Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DEAŞ’la mücadelede yol haritasının sonu az çok görülmeye başlanınca, Washington’daki birimler acil ve en tehlikeli sorun olarak gördükleri Heyet Tahrir Şam’a (HTŞ) ne yapılması gerektiği konusunda yoğun bir şekilde düşünmeye başladılar.

        Buradaki kaynaklar, kısa sürede bir müdahale yapılmadığı takdirde HTŞ’nin büyük tehlike oluşturmasının neredeyse kesin olduğunu düşünüyorlar.

        Birimlerde bu konu hakkındaki düşünüş süreci şöyle işliyor:

        HTŞ, silahlı muhalefet güçleri arasındaki en güçlü grup oldu. Bunu detaylı planlar yapmalarına, son derece acımasız olmalarına bağlıyorlar.

        Son günlerde birçok grubun tüm militanlarıyla birlikte HTŞ’ye katılması sürecinde artış yaşandı.

        Hatta Lübnan’dan çıkmak zorunda kalan 1500 Sünnni savaşçı da HTŞ’ye katılmak amacıyla İdlib’e yöneldi.

        CANLI BOMBA FABRİKASI GİBİ

        Daha önce DEAŞ, hâkimiyeti altına aldığı bölgelerde yerleşik düzen kurmaya yönelmişti. HTŞ’nin ise DEAŞ gibi etkisi altında bulunan bölgelerde yerleşik düzen kurmaya niyeti yok.

        Onlar, El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri’nin dediği gibi kendilerini bir gerilla grubu olarak görüyor ve öyle de kalacaklarını söylüyor.

        Buradaki kaynaklar, bu tavrın HTŞ’yi belki de DEAŞ’tan bile daha tehlikeli bir örgüt haline getireceğini düşünüyor.

        HTŞ yönetimi yine İdlib bölgesi içinde bulunan bazı kamplarda beyinlerini yıkadığı çocukları büyüdükten sonra canlı bomba olarak örgütün içine çekiyor.

        Bu süreç sürüyor ve HTŞ bu canlı bombaları yakında yoğun biçimde başka ülkelerde kullanmaya başlayacak. Bir kaynağın dediği gibi HTŞ şu anda sanki bir canlı bomba üretim fabrikası gibi çalışıyor.

        Bu tehlike çok ciddi olduğundan HTŞ sınırına çok yakın olduğu için sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda Amerika’nın ve Rusya’nın da sorunudur.

        ACİL DURUM

        Türkiye’nin tek başına bir operasyona girişmeyi düşündüğü raporları da geliyor. Ancak HTŞ çok güçlü ve kalabalık olduğu, içinde ciddi miktarda tecrübeli yabancı savaşçı bulunduğu ve militanlarının çoğunun da ölüme hazır olmalarından dolayı burada tek başına yapılacak bu tür bir operasyonun tavsiye edilmediğini bilmeniz gerekiyor.

        Ayrıca yapılan hesaplamalara göre Türkiye tüm tehlikesine rağmen yine de bir operasyon yaparsa sınırdan sonra İdlib’in içlerine kadar en azından 35 kilometre girmek zorunda kalabilir. O coğrafyada böyle bir düşmana karşı bu son derece zorlu ve tehlikeli bir operasyon olacaktır.

        Buradaki birimler, “Amerika olarak bizim Rusya ve Türkiye ile bir an önce oturup bölgeye neler yapılabileceğini konuşmamız gerekiyor. Bu çok acil bir durum” diyor.

        Ayrıca Türkiye’nin, sınır kapısının kontrolü konusunda üstüne düşeni yapmayı sürdürdüğü takdirde bunun mükemmel olacağını; çünkü HTŞ için sınır kapılarını kontrol altında tutmanın, bölgenin tümünün kontrol altında tutulması anlamına geldiğini ve Türkiye sınırının onlar için çok önemli olduğunu belirtiyorlar.

        Buradaki düşünce biçimi anladığım kadarıyla böyle ve İdlib’de yakında bir şeyler olacak.

        Diğer Yazılar