Ufuktaki tartışma 'Kaçıncı seçimi?'
DAHA seçimi tamamlanmadan tartışması başladı...
Anadolu tabiriyle “arı kovanına çomak sokan” ya da tartışmayı başlatan da AK Parti kadroları...
Çünkü AK Parti’nin Anayasa’yı hazırlayan ekibinde olan Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum ilk gündeme getirdi...
Verdikleri demeçlerde “AK Parti parlamentoda yeterli çoğunluğu elde edemezse Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimi yenileyebilir” dediler.
Şentop, dün de Habertürk yayınında konuyu bir daha gündeme taşıdı ve aynen şöyle dedi:
“Meclis’ten çoğunluk çıkmadı diyelim, Cumhurbaşkanı seçime gidelim dedi, bir hakkı gidiyor. Geriye bir defa seçilme hakkı kalıyor...”
BİR Mİ, İKİ Mİ?
Tartışma da bu noktada şu soruyla başlıyor:
“Bu seçim, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaçıncı seçimi?”
Ardından 2007’den bu yana yürürlükte olan Anayasa’nın 101’inci maddesinin 2’nci fıkrasında yer alan şu hükme atıf yapılıyor:
“Cumhurbaşkanı’nın görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir...”
Madde kuralının, 16 Nisan 2017’de halkoylamasıyla yürürlüğe giren Anayasa referandumunda da 2007’deki haliyle korunduğu anımsatılıyor.
Şu iddia dile getiriliyor:
“Erdoğan 101’inci madde hükmüne göre 2014’te seçildi; bu 2’nci seçimi. Seçilirse son kez Cumhurbaşkanı olacak. Erdoğan seçime götürürse bir daha aday olamaz...”
Anayasa’nın 116’ncı maddesine de atıf yapılarak, “Meclis seçim kararı alırsa bir kez daha seçilme hakkını elde eder” deniliyor.
İddiayı dile getirenlerin ağırlıklı bölümü de Anayasa hukuku hocası...
DAVUTOĞLU’NUN YEMEĞİ
Hatta son dönem kulislerde üzerinde o kadar tartışma yaşanıyor ki geçen hafta eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun verdiği yemekte de masanın en önemli konusu olmuş...
Hayıflanmaları da “Neden geçici bir maddeyle bunu açıklığa kavuşturmadık?” yönünde...
Oysa Anayasa değişikliği sırasında konu gündeme geldi ve AK Parti’nin hukuk bilen milletvekilleri geçici maddeyle bunun açıklığa kavuşturulması gerektiğine işaret etti.
Ancak dikkate alınmadı...
Şimdi AK Parti’den karşı görüş olarak Anayasa’nın 18’inci maddesinin “b” bendinin şu hükmü gösteriliyor:
“75, 77, 101 ve 102’nci maddelerinde yapılan değişiklikler, birlikte yapılacak ilk TBMM ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır.”
Anayasa 18’inci maddenin başlangıç olarak 24 Haziran’ı işaret ettiği ileri sürülüyor.
Ancak Anayasa hukukçuları 18’inci maddenin “...101 ve 102’nci maddelerinde yapılan değişiklikler” denildiğini, “En fazla 2 kez seçilir” kuralının ise 2007’den bu yana aynı kaldığını belirtiyor.
Konuyu dün Mustafa Şentop’a sordum, yanıtı şöyle oldu:
“2007’deki ile bu Cumhurbaşkanı’nın sadece isim benzerliği var; adına Başkan diyebilirdik. Ayrıca 101. maddeler de birbiriyle aynı değil, yeniden yazıldı. Tartışmalardan haberim var, bu Cumhurbaşkanı’nın ilk hakkıdır...”
Geçmişte Abdullah Gül’ün görev süresine ilişkin tartışmada Anayasa Mahkemesi’nin kararını anımsattı.
”Bu da Sayın Cumhurbaşkanı’na yeni sisteme göre hak tanıyor” dedi.
Hukukçuların tartışması da gösteriyor ki üzerinde yeterince görüş alışverişinde bulunulmadan yapılan her kanunun sancısı burada da ortaya çıkıyor.
Daha seçimi yapılmadan geleceği tartışılıyor...