümkün.

        *

        Bu sene nisan-mayıs aylarında "Kitap Okuyan Çocuklar" diye bir projeden bahsetmiştim. Bir grup gönüllü ebeveynin belediyelerle görüşüp kütüphaneleri çocukların da kullanabilecekleri alanlara dönüştürme çabaları olduğunu anlatmıştım.

        *

        Şimdi de bu projenin hayata geçmiş bir etabından bahsedeceğim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 15 Eylül'e kadar kullanılmak üzere 5 adet gezici kütüphaneyi (kütüphaneye dönüştürülmüş otobüs) Kitap Okuyan Çocuklar projesinin kullanımına tahsis etti. Proje kapsamında 88 adet okul öncesi çocuk kitabı alındı. Pilot proje kapsamında gezici kütüphanelerden biri her gün saat 10.00 ile 18.00 arasında Göztepe 60. Yıl Parkı'nda ziyarete açık olacak. Bunun yanı sıra hafta içi her gün 10.00 ile 12.00 saatleri arasında çocuklarla kitap okuma çemberleri ve yaratıcı aktiviteler yapılacak...

        *

        İlkbaharda projenin koordinatörü Esra Akçay Duff ile konuştuğumuzda, "Türkiye'de anneler ve çocuklar evde sıkışmış durumda. Çocuklar duvara tırmanıyor. Enerjilerini atamıyorlar, motor yeteneklerini geliştiremiyorlar" diyordu. Aileler ve çocukların hep beraber kendilerini geliştirici bir şeyler yapacağı ortamlar yaratmak, böylece hep beraber hayal güçlerini geliştirmek ve paylaşmanın tadına varmak amaç.

        *

        Büyük şehirde ailelere reva görülen aktiviteler ya dört duvar arasında ekranların karşısında oturmak ya da AVM'lerden AVM beğenmek. Çocuklarımızda beraber kaliteli zaman geçirmek için kitap okuma çemberleri de gezici kütüphaneler de çok kıymetli fikirler. Siz de bir sabah Göztepe Parkı'na gelin ve merakla dinleyen, parlak gözlü çocukları kendiniz görün...

        Kitap okuyan Uzay

        BİZ geçen hafta cumartesi günü yapılan okuma ve geri dönüşüm materyallerinden müzik aleti yapma aktivitesine katıldık Uzay ile birlikte... Göztepe Parkı'nda koca bir ağacın gölgesinde oturduk çocuklar ve ebeveynler olarak... Esra'nın okuduğu kitap, Uzay'ın en sevdiklerinden rengârenk fil "Elmer"ın maceralarından biriydi... Esra kitabı çocuklara sorular sorarak, yeri geldiğinde canlandırarak çok güzel bir şekilde okudu... Okuma bittikten sonra yanımızda getirdiğimiz boş pet şişelere bakliyatlar doldurarak geri dönüşümlü marakaslar yaptık. Sonra da bunları kullanarak hep beraber şarkılar söyledik. Parkta oturduğumuz ve meraklanan herkes gelip katıldığı için başladığımızdan çok daha fazla çocukla bitirdik aktiviteyi...

        Yönetmen Uzay

        UZAY doğduğundan beri ona azimle kitap okudum. İlk başlarda kitaplarla ilişkisi, onları ağzına götürüp yemeye çalışmak, sonraları sayfaları yırtmak, bunları aştıktan sonra da resimleriyle ilgilenmek şeklinde gelişti. 1 yaşından sonra aktif bir dinleyici, 2 yaşından sonra ise okunacak hikâyeyi seçecek kadar zevk sahibi bir kitap kurdu oldu.

        Şimdilerde ise kitaplarla ilişkimizde yepyeni bir boyuta girdik. Uzay kitaplardan okuduğu ve zihnine kazıdığı sahneleri bize oynattırıyor. Bizim 3 yaşına 10 gün kalan oğlan bildiğiniz "yönetmen" oldu. Şaka değil! Evin salonunda toplanan kendisinden başka 2 kişi varsa hemen rolleri dağıtıyor ve sahneyi anlatıyor:

        "Dede sen nehir kenarında su içen keçisin, anne sen timsah oldun, ben de küçük suaygırıyım. Timsah keçiye yaklaşırken su aygırı atlayıp keçiyi kurtaracak... "

        Yukarıda anlattığım sahne "Mutlu Suaygırı" adlı kitaptan bir parça... Bakalım bunun sonu nereye varacak...

        Diğer Yazılar