10 madde açılımı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın açıkladığı, Öcalan’ın 10 maddelik müzakere taslağının ne anlama geldiğini sıralamadan önce bir gelişmeden haberdar edeyim.
HDP tarafında çözüm süreci görüşmelerini yürüten heyetin hafta sonu Kandil’e yaptığı ziyaret sonrası hükümet tarafıyla görüşmesinden de sonuç çıkmadı.
Sorunun aşılmasının yöntemi olarak “Öcalan’ın negatif algıyı pozitife dönüştürecek yeni bir müzakere metni” üretmesi; hükümetin ısrarından vazgeçmesi veya seçim sonrasına kadar sürecin rölantide kalmasının ötesinde yol kalmadı.
Çünkü hükümet, sürecin diyalogdan müzakere aşamasına geçmesini, silahların bırakılması için kongre çağrısının yapılmasını şart koştu.
Kandil ve HDP ise daha önce kararlaştırılan yol haritası gereği müzakereler başladıktan sonra silahların bırakılması için kongre toplanması çağrısının gelmesi konusundaki mutabakatı anımsattı.
Sonuç olarak yeni bir yöntem bulunması için HDP heyetinin hafta sonu Kandil’e yaptığı ziyaretin ardından hükümet tarafıyla yaptığı bu haftaki temaslardan da sonuç çıkmadı.
ANLAMI NE?
Gelelim Öcalan’ın ürettiği, KCK’nın ve HDP’nin onay verdiği, Demirtaş’ın da önceki akşam CNN TURK’te Ahmet Hakan Coşkun’a açıkladığı hükümetle uzlaşma aradıkları 10 maddelik taslak metne...
1- Demokratik siyasetin içeriği ve tanımında ortak ilkeler: Siyasi Partiler Yasası’nda yapılacak düzenlemeyi öngörüyor. Eğer silahsızlanma olacaksa siyaset ovasındaki engellerin düzleştirilmesini de içeriyor.
2- Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutları: AB Özerklik Şartı bunun ilk adımını oluşturuyor. Öcalan’ın sürekli dile getirdiği “demokratik özerklik” kavramı da bunu kapsıyor. Yerel ve ulusal demokratikleşmenin temellerinin oluşturulması anlamına geliyor.
3- Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik gerekleri: Vatandaşlık tanımının nötrleştirilmesi, bir ırk bağıyla anılmaması hedefleniyor. Türkiyeli kavramını odağına alıyor.
4- Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi: Sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Sivil toplumun yerel yönetimlere katılması amaçlanıyor.
5- Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları: 30 yıl süren çatışmanın yaralarının sarılması amaçlanıyor. Tarım ve hayvancılığın gelişmesinden bölgede sanayi yatırımlarının hız kazanmasına kadar geniş bir kapsamı içeriyor.
6- Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı: Devletin ulus devlet odaklı güvenlik yapısının değiştirilmesi hedefleniyor. Irak, Suriye sınırındaki mayınların ve dikenli tellerin kaldırılmasından, kalekolların yapımına son verilmesine kadar uzanan geniş bir kapsamı bulunuyor.
7- Kadın kültür ve ekolojik sorunların çözümleri: Kadının kölelik çizgisi ile özgürlük çizgisinin çatışmasını ortadan kaldıran, kadına öncelik veren, töre cinayetlerinden cinsel tacize kadar uzanan olumsuzlukların yasal düzenlemeler ve toplumsal öğretilerle kaldırılması amaçlanıyor.
8- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu, demokratik ve eşik mekanizmaların geliştirilmesi: Kimliklerin özgürce ifade edilmesi, kullanılması ve Anayasal güvenceye alınması hedefleniyor. Kendisini farklı kimlik olarak tanımlayanların önündeki yasal engeller kaldırılıyor. Başka etnik kimliklerin de kendilerini ifade edebilmeleri kolaylaştırılıyor, destekleniyor.
9- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçülerle tanınması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması: Ülke bölünecek veya başkanlık sistemi gelirse baskı artacak paranoyalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ortak vatan ve bayrak kavramlarına bağlılığı ifade ediyor.
10- Bütün bu demokratik hamleleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir Anayasa: Bütün bunların yeni bir Anayasa ile garanti altına alınması amaçlanıyor.
Bir uzlaşma sağlanması için de herkes seçim sonrasını işaret ediyor.