DEAŞ dehşeti sürüyor
3 GÜNDÜR Washington’da sürmekte olan DEAŞ’a karşı global koalisyon toplantısı, perşembe akşamüstü tamamlandı. Kapalı kapılar ardından sızan bilgiler, Musul’da yaşanan bayram havasına rağmen mücadelede daha yapılacak çok iş olduğunu gösteriyor.
Toplantıda tüm ülkeler, DEAŞ’a karşı askeri zaferden çok örgütün ideolojisine karşı bir zafer kazanılmasının daha önemli olduğu konusunda hemfikir oldular.
Bunu yapabilmek için DEAŞ’ın bırakıp kaçtığı yerlerde yapmış olduğu muazzam yıkımın hızla düzeltilmesi ve yerel halkın olabildiğince hızlı normal yaşama döndürülmesi gerektiği üzerinde anlaşma sağlandı.
Koalisyon toplantısı bağlamında kurulan çalışma grupları içinde yer alan stabilizasyon komitesi, salı gününden itibaren çalışmalarını sürdürdü ve Musul’un imarı için önerilerini perşembe günü koalisyonun asli ülkelerinden oluşan küçük gruba sundu.
HALKI SİLME PLANI
Tespitlerden görülüyor ki normale dönüş çalışmaları başlamış olabilir, ama eskiden DEAŞ’tan kaçmış olan insanlar bugün evlerine dönerlerse bu neredeyse kesin biçimde ölecekleri anlamına geliyor.
Çünkü DEAŞ kaçarken öç almak ve nefretini kusmak için evlere bubi tuzakları ve bombalar döşemiş. Raporlarda örgütün buzdolaplarına, yataklara, çocuk arabalarına bile bombalar koydukları söyleniyor. Yani halk geri dönerse şu anda büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacak.
DEAŞ’ın işgal döneminde kimyasal silah çalışmalarını yaptığı Musul Üniversitesi’nde mayından temizleme dersleri de verilmeye başlandı.
Kaynaklarımın bana söylediğine göre, Musul’u normale dönüştürmek için 350 tane stabilizasyon projesi varmış. Yakında 70 adet daha eklenecekmiş
Sağlık ve eğitim sistemi ile yiyecek-içecek dağıtım şebekelerinin yeniden canlandırılması için projeler hazırlanmış. Tabii bütün bunların yapılabilmesi için para gerekecek.
Irak hükümeti her şeyi normale döndürebilmek için 100 milyar dolara ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bu kadar büyük bir paranın hemen verilmesi tabii ki mümkün değil, ama bazı projelere milyonlarca dolarlık kaynak bulmak için Amerikan Uluslararası Yardım Ajansı (USAID) ile çalışmalar yapılıyormuş.
USAID, projeler için 2 yılda toplam 285 milyon dolar vereceğini taahhüt etmiş. Bunun ilk dilimi kısa vadede 150 milyon dolar olarak verilmeye başlanacakmış.
Bu kadar paranın yeterli olmayacağını herkes biliyor, ama Amerika özel sektörden yapılacak yatırımlarla aradaki farkın kapanacağı düşüncesinde.
Bu konuda örnek olarak General Electric firmasının Musul’da yapacağı milyarlarca dolarlık yatırım gösteriliyor.
Amerika’nın DEAŞ’la mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, DEAŞ’a karşı ideolojik savaş kazanılmadan bu tehdidi dünyadan tamamen silmenin imkânı olmadığını söylüyor. Örgütün kovulduğu yerlerde normalleşme ne kadar hızlı sağlanırsa ideolojik savaşın kazanılmasına o kadar çabuk yaklaşılacak diye düşünülüyor.
Bunun nasıl yapılması gerektiği hakkında ülkeler bir “stratejik çerçeve anlaşması” üzerine de görüş birliği sağlamış. Edinilen bilgiye göre Irak hükümeti de yeniden inşa için adına “Irak 2030 Vizyonu” dediği bir plan hazırlamış.
Planda hedeflenen tarihe baktığımızda bile DEAŞ’ın yarattığı yıkım ve dehşetin boyutu hakkında bir fikrimiz oluyor.
RAKKA’DA SEÇİM
ABD’nin DEAŞ’la mücadele özel temsilcisi McGurk, küçük grubun perşembe günkü toplantısında yaptığı konuşmada,
Rakka’da DEAŞ’tan sonra yönetimi ele alacak sivil konseyin Mayıs 2008’de yapılacak seçim için bir geçiş yönetimi olacağını söyledi. Böylece Rakka’da Kürtlerin yönetime gelmesinden endişeli olan Türkiye’nin kaygılarını biraz olsun azaltma girişimi de yapılmış oldu.