İstanbul'a yeni düzen
İSKİ skandalından bu yana CHP, İstanbul’da bir düzen tutturamadı.
Sadece, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı döneminde voltranı oluşturdu.
O da fazla uzun sürmedi, seçimin sonuçlanmasıyla birlikte kargaşa yeniden hortladı.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu da kargaşayı sonlandırması için, milletvekili olabilmek için önseçim çalışması yapmakta olan Murat Karayalçın’ı İstanbul’a il başkanı olarak görevlendirdi.
Göreve başladığı gün de “Hoş geldin seremonisiyle (Welcome cerenemy)” karşılandı; Şişli olayı patladı.
NEDEN GİTTİ?
İsmi Ankara’yla bütünleşen Karayalçın’la dün sohbet ederken, “Neden İstanbul?” diye sordum, “Benim tercihim değil, Genel Başkan’ın kararı” yanıtını verdi.
İstanbul’da nasıl karşılandığını sordum, gülerek “Hayret ve memnuniyetle. Zaten ‘Dakika bir gol bir’ oldu, Şişli olayı patlak verdi” dedi.
İstanbul üzerinde bazı projeleri olduğunu da açıkladı.
“Devlet dikine hiyerarşik örgütlenmesini siyasi partilerden de bekliyor” deyip devam etti:
“İstanbul ile Hakkâri veya Artvin’in arasındaki fark sadece yönetim kurulu üye sayısında. Seçmen sayısı 10 milyon olan İstanbul’u aynı anlayışla yönetemezsiniz, yeni yapı olmalı.”
ESNEK YÖNETİM
Tartışılmasını istediği yeni örgütlenmeyi “esnek yönetim” olarak adlandırıp ekledi:
“Devlet, ‘Ben nasıl örgütlendiysem, siyasi partiler de aynı şekilde örgütlensin’ anlayışıyla hareket etmiş. Örneğin bölge örgütlenmesi yok. Siyasi partilere, ‘Sende de olamaz’ diyor. Dikine hiyerarşik yapılanmasını partilere de dayatıyor.”
Son çıkan “Bütün Şehir Yasası”nın bir nebze yeni örgütlenme yapısının yolunu açabileceğini de söyleyen Karayalçın, devamını şöyle getirdi:
“1864’ten bu yana kullandığı il özel idaresi, köy idaresi yapısını 30 ilde kaldırdı. Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı aracılığıyla da vali her şeyi kontrol ediyor.”
Nasıl bir örgütlenme yapısı düşündüğünü sorduğumda ise yanıtı şöyle oldu:
“Yönetimde ve kararlarında esnek olmalı. Örneğin, eğitim programını genel merkezden ayrı kendi yapmalı. Örgütlerdeki görev değişimleri, görevden almalarda da il yönetimi öne çıkmalı.”
PROJEDE PROBLEM
Ayrıca “Projede Problem Odaklarında Örgütlenme Modeli” diye adlandırdığı yeni propaganda modelinden de söz etti.
Açıklamasını da şöyle yaptı:
“Düşüncelerimizi projelerle anlatmalıyız. Proje birtakım girdilerle değer yaratmak demektir, özünde sosyal demokrattır. Biz söylemlerden, soyuttan çıkmalıyız, projelerimizi ortaya koyarak halka gitmeliyiz.”
İç çekişme içinde projelerini nasıl anlatacağını sordum.
Partinin hukukunun yanında, disiplin uygulamalarının olduğunu da anımsattı.
“Şişli’de bir çözüm sürecine girildiğini görüyorum” dedi, bu aşamada Şişli Belediye Başkanı’nın Nişantaşı’nda yılbaşı süslemesine karşı duran sözlerine de katılmadığını belirtti.
“Esnaf katılımlı olarak süslenecekse niye olmasın? Ben olmamasını doğru bulmam” dedi.
Karayalçın, şimdi “esnek yönetim” yapısına geçip, bazı yetkileri elinde toplayacak yeni yönetim yapısı için Genel Merkez’den izin bekliyor.
Bakalım İstanbul karmaşasının içinden bir Ankaralı olarak nasıl çıkacak.