Otizm'de dev adımlar
Zaman zaman yaşam koşullarının kalplerimizi taşlaştırdığını düşünsek bile, aslında mayası sevgi yüklü bir toplumuz.
Yardımlaşma ve paylaşma pek çoğumuzun ortak özelliği...
Hele hele söz konusu çocuklar olunca, akan sular durur.
Öncelikli amacı destek bekleyen çocukları sahiplenen vakıf, dernek ve kuruluşları düşünün... Mesela KİT-VAK’ı, mesela LÖSEV’i, mesela TEV’i...
Öyle güzel işler yapıyorlar ki, şapka çıkarmamak mümkün değil...
***
ANOV, yani Anadolu Otizm Vakfı da geçmişi saydıklarım kadar eski olmasa bile öyle mesafeler kaydetmiş bir kuruluş ki, tarifi mümkün değil.
ANOV, adından da belli olduğu gibi hizmet alanı olarak otizmi belirlemiş bir vakıf. Şu an Güzelbahçe’deki okulda, otistik çocukların topluma kazandırılması için müthiş bir çaba sarfediyor.
Okulun başarısı heres tarafından tescil edilmiş. İşte o ANOV, otistik bireylerin eğitimi ve topluma kazandırılması, hayatlarını daha konforlu sürdürebilmesi adına Türkiye’de eşi-benzeri görülmemiş bir hamleyi başlatmak üzere. Genelde 12 yaşından sonra kendi haline bırakılan otistik bireyleri hedefleyen bir hamle bu.
Vakıf, bu ders yılından itibaren 12-18 yaş grubu için bir eğitim programı başlatıyor. Bu, örneği görülmemiş bir uygulama olacak.
***
Ama hepsi bu da değil.
En büyük hazırlık, 38 bin metrekarelik bir alanda kurulması planlanan bir otizm köyü. Bir bağışçı tarafından arsası bağışlanmış bile. Şu an sessiz sedasız bu köyün temelini atmaya çalışıyorlar.
Bu köy de dünyada tek olacak.
Burası kapılarını bakacak kimsesi olmayan 18 yaşından büyük otistik bireyler için açacak. Onların üretime katkıda bulunmaları sağlanarak yaşamlarını daha kaliteli süardürmeleri sağlanacak...
***
ANOV’un yaptıkları gerçekten çok özel.
Ama vakfı özel kılan faktörler o kadar çok ki... AK Partili Binali Yıldırım ile CHP’li Aziz Kocaoğlu’nun ilk kurucuları olduğunu düşünürsek, hedefleri ile siyasette yumuşamayı daha 2012’de başlatmış bir kurum olarak zaten farklı bir yer ediniyor kendisine. Hele bir de mütevelli heyete bakınca çok daha farklı duygulara kapılıyor insan.
Katılımcılar arasında her kesimden, her görüşten insan var.
Dahası, yaklaşık 300 mütevelli heyet üyesinden sadece 100 kadarı otistik evlat sahibi ebeveynler.
Diğerleri sadece derneğin bu konudaki mücadelesine kayıtsız-şartsız katkı kaymak isteyen insanlar. Yani tam şapka çıkartılacak bir oluşum... Başkan Nüvit Uyar’ı elimden geldiği kadar sık dinlemeye, vakı çalışmalarını gözlemlemeye çalışıyorum.
Ve her sohbetten, her gözlemden sonra ANOV’a olan saygım biraz daha artıyor.
Hak ediyorlar ama değil mi?