Türkiye'ye yaklaşan hayati tehdit
WASHINGTON’daki ulusal güvenlik konularında uzman kaynaklara göre DEAŞ temizliği ardından Suriye’de nasıl bir düzen oluşturulacağı üzerine perde arkasında birçok temasın sürmesine rağmen Kuzey Irak’taki Kürt oluşumu hakkında Amerika ile Rusya arasında uyum sağlama çabaları sancılı yürüyor; iki ülkenin Suriye konusunda anlaşma yolunda oldukları haberleri çıksa da önemli konu başlıklarının henüz çözülemediği belirtiliyor.
Kuzey Suriye’de Kürtlerle ilgili herhangi bir gelişme Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından kırmızı çizgisini oluşturduğundan, iki süper gücün şu anki meseleye yaklaşım biçimlerinin bir fotoğrafını çekmek gerekiyor.
TEHDİT
Nedenini anlattığımda sizlerin de göreceğinize emin olduğum şey, Türkiye’nin yakınında hayati ve giderek yaklaşmakta olan bir tehdit var.
Bu sonuca Wasgington’un ulusal güvenlik konularındaki en usta isimleriyle yaptığım bir dizi konuşma sonrasında vardım. Bu kişilerle yapmış olduğum konuşmaların ana noktaları şöyle:
1- Rusya PYD’yi sürekli Suriye’nin geleceğinin konuşulduğu görüşmelere resmen oturtmak için tavrını koyuyor.
2- Amerika da bu görüşmelerde PYD temsilcilerini görmek arzusunda.
3- Rusya bunun dışında Suriye’nin geleceği için hazırladığı anayasa taslağında konfederatif bir yapı içinde kuzeyde Kürtlere otonomi verilmesi önerisini de savunuyor. PYD Şam’a bir heyet gönderip bunun üzerine konuşma arzusunda.
4- Amerikalıların elinde ayrı bir anayasa taslağı olmasa da onlar da bölgede Kürt oluşumuna “suzerenlik” adı altında bağımsızlığı çok andıran bir otonomi öneriyorlar.
5- Moskova, bölgede Amerika’nın elindeki tek kozun Kürtler kaldığını ve onları da kaybetmek istemediklerini düşünüyor.
6- Bu yüzden Ruslar, Kuzey Suriye’deki Kürtleri Amerika’nın etkisinden çıkarıp kendi etki alanlarına çekmeye çalışıyorlar.
7- Bu nedenle Başkan Yardımcısı Pence, Başbakan Yıldırım ile geçtiğimiz hafta Washington’da yapılan görüşmede Yıldırım’ın konuyu gündeme getirmesinden sonra “DEAŞ gitmiş olsa dahi ABD’nin YPG’ye desteğinin ve birlikte çalışmanın bir süre daha süreceğini” söyledi. Pence tutulması imkânsız görülen “Verdiğimiz silahları kontrol edeceğiz” sözünü de tekrarladı, ama bu desteğin daha ne kadar süreceği üzerine net bir şey söylemedi. Halbuki ilk açıklamalara göre bu destek sadece DEAŞ ile mücadele için verilecekti.
8- Amerika Kürtleri tamamen Rusya etkisine bırakmamak ve Rojava denilen bölgedeki üslerini ve askeri tesislerini bulundurmayı sürdürmek amacıyla, YPG desteğini devam ettirmek zorunda görünüyor.
9- Amerikalıların bölgedeki üsleri ve tesisleriyle karşılaştırılmayacak düzeyde olsa da Ruslar Kamışlı’da bölgedeki en büyük istihbarat tesislerini çalıştırıyorlar ve burada geçtiğimiz günlerde Moskova’nın bölgeyi en iyi bilen ve Suriye’yi en iyi tanıyan adamı Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Suriye Güvenlik Şefi Ali Memlük ile Murat Karayılan’ın katıldığı gizli bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda özellikle Kuzey Suriye’nin geleceğinin ele alındığını düşünüyor Washington’daki birimler.
ERDOĞAN-PUTİN ZİRVESİ
Gördüğünüz gibi birbirleriyle güç rekabeti içinde olsalar da Kuzey Suriye’de bir Kürt oluşumunun olması için Rusya ile ABD’nin görüşleri birbirine yaklaşmaya başlamış gibi gözüküyor.
Bu süreçte bilinmeyen birçok soru da var. Bunların başında Türkiye’nin tepkileriyle nasıl baş edileceği ve kimin kimi ikna etmeyi üstleneceği geliyor.
İşte bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin ile görüşmek için Rusya’ya yapacağı ziyaret Washington’daki tüm ilgili birimler tarafından yakından izleniyor. Bu zirvede Suriye konusuna gelindiğinde tarafların tavır ve görüşlerinin nasıl olduğunu görmek ve anlamak Washington’un da bir ulusal güvenlik sorunu olarak algılanıyor burada.
KUZEY IRAK
Washington önümüzdeki günlerde Kuzey Irak konusunda hareketlenecek. Hem Kürt bölgesel yönetiminden hem de Bağdat’tan temsilciler Amerika’yı kendi yanlarına çekmek için aynı zamanda şehirde olacaklar. Irak Parlamentosu’nun başkanı, Washington’da Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ile özerk bölde dış ilişkiler şefi ise Kongre’nin etkili üyesi ve Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı John Cain ile görüşecek.