UFUK KORCAN / HABERTURK.COM
Dünyada şu anda en çok konuşulan konulardan biri hiç şüphesiz Alman otomotiv devi Volkswagen’de yaşanan skandal.
Volkswagen’in dizel araçlarda kullandığı egzoz emisyonunu düşüren bir yazılım kullandığının ortaya çıkması gündeme bomba gibi düştü. Bu “gizli yazılım”sayesinde Volkswagen’in araçları “çevre dostu”gözüküyordu. Oysa ICCT adlı uluslar arası çevre vakfının yaptığı araştırma gerçeğin böyle olmadığını ortaya çıkardı. Aslında Volkswagen’in dizel araçları kirlilik kontrol mekanizması devre dışındayken emisyon standartlarının 40 katı zararlı gaz salıyormuş.
Volkswagen ABD’de “oynanmış”yazılım kullanarak 482 bin araç satarken şirketin anavatanı Almanya’nın da içinde olduğu Avrupa ve Asya ülkelerinde satılan ve bu yazılımı kullanan araç sayısı ise 11 milyon.
DEV ŞİRKETE DEV CEZA!
ABD’de araç başına 37 bin 500 dolar toplamda ise 18 milyar dolar ceza ile karşı karşıya kalan Volkswagen’e karşı diğer ülkeler de birer birer soruşturma açıyor. Yani dev şirketin ödeyeceği ceza da “dev” bir boyuta çıkabilir. Zira Volkswagen dün skandala konu olan 11 milyon aracı geri çağıracağını açıkladı.
Şimdi dünyanın merak ettiği şu soruya gelelim: Dünyanın en fazla araç satan bir şirketi kendisini iflasın eşiğine taşıyabilecek böyle bir hataya nasıl yapar?
Gelen haberlere bakıldığında skandalın gerçekten bir ihmal mi yoksa bir tercih mi konusunda soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Çünkü gazetelerde yer alan haberlere göre geçmiş yıllarda Volkswagen teknisyenleri yasadışı emisyon pratikleri konusunda şirketi uyarmış.
Bild am Sonntag gazetesinde yer alan haberde ise Volkswagen'in 2007 yılında Bosch tarafından yazılan bir mektupta şirketin Bosch tarafından gönderilen yazılım teknolojilerinin muhtemel bir yasadışı kullanımı konusunda uyarılarda bulunduğu belirtildi.
Peki emisyon miktarlarını manipüle eden bu gizli yazılım Volkswagen’e ne fayda sağladı?
Automotive News’de konuyla ilgili yer alan bir yazı ilginç bir ayrıntı içeriyor. Yazıya göre, skandalın başlangıç tarihi 2005’e dayanıyor. Volkswagen’de marka müdürü Wolfgang Bernhard ve mühendis Rudolf Krebs ABD’de kullanılacak yeni dizel motorun üzerinde çalışıyordu. Araçların ABD’deki emisyon standartlarına uyumlu hale getirilmesi için araç başına 335 dolar harcanması gerekiyordu. Söylenenlere göre, Volkswagen’in finans biriminin başındakiler bu maliyeti çok yüksek buldular ve maliyet düşürücü yollara başvurdular.
3.7 MİLYAR DOLARLIK 'TASARRUF'
Automotive News’te yer alan araç başı “335 dolar” maliyet rakamından yola çıkarak Volkswagen’in skandala konu olan 11 milyon araçta 3 milyar 685 milyon dolar “tasarruf” sağladığı hesaplanıyor.
Ancak gelinen noktada Volkswagen’in sarsılan imajını yeniden kazanabilmek için milyarlarca dolar harcama yapacağına kesin gözüyle bakılıyor. Öyle ki skandala konu olan araçların geri çağırması durumunda Volkswagen’in kasasından 6.5 milyar euro çıkacağı tahmin ediliyor.
Volkswagen skandalıyla ilgili olara çok farklı senaryolar da ortaya atılmıyor değil…
WOLFSBURG DEMEK VOLKSWAGEN DEMEK...
Özellikle dizel motorlu araçlarda iddialı olan Volkswagen, geçen yıl 2.44 milyon adet dizel araç sattı ve bu rakam toplam satışlarının yüzde 25’ini oluşturdu.
DİZELİN YÜKSELİŞİ...
Benzin ve dizelin vergisiz fiyatları hemen hemen aynıyken, Avrupa Birliği benzine uygulanan vergi oranını yüksek tutarak pompada benzini pahalı, dizeli ucuz yakıt yaptı.
Bunun sonucu olarak Avrupa'da 1990'ların başında trafiğe çıkan arabalar içinde dizel oranı yüzde 15 iken, 2000'lerin ortalarından itibaren yüzde 50'yi geçti, Fransa gibi bazı ülkelerde yüzde 80'e yaklaştı.
Avrupa'nın dizel odaklı çevre politikası dünyada benzeri olmayan bir politika. Senede 16 milyon hafif araç satılan ABD'de trafiğe çıkan her 100 arabadan sadece 3'ü dizel. Dizel araçların sayısındaki artışın yaşanan skandal sonrasında yavaşlayabileceği konuşuluyor.
BU KRİZ KİME YARAR?
Peki bu yaşanan skandal kimin işine yarayabilir?
Dizel araçlara ilginin azalması, benzinli araç talebini artırabilir bu da doğal olarak benzin tüketimini yükseltebilir. Bir diğer seçenek ise otomobil dünyasında devrim olarak görülen elektrikli araçlar.
Volkswagen skandalı sonrasında elektrikli araçlarıyla öne çıkan ünlü otomobil markası Tesla’nın patronu Elon Musk, önüne gelen topu şu gözlerle gole çeviriyor: “Dizel öldü, gelecek elektrikli otoda.”