Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MALATYA (AA) - ORHAN YOLDAŞ - Malatya'da, bilgisayar mühendisi Mustafa Nurmuhammet'in geliştirdiği güneş enerjisiyle çalışan bisiklet görenlerin ilgisini çekiyor.

        İnönü Üniversitesinde görevli bilgisayar mühendisi Mustafa Nurmuhammet, çocuğuyla keyifli vakit geçirmek için tasarladığı bisikletin kendisini yorması üzerine bisiklete elektrikle çalışan motor monte etti.

        Çocuğu için bisikletin arkasına taktığı römorkun üzerine de hem çocuğunu güneşten korumak hem de motorun enerjisini güneşten almak amacıyla panel yapan Nurmuhammet, bisikletin güneş enerjisi sayesinde 40 kilometre yol gidebilmesini sağladı.

        Bisikleti ilgi odağı olan Nurmuhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarladığı bisikletin tüm aşamalarının ihtiyaç üzerine ortaya çıktığını söyledi.

        Önceki yıl 3 yaşındaki çocuğuyla yapabileceği ve keyifli vakit geçirebilecekleri bir etkinlik düşündüğünü, bunun üzerine bisikletinin arkasına römork yaptırdığını belirten Nurmuhammet, böylece çocuğuyla bisiklete binmeye başladığını ifade etti.

        Ancak bir süre sonra ağırlık nedeniyle bisikleti sürmekte zorlandığını dile getiren Nurmuhammet, şunları anlattı:

        "İlk önce römorku yaptım. Projesini ben çizdikten sonra sanayide yaptırdım. Daha sonra brandayı yaptırdım. Sonrasında römorkla beraber çocuğu gezdirmeye başladım. Çok güzel de oldu. Birazcık ağır olduğu için bisiklete elektrikli motor takmayı düşündüm. Son olarak çocukların başına güneş geçmesin diye güneşlik düşündüm. Hem güneşlik hem de güneş enerjisiyle pilleri, aküleri şarj etmek aklıma geldi. Güneş panelleri taktım. Mayıs ayından bu yana aküleri söküp evimde hiç şarj etmedim. Aküler güneşle şarj oluyor ve bu şekilde çocukları gezdiriyorum."

        Bisiklete monte ettiği motoru bin liraya aldığını aktaran Nurmuhammet, "Paneller yaklaşık 600 lira, aküler 400 lira, römorkun kendisi de 400 liraya mal oldu. Bisikletim çok fazla ilgi görüyor. Bir bakan bir daha bakıyor. İnsanlar gördükleri zaman maliyetini, menzilini ve nereden aklıma geldiğini soruyor. Bayağı bir ilgi var." dedi.

        - 106 kilogramla 24 kilometre yol gitti

        Güneş panellerini taktıktan sonra bir süre test sürüşleri yaptığını vurgulayan Nurmuhammet, bisikletle 40 kilometre kadar yol katedebildiğini söyledi.

        Üzerindeki yüke göre alınacak mesafenin de değiştiğini dile getiren Nurmuhammet, en fazla 106 kilogram yükle 24 kilometre yol gidebildiklerini belirtti.

        Bisikletin daha az enerji harcayarak, daha fazla mesafe katedebilmesi için birtakım değişiklikler yapmayı planladığını kaydeden Nurmuhammet, şöyle devam etti:

        "Bunun 4 parçasının değişmesi halinde yaklaşık menzilinin yüzde yüz artacağını düşünüyorum. Bir kaç eksiğimiz var. Bisikletin kendisi biraz ağır. O azaltılabilir. Güneş panelleri yaklaşık üçte bir hafifletilebilir. Esnek, yarı esnek paneller var, onlarla değiştirilebilir. Şu an kullandığım şarj regülatörü daha iyi bir markayla değiştirilebilir. Son olarak arka taraftaki jel piller lityum pillerle değiştirilebilir. Bu dört unsur değiştirildikten sonra muhtemelen verimi yüzde 80 ile yüzde yüz artacak."

        Nurmuhammet, değişiklikleri yapabildiği takdirde güneş enerjisiyle çalışan bisikletiyle iller arası uzun test seyahatleri yapmayı planladığını sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Malatya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Malatya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler