Airbus'a Türkiye tarihinin rekor siparişi
Türk Hava Yollan (THY) yönetimi, çift koridorlu, geniş gövdeli, uzun menzilli uçak siparişlerini tamamladıktan sonra uzun bir süredir de tek koridorlu, dar gövdeli uçak siparişleri için Avrupalı Airbus ve Amerikalı Boeing'le görüşmelerini sürdürüyordu. Ancak THY yönetimi, iki üreticiyle de dar gövdeli uçakların klasik ve yeni nesil modelleri için masaya oturmasına rağmen Airbus ile rekor siparişte anlaşma noktasına geldi.
Airbus'ın yeni nesil A320neo modelinin birçok açıdan rakibi Boeing 737MAX'ın önünde olması ve Airbus'ın THY'nin taleplerini daha iyi şartlarda karşılaması sebebiyle ilk ve büyük sipariş Airbus'a verilecek. Önümüzdeki günlerde bu sınıfta Boeing'e verilecek sipariş adedinin ise daha az olacağı tahmin ediliyor.
Cuma günü, THY Yönetim Kurulu Toplantısı sonrası açıklanacak toplam sipariş adedinin yeni bir gelişme olmazsa 120 uçak olacağı, bunun yüzde 30'unun klasik, yüzde 70'inin de yeni nesil A320neo modelden oluşacağı belirtiliyor. Klasik uçakların liste fiyatının 91.5 milyon dolar, neo'ların ise 100 milyon 200 bin dolar olduğu dikkate alınırsa büyük meblağlı bir sipariş rakamı ortaya çıkacak.
THY'nin cuma günü açıklayacağı, kendisinin ve Türkiye'nin adet ve rakamsal değer olarak rekor uçak siparişinin iki üretici arasındaki rekabeti de önemli oranda etkilemesi söz konusu. THY yönetimi, Airbus ve Boeing ile çift koridorlu, geniş gövdeli, uzun menzilli uçak alımlarında ise dengeli bir sipariş politikası yürütmüştü.
Ancak dar gövdeli uçaklarda iki üretici arasındaki rekabetin, yeni motorlu Airbus A320neo ve Boeing 737 MAX'lerle şiddetlenerek artmasına THY de katkı sağlarken, pazarlıklar sonrası milli havayolunun iyi bir anlaşmaya imza atacak noktaya geldiği kaydediliyor.
Diğer taraftan Boeing, yeni nesil dar gövde sınıfında siparişlerin yaklaşık üçte ikisini rakibi Airbus'a kaptırmış durumda olmasına rağmen klasik kategoride A320'nin rakibi Boeing 737, şu anda dünya genelinde en çok uçan uçak unvanına sahip. THY'nin Boeing'le devam eden görüşmelerinde bu nedenle klasik modellerin ağırlıklı olduğuna dikkat çekiliyor.
Boeing'in, A320neo'nun rakibi olacak B737 MAX modelini bazı bilinmeyen parametrelerle 8 aylık bir gecikmeyle anons etmesi siparişlerde dengeleri değiştirdiği gibi THY'de bu durumun etkili olduğunun altını çizmek gerekir.
THY'de kritik son bir ay...
THY ile ilgili güzel bir haberden sonra bir de çalışanları yakından ilgilendiren "Toplu İş Sözleşmesi"ne değinelim. Bilindiği üzere görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından atanan arabulucu da çözüm olmadı.
24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sürecinde uyuşmazlığın en önemli nedeni HAVA-İŞ Sendikası'nın işten atılmasına sebep olduğu 305 çalışan inadı veya bahanesi. 16 bin çalışanın geleceği 305 kişiyi bağlanır mı? Ya da 16 bin kişinin geleceğini aydınlat, sonra o moralle 305 kişinin haklarını arama mücadelesine devam et. Tabii sendikanın böyle bir samimiyeti varsa...
İşveren ile sendika arasında yapılan görüşmeler 305 kişinin işe iadesini şart koşan sendikanın tutumu nedeniyle kesilmişti, ama 305 kişiye de sendika sahip çıkmış değil. Yılda 6 milyon TL aidat toplayan sendika, atılanlar için ne yaptı? Çoğunluk kullanıldığını düşünüyor oysa...
Hava-İş ciddi olarak çalışanlar üzerinde inandırıcılığını kaybetmiş. İdeolojik mücadeleyle, aşırı sol grupların provokasyonuyla, gidip gelmeleriyle işçi hakkı arıyor. Böyle hak aranır mı?
THY yönetiminin her şeye rağmen çalışanını bunların insafına bırakmayacağını ve gerekli ücret artışlarını yapacağını açıklaması önemli. Galiba THY yönetimi, girilen kritik ayın son günlerinin geçmesini bekliyor. Sonra ciddi adımlar atacak!