Trump-Putin zirvesinde Türkiye nasıl konuşulacak?
WASHINGTON, Türkiye açısından gerçekten de sıcak bir yaz geçiriyor. Yönetim uzun zamandır ertelediği bir işe girişmek zorunda kaldı ve Türkiye konusuna sonunda konsantre oldu.
Bir yandan Kongre, Trump’a “Türkiye hakkındaki politikamızı netleştirelim” diye baskı yaparken, Suriye konusunda somut adımlar atmaya çalışan Trump da Türkiye’yle birlikte nelerin yapılabileceğini sorguluyor.
Bu yüzden yönetimin Türkiye’yle ilgili birçok yeni kararı alma ihtimalinin yüksek olduğu bir yola girildiği söyleniyor.
16 TEMMUZ ZİRVESİ
Suriye’deki 2 bin 200 askerini bir an önce çekme niyeti bulunan Trump, çatışmasızlık bölgeleri ve Suriye’nin siyasi geleceği bağlamında Fırat’ın doğusundaki yol haritasını da Putin’le tartışmak niyetinde.
Beyaz Saray’dan yönetimin tüm birimlerine iletilen hazırlık dosyası talebinde bu konu da yer alıyor.
Pazartesi sabahı Dışişleri Bakanı Pompeo ile Beyaz Saray’da özel bir görüşme yapan Trump, hazırlık dosyasını yeniden gözden geçirdi.
Kongre özellikle Münbiç yol haritasından sonra bugüne kadar ortak hareket edilen Kürtlerle ilgili bundan sonra nelerin planlandığını da ısrarla soruyor yönetime. Trump bu konuyu 16 Temmuz’da Putin’le yapacağı görüşmede gündeme getireceği zaman Türkiye’nin tavrı ve niyetlerinin de konuşulacağını belirtiyor kaynaklarım.
Trump ilk aşamada Fırat’ın doğusunda da bazı çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasından yana. Buna kısa vadede Rusya’nın da bir itirazının olmadığı düşünülüyor.
Daha önce Suriye’nin güneyi için oluşturulan çatışmasızlık bölgelerinin son günlerde başarısızlığı ortaya çıkmasına rağmen Trump’ın bunu Fırat’ın doğusunda da denemek istediği söyleniyor.
FIRAT’IN DOĞUSU
Münbiç ve Fırat’ın doğusuna yönelik duruşunu net ortaya koyan ve ABD’yle bir ortak yol haritası çıkaran Türkiye’nin Putin- Trump zirvesinde gündeme gelebilecek bir çatışmasızlık alanı planında nasıl tavır alacağı Washington’da merak ediliyor. Yönetim Türkiye’yle birlikte hareket planının net ortaya çıkmasından önce askerlerinin çekilmesini doğru bulmuyor.
Putin’le Suriye’deki İran etkisinin geleceğini de konuşmaya hazırlanan Trump, İran konusunda da Türkiye’yle bir işbirliğine gidilmesinden yana fikir cimnastiği yapıyor.
Washington’daki kaynaklar işte bu yüzden ilgili birimlerde Türkiye yoğunlaşmasının son günlerde çok arttığını ve yönetim Türkiye’yle ilgili yeni bir bakış açısı çıkarma aşamasında olduğu için iki ülke ilişkisinde hayli kritik günlerin yaşandığını söylüyorlar.
SİYASİ ÇÖZÜM
Amerikan kaynakları, Trump ile Putin’in Suriye’de bir siyasi çözümü konuşmasının vakti geldiğine inansalar da zirvede bunu ele almayabileceklerini de düşünüyorlar. Fırat’ın doğusu ve İran meselesi gibi çetrefil konuların konuşulacağı bir zirvede siyasi çözümü konuşma aşamasına geçilmesi pek olası görülmüyor.
Rusya daha önce Suriye’nin merkezi devlet yapısını bozmadan kuzeyde Kürtlere Irak modeline benzer bir idari özerklik önerisinde bulunmuş, ABD de bunu konuşulabilir olarak görmüştü.
Ancak şimdi Türkiye ile Münbiç sonrası çıkılan yoldan sonra bu önerinin ileride nasıl konuşulacağı da meçhul Washington’da. Bu konunun da önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.