Elektrik şebekesini izlediğimiz ve yönettiğimiz sistemi yedekledik
Enerji Bakanı Taner Yıldız, seçim günü elektrik kesintisi olmaması için her önlemi aldıklarını söyledi. Ekiplerin sürekli denetim yaptığını belirten Yıldız, elektrik şebekesini izledikleri SCADA’yı yedekleyecek sistem hazırladıklarını kaydetti
Türkiye elektrik kesintileriyle sınandı. 31 Mart’taki büyük elektrik kesintisi sistemin nasıl çalıştığını, ne gibi riskler bulunduğunu daha da önemli hale getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kazakistan’a yaptığı ziyaret heyetinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da bulunduğunu öğrenince etrafını sardık ve kafamıza takılanları sorduk.
-Elektrik şebekesinin düzenli hizmet vermesinin önüne çıkabilecek engeller neler, nasıl korunuyor ve denetleniyor?
Ülkemiz elektrik sebekesi 1.2 milyon kilometre uzunluk, 180 binden fazla trafo, 14 milyon adet elektrik direğiyle Avrupa’nın en büyük 2, dünyanın en büyük 5. şebekesi konumunda. Bu atmosfere açık bir işletme. Her zaman her türlü riskin yaşanabileceği bir sistem. İşte böyle büyük bir sistemi yönetiyoruz. Özellikle olağanüstü hava şartlarında nasıl ki gemi seferleri iptal oluyor, uçak seferleri aksıyor, karayolları kapanıyorsa; adeta elektriğin otoyolları ve duble yolları konumundaki şebekemiz de bundan etkilenebiliyor.
‘HAVADAN VE KARADAN DEVAMLI TEYAKKUZ HALİNDEYİZ’
Enerji iletim hatlarımızın bakımlarının daha hızlı ve güvenli yapılmasi için dünyadaki son teknoloji olan helikopterlere monte edilen; video kamera, termal kamera, korona kamera ve fotoğraf kamerasından oluşan elektro-optik ekipmanlarla havadan kontrol etmeye başladık. Hatlarımızın arızalı veya arıza olabilecek yerlerinin tespit edilip kayıt altına alınması, belirli formatta ve periyotta raporlanması, arıza hallerinde arıza yerinin tespiti için 4 helikopterimiz yıl boyunca bütün hatlarımızı sürekli olarak tarıyor. Özellikle yoğun geçen kış aylarında bu helikopterler önemli iş görüyor. Ekiplerimiz sadece havadan değil, karadan da olumsuz hava koşullarına rağmen, kesinti olmaması için veya kesinti olan yerlere hızlı müdahale için devamlı teyakkuz halinde.
‘SİSTEMİ TÜM RİSKLERİYLE BİRLİKTE YÖNETİYORUZ’
-Seçim gününde, 7 Haziran’da kesinti olmaması için ne gibi tedbirler alındı?
Tabii seçim günü de hiçbir provokasyona izin vermemek ve seçim çalışmalarının sağlıklı yapılabilmesi için hazırlıklarımızı yaptık.
İlgili kurumlarımız EPDK, TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ, TETAŞ ve 21 elektrik dağıtım şirketiyle toplantılarımızı yaptık, kararlarımızı aldık.
Dağıtım, iletim, üretim tesislerinde kesintisiz hizmetin sağlanması hususunda gerekli tedbirler alınacak. 8 Haziran’a kadar tüm izinleri kaldırdık ve bu kurumlarda ayrıca kritik ekipleri görevlendirdik.
Trafo merkezlerinin güvenliği özel güvenlik şirketleri tarafından sağlanıyor, ancak seçim gününe has kolluk kuvvetleri görevlendirilebilir. Elektrik şebekemizi izlediğimiz ve yönettiğimiz SCADA sistemimizi yedekte tutacak bir SCADA sisteminin daha kurulması için çalışma yapıyoruz.
-31 Mart’taki kesintide Avrupa sisteminin bizi istemediği şeklinde iddialar ortaya atıldı, ne dersiniz?
Böyle iddialar ortaya atıldı, oysa iletim şebekemiz frekans kalitesi ve güvenlik/ koruma sistemleriyle Avrupa Enterkonnekte Elektrik Şebekesi (ENTSO-E) sistemi ile senkronize çalışabilecek niteliklere sahip olduğunu daha önce kanıtlamıştı. Kesintiden sonra ENTSO-E’den sistemimizin çok hızlı ve sağlıklı toparlandığı yönünde açıklama geldi. 15 Nisan’da da Brüksel’de TEİAŞ ile Avrupa elektrik sistemi kuruluşu olan ENTSO-E bir anlaşma imzaladı. Daha önce başlatılan geçici nitelikteki senkron bağlantı, bu anlaşmayla birlikte sürekli hale geldi. Elektrik şebekemizin senkron çalışabilmesi, Türkiye ile Avrupalı komşuları arasındaki elektrik alışverişini daha sağlıklı ve sürekli hale getirecek. Bu sayede, mevcut Yunanistan ve Bulgaristan bağlantıları ile ileride yapılabilecek yeni iletim bağlantıları üzerinden elektrik ticareti imkânları artmış olacak.
‘SABOTAJLAR NEDENİYLE DE KESİNTİ YAŞANIYOR’
-Sabotaj nedeniyle kesinti ihtimali hakkında ne söylersiniz?
Her mevsim yaşanabilecek bir ihtimal de elektrik direkleri veya trafolara yapılan sabotajlar. Bunun bir örneğini önceki gün Silopi’de yaşadık. Teröristler tarafından, Şırnak, Silopi’de yüksek gerilim hattındaki bir direğin dört ayağına yerleştirilen patlayıcı maddenin patlatılması sonucu, elektrik direğinde maddi hasar meydana geldi.