Türkçe-matematik yapamayan üniversiteli olamayacak
ÜNİVERSİTE sınavında Türkçe, matematik sorusu çözemeyen ve 0.5 net çıkaramayana puan yok. Bugün aktaracağımız kural sınava girecek tüm adayları çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü bu kurala uymazsanız puanınız hesaplanmayacak. Neden mi?
Hatırlayalım; Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) iki oturumu var. Biri tüm adayların katılmak zorunda olduğu Temel Yeterlilik Testi (TYT) diğeri de isteğe bağlı ve lisans programlarını tercih etmek için girilecek Alan Yeterlilik Testi (AYT).
Ancak yerleştirme puanına etkisi tıpkı kaldırılan YGS’de olduğu gibi yüzde 40 olan TYT’de eğer 40 temel matematik, 40 Türkçe testinin her birinden 0.5 net çıkaramazsanız puanlarınız hesaplanmayacak. Üstelik AYT ve Yabancı Dil puanlarınızın hesaplanması da bu kuralı yerine getirmenize bağlı.
Gelin ne demek istediğimizi açalım.
0.5 HAM PUAN KILAVUZA KURAL OLARAK GİRDİ
YÖK’ün yeni sistemde üzerinde önemli durduğu nokta adayların TYT’de Türkçe ve temel matematik yeterliliklerinin ölçülmesi. Bunun için sınav ilk açıklandığında TYT’nin yalnızca Türkçe ve matematik sorularından oluşacağı duyuruldu. Ancak eleştiriler üzerine 20 fen ve 20 de sosyal bilimler sorusu TYT’ye eklendi. Ama adayların Türkçe ve matematik yeterliliğini ölçme konusunda ısrarcı olan YÖK, bu kararından vazgeçmedi. Bu da 2018 YKS Başvuru Kılavuzu’na kural olarak girdi.
Bu kural da tüm adayların ağırlıklı puanlarının hesaplanabilmesi için TYT’nin 40’ar tane olan temel matematik ve Türkçe testlerinin ikisinden de en az 0.5 ham puan almak gerektiği. Bu zorunluluğu sağlayamayan adayların ağırlıklı puanları yani yerleştirme puanının hesaplanması için kullanacakları puanları hesaplanmayacak.
Bakın kılavuzda bununla ilgili ne diyor:
NETLERİNİZ NASIL BULUNACAK?
A-TYT yani ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden en az 0.5 ham puan almış olmaları gerekiyor. Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların yine TYT’nin Türkçe ve Temel Matematik testlerin her birinden en az 0.5 ham puan almış olmaları gerek.
ÖSYM ağırlıklı puan hesaplamasını şöyle yapacak:
Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısını belirleyecek, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunacak. Yani 4 yanlış bir doğruyu götürecek. Bu durumda da 0.5 ham puan da şu anlama geliyor. 1 doğru yaptınız, 2 yanlış yaparsanız elinizde kalacak puan 0.5 olur.
Yani TYT’nin 20 fen ve 40 Türkçe testlerinin tümünü yapmış olsanız bile eğer Matematik testlerinden en az 0.5 ham puan alamazsanız puanınız yine hesaplanmayacak. Üstelik AYT’ye girmiş ve tüm testleri yapmış olsa bile puanınız hesaplanmayacak. AYT’de de ayrıca şu kural var: Puanınızın hesaplanabilmesi için en az 2 test çözecek ve bu iki testin ikisinden de en az 0.5 net çıkaracaksınız.
PDR uzmanı Jale Arslan 0.5 ham puan kuralının özellikle dil ve sözel puanla tercih yapacak adayları etkileyeceğini söylüyor: “Daha çok bu öğrenciler Türkçe ve sosyal sorularını yapıp, matematik sorularına dokunmayabiliyor. Geçmiş yıllarda hiç matematik sorusu çözmeden baraj aşan öğrenciler oluyordu. Aman bu yıl dikkat Türkçe sorularının yanı sıra mutlaka matematik sorusu da çözmek zorundasınız. Aksi halde istediğiniz kadar Türkçe ve sosyalde ful çıkarın, puanınız hesaplanmayacak.”