Gerçek müzik keyfi isteyenlere pikap tavsiyeleri
Geçen hafta Paris’te Ertuğrul Özkök’le beraberdik.
Kendisi bir dijital müzik dinleyicisidir. iPod’suz gezmez, müziklerini Spotify’dan dinler. Bunu da sık sık yazar. Paris’te tek kelime Türkiye siyaseti konuşmadan, müzik ve kitaplar üzerine yoğunlaşan sohbetlerimiz sırasında kendisine dijital müzik dinlemenin pek de hoş bir şey olmadığını, benim eski usul biri olarak hâlâ şimdilerde adı “Vinyl” olan plak dinlediğimi ve pikapların verdiği sesi hiçbir şeyin veremediğini söyledim. Sonunda bana hak vermese de “Sen de Kanat Atkaya da bu konuda takıntılısınız. Galiba sonunda ben de bir tane pikap alacağım” demek zorunda kaldı.
Ben de bugün burada Ertuğrul Özkök gibi pikaba yani gerçek müzik dinleme keyfine geçmek isteyenlere bazı tavsiyelerde bulunacağım.
Şunu baştan söyleyeyim... Bu tavsiyeler biraz pahalı daha doğrusu gereksiz pahalı tavsiyeler. Ben de bu pikapların hiçbiri yok. Ben hâlâ eski pikaplarımı kullanıyorum. Bir tane 1970’lerin sonundan Thorens, bir tane 80’lerin başından Nakamichi, bir tane de yakın zamanlardan Marantz’ım var. Bir yerlerden para bulursam bir de McIntosh alırım belki... Aranızda parası kulaklarından fışkıran varsa, onlar için bazı tavsiyelerde bulunacağım. Öncelikle pikabınızı hoparlörlerinizden mümkün olduğunca uzağa koyun. Hoparlörle aynı zemin veya aynı platform üzerine asla ve asla koymayın. Çünkü hoparlörlerin yayacağı veya sebep olacağı titreşim pikabınızın plakları doğru okumasını engeller. Pikabınızın özel bir düzeneği yok ise koyduğunuz yerin düz olmasına dikkat edin. Mutlaka su terazisi ile pikabınızın tam düz bir doğrultuda yerleştiğinden emin olun.
Pikabınızı bağlayacağınız priz mutlaka çok iyi topraklanmış olsun.
Son dönem yapılan amplifikatörlerin pek çoğunda turntable girişi yer almıyor.
Bunun için bir minik ara amplifikatör gerekiyor. Bunu alırken çok ucuza kaçmayın.
Gelelim en iyi pikaplara...
1- AV DESINGHOUSE DERENVILLE
Bence dünyanın en lüzumsuz pikabı. Mutfak ve banyo tezgâhlarında kullanılan Corian bir gövdesi var. Hayli çirkin görünüyor.
Hava yastıkları üzerinde duran ayakları titreşimi engelleme amaçlı.
İğnenin en uygun pozisyonda plağı okuması için çok özel bir kola sahip.
İki motor devri mükemmel kontrol ediyor. Dokunmatik ekranlı bir kumandası var ve uzaktan kumandaya dönüşebiliyor. Yatay pozisyonunu kendi ayarlıyor.
Bir pikaptan daha çok 3D printer’ı andırıyor.
600 bin dolarınız var ise ve sokağa atmaya niyetliyseniz bir tane alabilirsiniz. O da bulabilirseniz.
2- GOLDMUND REFERENCE II
Benim favorim diyebilirim. Görüntü mükemmel. Kalite de öyle. Kendisi 20 kilo ağırlığında. Motor gövde dışında ve bir 15 kilo da motoru geliyor.
Motordan gücünü platoya plastik benzeri bir bantla aktarıyor. Bu bandın ısıdan etkilenerek sünmesini engellemek için sıvı nitrojenli bir soğutma sistemine sahip. Fiyatı yaklaşık 210 bin dolar. Ama ucuz diye hemen sevinmeyin. Bu fiyata iğne ve iğneyi taşıyan kol dahil değil. Onlar için farklı seçenekler sunan Goldmund, toplamda 300 bin doları bulabiliyor.
3- AUDIO CONSULTING REVOLUTION METEOR
İnanılmız şık bir görüntü. Ayak ve gövde tek parça ahşaptan elle oyuluyor. Ağaç dediysem kereste değil. 20 yıl boyunca kurutulmuş, Purdey’in tüfek kundaklarında kullandığı türden çok özel bir ağaç.
Çift gövde üzerinde durmasının nedeni titreşimi engellemek. İki ayrı süspansiyonu var.
Doğrudan prize bağlanmıyor. İçinde aküler var. Enerjinin sürekli aynı doğrultuda gelmesi için elektriğini aküden alıyor. Fiyatı üç aşağı beş yukarı 165 bin dolar.
4- TRANSROTOR ARTUS
Bu da çok acayip bir alet. Masif aliminyum ve akrilikten yapılmış. Çok özel bir denge mekanizmasına sahip. Platosu manyetik bir alanla hiçbir şeye temas etmeden dönüyor. 130 bin dolarlık fiyat etiketi var ama 250 kiloluk ağırlığı ile parasını hak ediyor.
5- ONEDOF (ONE DEGREE OF FREEDOM)
Bu da çok şık bir pikap. Dizayn eden ve üreten Aleks Bakman adlı bir NASA mühendisi. Hal böyle olunca kullanılar tüm malzemeler uzay araçlarında kullanılanla aynı kalite ve dayanıklılıkta. Üzerinde 24 ayar altın kaplama ile Arap pazarında çok güçlü olur diye düşünüyorum. Fiyatı makul bir 130 bin dolarcık.
6- ROSSNER UND SOHN
Tam bir Alman. İşlevsel abartısız şıklık. Süper bir kalite. Tam aksesuvarlarıyla birlikte yaklaşık 325 kilo ağırlığında. 130 bin $’lık fiyatı kiloya vurunca makul geliyor. Almak isterseniz ısmarlıyor ve 6 ay bekliyorsunuz.
7- CLEAR AUDIO STATEMENT V2
Bu da manyaklığın son halkası. Statement V2, Clear Audio’nun uzmanlık ve kalitesini barındırıyor. Ahşap ve akriliğin yüksek basınç altında birleştirilmesiyle ile elde edilmiş bir gövdesi var. Fiyatı 115 bin dolar ama buna beheri 18 bin dolar olan kollar dahil değil.