Deyrizor mu? Rakka mı?
İki vilayet de Anadolu için tarihi değere sahip.
Osmanlı döneminde Rakka Beylerbeyliği Türkmenlerin, “çöllerinde nanelerin bittiği” Deyrizor ise 1915 tehcirinin sürgün merkeziydi.
Bugün DEAŞ’ın hâkimiyetindeki iki vilayet için, tarihinde orada bulunmamış ABD Rakka, Rusya ise Deyrizor için operasyon hazırlığı yapıyor.
Hava sıcaklığının askerlerin hareket serbestisini azaltacak boyuta varmadan, yani en geç haziran içinde iki operasyonun da yapılması hedefleniyor.
Türkiye açısından her ikisinin de açmazı büyük.
ABD Savunma Bakanlığı’nın, Başkan Trump’ın onayına sunduğu “devlet dışı askeri gruplara silah yardımı” kararnamesinin SDG’ye, dolayısıyla YPG’ye ağır silah yardımını kapsıyor olması, Rakka için tercihinden vazgeç- mek niyetinde olmadığını gösteriyor.
Deyrizor’da ise Rusya’nın korumasında hareket eden, Türkiye’nin yıkılması için uğraş verdiği Şam yönetiminin ordusu bulunuyor...
Söylemlerde ABD için Rakka, Rusya için de Deyrizor öne çıkıyor gibi görünse de iki süper gücün ikisini birden almak için yarışa girdiği de aşikâr...
TÜRKİYE’NİN SEÇİMİ?
Türkiye bu durumda seçimini hangi taraftan yana kullanacak?
Astana süreciyle Suriye’de işbirliği artan, önce Halep’te geçen hafta da 8 yerde “çatışmasız bölgeler mutabakatı”na birlikte öncülük edip uygulamaya koyduğu Rusya ve desteğindeki Şam ordusu ile mi?
Yoksa 60 yıldır ittifak içinde olduğu, Suriye’de birlikte hareket etmek için oluşan koalisyondaki müttefiklerinin desteğindeki DSG/YPG ile mi?
Ankara’nın, iki yıla yakın zamandır karşılaştığı zorluklar tercih yönünü de tayin ediyor...
Çünkü Cerablus’tan El Bab’a uzanan Fırat Kalkanı operasyonunda müttefiklerinden engel dışında yaklaşım görmedi, Münbiç’te ise verilen söz tutulmadı.
Oysa Halep sorununu Moskova ile “kazan-kazan” anlayışı içinde çözdü.
Moskova da hava tehditlerini kaldırıp Ankara’ya El Bab’da hareket serbestisi sağladı.
Ankara ise içeride kalan muhaliflerin İdlib’e göçüne olanak tanıması karşılığı Halep’te Moskova’nın elini rahatlattı.
Türkiye ne zaman ki Münbiç’e yöneldi, Rusları tekrar karşısında buldu.
Rusya desteğindeki Şam güçleri de ne zaman ki Deyrizor ve Rakka’ya yöneldi, Şam, İdlib, Hama ve Humus’la muhalif saldırısıyla karşılaştı.
Arkasını sağlama almak için yarı yoldan döndü.
SAĞLAMA ALDI
Bölgeyi iyi bilen OSAM uzmanı Oytun Orhan, iki gün önceki sohbetimizde “çatışmasız bölgeler mutabakatının Moskova ve Şam’ın elini rahatlatıp arkasını güvene aldığını” belirtti.
Deyrizor öncelikli olmak üzere Fırat’ın güneyine dönük operasyonlara hız vereceğini söyledi.
Suriye Dışişleri Bakanı Muallim’in dünkü basın toplantısındaki şu sözleri de Orhan’ın iki gün önceki tezini doğruladı:
“Şam ordusunun temel hedefi Deyrizor vilayetidir...”
Moskova’dan gelen bilgiler, Rakka’nın da bu operasyon kapsamında olacağı yönünde.
Bu durumda Türkiye, ABD deste- ğindeki SDG/YPG’nin mi, yoksa Rusya kontrolündeki Şam ordusunun mu Rakka ve Deyrizor’u almasını ister?
Yanıt, Washington’un Rakka operasyonunu kiminle yapacağına göre şekillenir...