Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sosyal ağ ve sosyal medya kavramları ile birlikte Facebook, Twitter, Instagram, Vine ve daha biri sürü uygulama günlük hayatımızın en vazgeçilmez parçaları. Sabah kalkarken, gün içerisinde ve akşam yatarken hepsini istisnasız kontrol ediyoruz. Tüm anlık gelişmeleri kolaylıkla takip edebiliyor, eşimizden dostumuz ne yapmış ne yapmamış bu ağlardan takip ediyoruz.

        Peki Türkiye’de ne durumdayız?

        TÜİK 2013 verilerine göre, bireylerin %73.2’si İnterneti sosyal ağlara katılmak için kullanıyor. Kullanılan sosyal medya ağlarının başında ise Facebook ve Twitter geliyor. Facebook kullanıcı sayısı 32 milyonu aşmış durumdayken, yaklaşık 6 milyon Twitter, 1 milyon Google+ ve 1 milyon da Linkedin kullanıcısı bulunuyor. Bu rakamlar sadece Türkiye’de bu kadar fazlayken bütün olarak düşündüğümüzde büyük bir potansiyelin varlığından kolaylıkla söz edilebilir. Durum böyle olunca sosyal ağlar arasındaki savaş da kaçınılmaz oluyor.

        Ve herşey Facebook ile başladı...

        2004 yılı itibari ile hayatımıza giren Facebook, sosyal medya platformları arasında tek olmanın rahatlığını sürdürüyordu. Birbirimizi yeni yeni dürtmeye alışırken, belki de fotoğraflarımızı sakınarak yüklerken tüm bunlar artık hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. 2007 yılında da karşımıza Twitter çıktı. İlk zamanlarda 140 karakter yazmaya korktuk belki de. Sadece kısa bir “Merhaba” yazarak ilk tweet’imizi attık. Artık her derdimizi, mutluluğumuzu ve acımızı Twitter’dan paylaşır olduk. Aramıza katılan diğer bir sosyal ağ da Google+ oldu. Ardından profesyonellerin dünyası Linkedin geldi.

        Ortam bu kadar kızışırken kullanıcılara yeni olanaklar, yeni geliştirmeler sunmak da farz oldu. Akıllı telefonlar ile birlikte birçok uygulama hayatımıza girdi. Artık fotoğraf yüklemek değil, anında çekmek üstüne bir filtre eklemek ve hemen paylaşmak moda oldu. Kısacası hayatımıza Instagram girdi. Twitter, başta Instagram desteği sağlarken, Facebook 1 milyar dolara Instagramı satın alınca desteğini kaldırdı. Bunun üzerine Google atağa geçerek Instagram’ın rakibi olan fotoğraf uygulamaları geliştiricisi Snapseed’i satın aldı.

        Twitter’ın atağına karşılık Facebook’un hamlesi...

        Twitter’da kendi kullanıcılarına yönelik olarak yakın zamanda hayatımıza biranda yerleşen Vine uygulamasını tanıttı. Artık kısaca tweet’ler atmak yerine 6 saniyelik kısaca videolar ekleyebiliyoruz. 6 saniye içerisine hayatımızda birçok kesiti sığdırabilmek mümkün. Bu durum Twitter’ın rakibi Facebook’un yeni bir atağa kalkmasına neden oldu. Facebook’da, artık Instagram uygulaması ile kullanıcıların 15 saniyelik videolar çekilebileceğini duyurdu. Böylelikle, hayatımızdan daha fazla anı daha kolay paylaşır olduk.

        Sosyal ağların sonu nereye varıyor...

        Bu hızla gelişen bu sosyal dünyaya ileri de nasıl ayak uyduracağımız merak konusu. Kim bilir belki de sadece silikon vadisinin bir adım önde olduğu bu kulvarda ülkemizde kendi sosyal ağını geliştirerek bu savaşın içerisine katılabilir. Peki, sosyal ağların birbirinden hep bir adım önde olduğu bu ortamda savaşın galibi kim olacak? Bununla ilgili teoriler de yok değil. Princeton Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre Facebook’un sonu 2017 yılında geliyor. Bu rapora göre Facebook 2017 yılı itibari ile kullanıcılarının %80’ini kaybedecek. Tüm bu gelişmeleri en yakından takip ederek biz kullanıcılar olarak bizzat yaşayacağımız kesin. Kısacası, her şeyi zaman gösterecek.

        Diğer Yazılar