Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eskiden beri neredeyse her toplumda farklı simgelerin, küçük objelerin kötü enerjiyi yok ettiğine ve şans getirdiğine inanılır. Tarihten bu yana üretilen birçok hikaye ve buna bağlı olarak oluşan birçok inanç vardır. Her toplumun özellikle şeytana ve kötü enerjiye karşı ortaya çıkardığı belli başlı şans simgeleri var.

        HAYVAN PENÇESİ

        Eskiden Afrika kültüründe hayvan pençesini yanında taşımak ya da büyükbaş bir hayvanın bir parçasını yanında taşımak kişiye tehlike anında hemen kaçmasına ve kurtulmasına yardımcı olduğuna inanılırdı. Büyükbaş hayvanlarının hızı ve gücünden dolayı insanlar bu şekilde inanırlardı.

        MOJO ÇANTALAR

        Yüzyıllar öncesine dayanan Afrikalıların kabile törenlerinde kullandıkları Mojo adını verdikleri çantaların uğur getirdiğine inanılıyordu. Mojo çantalarının içine şans getiren objeler konuluyordu. Bu çantaları kullananlar büyülü bir etkiyi hissettiklerine inanıyorlardı. Mojo çantalar günümüzde de popüler kültürün hatta modanın içinde yer alıyor.

        DÖRT YAPRAKLI YONCA

        Saint Patrick Günü, Saint Patrick'i onurlandırmak için kutlanan bir İrlanda bayramı. Günümüzde Amerika ve diğer dünya ülkelerinde de kutlanılmakta. Yeşil renk baharın, İrlanda'nın ve yoncanın rengi olduğu için Saint Patrick Günü'nün de sembolü olmuştur. Bu günde dört yapraklı yonca bulmanın, yeşil kıyafetler giymenin uğur getirdiğine inanılmaktadır.

        RUNE ALFABESİ

        Kuzey Avrupa'daki sihirli rune alfabesi İskandinav ülkelerinde yaşayanların belirlediği 24 takım yıldıza denk düşecek şekilde 24 harflidir. Savaşta askerler üzerine rune alfabesi kazınan taşları yanında taşırlarsa bu taşın onlara şans getirdiğine onları koruduğuna inanıyorlardı.

        SİHİRLİ GÜMÜŞ

        Geleneksel 'Cake Pull' düğün pastası Güney Amerika'da düğünlerde sıkça yer alıyordu. Büyülü olduğuna inanılan küçük gümüşler pastanın içine yerleştiriliyor, düğün töreni sırasında bekar bayanlar pastanın etrafında toplanıp, aynı anda pastayı kesip, sihirli gümüşleri bulmaya çalışıyorlar, bulan kadınların kısmeti ve şansı açılıyormuş.

        AT NALI

        Birçok toplumda ve kültürde at nalının uğur getirdiğine inanılır. Kapıya at nalı asmak şans getirir. Şans, uçlarından aşağıya gitmesin diye at nalı kapının tam üzerine uçları yukarı bakacak şekilde asılır. At nalını geceleri uykularında kabus görmemek için yatak odalarına asanlar da vardır.

        NAZAR BONCUĞU

        İnsanları kötülüklere karşı koruduğuna inanılan nazar boncukları genelde mavi ve beyaz renkli, göze benzer desenlerden oluşur. Nazara karşı koruduğu inancıyla taşınan nazar boncukları insanlık tarihi boyunca, her kültürde üzerindeki göz figürü sayesinde kötülüklerden koruduğuna inanılmıştır. Nazar boncuğuna sadece Anadolu'da değil ‘Evil Eye' olarak Musevi, Hıristiyan kültürlerinde hatta Budist ve Hindu toplumlarda da rastlıyoruz.

        Diğer Yazılar