Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bunu tabii ki ben söylemiyorum, bilimsel araştırmalar söylüyor. Y kuşağı olarak da adlandırılan 1980-2000 yılları arasında doğan gençlerde, obezite görülme oranının önceki nesillere kıyasla çok fazla olduğu tamamen saptandı.

        Üstelik bu saptamayı İngiltere’deki Kanser Araştırma Vakfı yaptı. Vakfın çalışmasına göre, Y kuşağına mensup 10 gençten 7’si orta yaşlara geldiklerinde obez olacak. Eldeki tüm veriler ve tahminler böyle...

        Söz konusu rakamlar, Millenials da denilen Y kuşağının şu ana kadarki tüm nesiller arasında en obez nesil olduğunu da gösteriyor.

        1980’li yıllardaki ortalama vücut ağırlığı, 1960’lardaki ortalama vücut ağırlığı ile kıyaslandığında önemli bir artış kaydedildi.

        Bu da Y kuşağının ilk çocuklarının doğduğu yıl olarak biliniyor.

        ONLARI İŞLENMİŞ GIDALAR BİTİRİYOR

        Peki, Y kuşağı niye böyle obez, bunun sebebi nedir? Sorumuzun yanıtını Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç veriyor, durumu ve araştırma sonuçlarını şöyle açıklıyor:

        *Aslında obezitenin yaygınlaşma nedeni sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamdır. İşlenmiş gıdalar 1980’li yılların başından itibaren market raflarında yerlerini aldı. Kolay ve pratik oluşları, işlenmiş gıdalara olan ilgiyi artırdı.

        *O dönem, yiyecek ve içeceklere eklenen şeker karbonhidratlarının ne denli zararlı olduğu henüz bilinmiyordu. İnsanlar düşük yağ ve yüksek karbonhidrat tüketiyordu.

        *1980’li yıllarda üretilen işlenmiş gıdalarda yüksek glisemik endeks vardı. Yani; kan şekerini yükseltip insülin hormonunu uyarıyordu ki bu da obezitede artışa neden oldu.

        EVDEN ÇIKMADAN SAATLERCE OTURUYORLAR

        Op. Dr. Ergenç’in açıklamaları, Y kuşağının sorununu genel anlamda özetliyor.

        Ama, izlediğim kadarıyla sadece işlenmiş gıdalar tek başına sorumlu değil. Hareketsizlik, düzensizlik ve bilgisayar başında saatlerce oturma da bu neslin en büyük problemleri arasında yerini alıyor.

        Buna kısaca teknoloji bağımlılığı deniyor ki, bu bağımlılık hareketsiz ve asosyal bir yaşamı teşvik ediyor.

        Op Dr. Ergenç, gençlerin eskiden daha çok yürüdüklerini, gezdiklerini ve sosyalleştiklerini belirtiyor. Şimdi ise evden çıkmadan günler geçirebildiklerini vurguluyor.

        Ki, bu ifadelerinde sonuna kadar haklı. Gençler artık her şey online yapılabiliyorlar.

        KURTULUŞ İÇİN ÜÇ YOL VAR

        İyi de, Y kuşağı ve peşinden gelen nesiller, ki onlar Y kuşağından daha fazla teknolojinin içindeler, obeziteden ve sağlıksız hayattan nasıl kurtulacaklar? Op. Dr. Ergenç bunun için üç yol öneriyor: 1 Sağlıklı beslenme, 2- Hareket, egzersiz 3- Teknoloji kullanımını sınırlamak.. Bu üç uygulamaya dikkat edilmesiyle, obezite büyük ölçüde ortadan kalkabilir.

        Aslında hangi kuşaktan olursanız olun, bu üç koşul hepsi için, herkes için geçerli. Sağlıklı yaşamın özet ve olmazsa olmaz tarifi bu şekilde değil mi ki zaten..

        Diğer Yazılar