Brezilya'da asıl kazanan
ALMANYA şampiyon oldu diye siz muhakkak Brezilya’daki Dünya Futbol Şampiyonası’nın kazananının da Almanya olduğunu düşünüyorsunuzdur. Ama onlar sadece şampiyon; eğer kazanmayı bir başarıyı paraya dönüştürmek olarak tanımlıyorsanız, o zaman Brezilya’da asıl kazananın Disney, Facebook ve Twitter olduğunu göreceksiniz.
Bu şampiyona sürerken bu şirketler bu olaydan öyle çok para kazandılar ki Fox TV’nin sahibi Rupert Murdoch, bundan sonraki iki şampiyonanın yayın haklarını almak için tamı tamına 425 milyon dolar ödedi. Yaşlı tilki, para gelmeyecek kaynağa katiyen yatırım yapmaz, bu yüzden bir bildiği olmalı. Ama yorumcular onun bu kadar parayı bağlayarak yine de risk aldığını söylüyorlar. Çünkü bundan sonraki Dünya Şampiyonası Rusya’da yapılacak ve saat farkı nedeniyle Amerika’daki seyirci düzeyinin ne olacağı pek bilinemiyor.
Tabii bir de Amerikan takımının Rusya’da olup olmayacağı da henüz belli değil. Bu da Rupert Murdoch’un ayrı bir büyük riskini oluşturuyor, çünkü bu işte asıl para Amerikan piyasasında kazanılıyor. FIFA da işte bu yüzden Amerika’da futbolun tutulup yaygınlaşmasını çok istiyor. Bu risklere rağmen Murdoch bu kadar para bağlamayı göze aldıysa, siz düşünün bu son şampiyonada kazanılan paraların düzeyini. Dedim ya işin medya tarafında kazananların başında Disney geliyor. Bu size biraz tuhaf gelmiş olabilir, çünkü “Çocuk filmleriyle veya eğlence parklarıyla tanıdığımız Disney’in futbol şampiyonası ile ne ilişkisi var?” diye düşünebilirsiniz.
İşin gerçeği şu ki Disney’in bu şampiyonanın en çok kazananı olması hiç de sürpriz değil, çünkü Amerika’nın kablolu yayında dev spor kanalı olan ESPN’nin sahibi Disney ve ESPN kanalı, şampiyonanın ABD piyasasında canlı yayınlanma hakkını satın almıştı. Rupert Murdoch’un gelecek için o kadar parayı bağlarken ESPN’nin neler yaptığını, nasıl kazandığını incelediğini tahmin etmek güç değil.
Facebook da şampiyona sürerken çok yoğun kullanıldı. Kullanıcılar yorumlarıyla, birbirleriyle görüntü alışverişleriyle Facebook’a da zirve yaptırdılar. Ancak Twitter özellikle Brezilya’nın Almanya’ya karşı tarihi kaybedişi esnasında tüm kendi rekorlarını kırdı. Öyle ki bazı yorumcular, “Brezilya’nın tarihi yenilgisi Twitter’in tarihi zaferine yol açtı” diye yazdılar. Tabii bunda maç esnasında mesajlaşmanın patlaması ve üzülenin de sevinenin de duygularını anında paylaşma arzuları çok etkili oldu.
Orta yaş ve üstü insanlar, dünya şampiyonalarını radyo dinleyerek takip ederdi. Şimdi ise hem iletişim imkânları takibe çok daha heyecan katmış durumda hem de yepyeni para kazanma yolları açıldı. Akıllı girişimciler bu ortamda yepyeni fikirlerle ortaya çıkabilirler.
Örneğin ben, gelecek şampiyonadan önce özellikle oyunlara yönelik akıllı telefonlar için yeni aplikasyonlar çıkacağını ve bazılarının bunlardan çok büyük paralar kazanacaklarını düşünüyorum. Param olsaydı Yahoo ve Apple’ın hisselerini hemen alır ve beklerdim. Ben kendim para kazanmayı pek beceremem, ama neyin para kazandıracağını, neyin trend olacağını iyi tahmin edebilirim.