"İnsan Ticaretiyle Mücadelede Medyanın Rolü" çalıştayı
VİYANA (AA) - Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Türk medyasının insan ticareti sorununa yaklaşımını, "İnsan ticareti küresel bir sorun olmasına rağmen Türk medyasının ilgisini çekmiyor ve konu basmakalıp haberlerle ele alınıyor. Türk medyasındaki haberlere bakarsak, insan ticareti eşittir fuhuş amaçlı Türkiye'ye gelen kadınlar." şeklinde değerlendirdi.
Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Moldova ve Pakistan'da da uygulanacak olan "İnsan Ticaretiyle Mücadele Aşama 2" projesi kapsamında "İnsan Ticareti Suçuyla Mücadelede Medyanın Rolü" konulu çalıştay, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlendi.
ICMPD Genel Müdürü Michael Spindelegger, açılış konuşmasında, medyanın insan ticaretindeki rolü üzerinde daha fazla çalışılması gerektiğini vurgulayarak, çalıştayın bu amaçla gerçekleştirildiğini, gelecekte yapılabilecekler ve değiştirilebileceklerin çalıştayda ele alınacağını kaydetti.
Medyanın, çok fazla bireye ve bilgiye ulaşabildiği için insanların ve toplumların algılarını değiştirebilecek bir araç olduğunu vurgulayan Spindelegger, "Medya daha fazla insanın mağdur olmasını önlemede önemli bir araçtır." dedi.
Medyanın kamu kaynaklarının harekete geçirilmesi açısından da önem taşıdığınının altını çizen Spindelegger, medyada insan ticaretiyle ilgili haber kalitesinin ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini söyledi.
ICMPD olarak Akdeniz'in iki yakasında göçle ilgili nasıl haberler yapıldığını araştırdıklarını anlatan Spindelegger, medyada yer alan haberlerin kamuoyunu nasıl şekillendirdiğine tanık olduklarını belirtti. Araştırmayla gazetecilerin haberi nasıl çarpıtabildiğini ya da nasıl büyütebildiğini gördüklerini söyleyen ICMPD Genel Müdürü Spindelegger, yapılacak çalışmalar sonrası atılacak adımların "insan ticareti haberlerindeki toksik zehrin atılmasını ve kamuoyunun sahte olgulardan arındırılmış haberlere kavuşmasını" sağlayacağını kaydetti.
- "Türkiye'de insan ticareti konusunda uzmanlaşmış gazeteci yok"
Çalıştayda Türkiye adına konuşan Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan da insan ticareti konusunda Türkiye'deki haberleri değerlendirdi.
Türkiye'de insan ticareti sorununun ilk olarak 1990'lı yıllarda Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla görüldüğünü belirten İrvan, söz konusu yıllarda Türkiye'ye gelen ya da getirilen kadınların "Nataşa" olarak adlandırıldığını, turizmin de etkisiyle bu olumsuz yaklaşımın 1990'lı yılların sonunda kaybolduğunu ifade etti.
Türk medyasının insan ticaretine yaklaşımına değinen İrvan, Türkiye'de insan ticareti konusunda uzmanlaşmış gazeteci bulunmadığını, bu nedenle bilgilendirici haberler yazılamadığını kaydetti. Prof. Dr. İrvan, "İnsan ticareti küresel bir sorun olmasına rağmen Türk medyasının ilgisini çekmiyor ve konu basmakalıp haberlerle ele alınıyor. Türk medyasındaki haberlere bakarsak, insan ticareti eşittir fuhuş amaçlı Türkiye'ye gelen kadınlar." değerlendirmesinde bulundu.
Polisin insan tacirlerine yönelik operasyonlarında da medyanın "kadınları ön plana çıkardığını" dile getiren İrvan, yayımlanan haberlerde insan ticareti ve tacirlerinden çok söz edilmediğini söyledi. İrvan, Türkiye'de insan ticareti mağdurlarının "fuhuş yapan kadınlar" olarak görüldüğünü ve çoğu zaman bu kadınların fotoğraflarının yüzleri görünecek şekilde yayınlandığını anlatarak, medyanın bu kişileri "mağdur" olarak değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Haberlerde birbirinden tamamıyla farklı konular olan insan ticareti ile insan kaçakçılığının da karıştırıldığının altını çizen İrvan, internet haberciliğinde kullanılan "sansasyonel" haber diline de eleştirerek, "Bu tür yaklaşımın insan ticaretini doğru anlamaya hiçbir şekilde katkı yapmadığını görmek gerekiyor." diye konuştu.
İrvan, ICMPD'ye "insan ticareti ile ilgili doğru ve bilgilendirici haber yapan gazetecilerin ödüllendirilmesi" önerisinde bulundu.
Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Moldova ve Pakistan'da insan ticareti ile mücadele konusunda yapılan çalışmalar ile medyada yer alan haberler de katılan ülke temsilcileri tarafından dile getirildi.
Çalıştayda, "Medyanın, mağdur ve mağdurun yakınları hakkında yaptığı haberlerin etkisi ve sonuçları" ile "İnsan ticareti ile mücadele topluluğunun medyadan beklentileri ve medyanın gerçekte ne yansıttığı" başlıkları da ele alındı.
Avrupa Birliği tarafından mali destek sağlanan projeye, Uluslararası Fransız Uzmanlık Merkezi ve İspanya Uluslararası İdari ve Kamu Politikaları Kurumu da destek veriyor.
Türk heyetinde Süleyman İrvan'ın yanı sıra Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Rıfat Sagut ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden Göç Uzmanları Ercan Kömleksiz ile Ebubekir Kurt da yer alıyor.
Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.