Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik MSB'den kamuda tasarruf açıklaması - Son dakika haberi

        Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyinde yürütülen Pençe-Kilit Harekatı'nda bugüne kadar 931 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

        MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terörle mücadelesinin sahanın gerekliliğine uygun, alışılmadık ve öngörülemez düzeyde, artan bir etki ve yoğun bir baskıyla sürdürdüğünü belirtti.

        Aktürk, bu kapsamda 47'si son bir haftada olmak üzere 1 Ocak'tan bugüne kadar 1000 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade etti. Aktürk, ayrıca geçen hafta içerisinde Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 2 PKK'lı teröristin daha Habur'daki hudut karakoluna teslim olduğunu bildirdi.

        REKLAM

        Tuğamiral Aktürk, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde devam eden arama-tarama faaliyetleri kapsamında teröristlere ait 4 odalı bir mağara tespit edildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Mağarada muhtelif miktarda uçaksavar ve tanksavar silahı, roketatar, bomba atar, havan, piyade tüfeği, keskin nişancı tüfeği ve makinalı tüfek ile bunlara ait mühimmat, el bombaları, dürbün, telsiz ve çok sayıda malzeme ele geçirilmiştir. Pençe-Kilit Harekatı'nda bugüne kadar 931 terörist etkisiz hale getirilmiş, değişik çaplarda toplam 1970 silah ve 837 bin 630 mühimmat ele geçirilmiş, 2 bin 741 mayın/el yapımı patlayıcı tespit ve imha edilmiş, 1021 mağara/sığınak kullanılamaz hale getirilmiştir."

        Hudutların, Cumhuriyet tarihinin en yoğun tedbirleri ve tesis edilen çok katmanlı emniyet sistemi ile korunduğuna vurgu yapan Aktürk, "Hudutlarımızda 493'ü son bir haftada olmak üzere, 1 Ocak'tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 3 bin 981 şahıs yakalanmıştır. Son bir haftada engellenen 1675 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı 54 bin 117 olmuştur." diye konuştu.

        19 MAYIS'A ÖZEL HAZIRLIK

        Tuğamiral Aktürk, Milli Savunma Bakanlığınca 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında icra edilecek faaliyetlere ilişkin de bilgi verdi.

        Bu kapsamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı yüzer unsurlar tarafından 43 gemi ile 27 liman ziyareti gerçekleştirileceğini belirten Aktürk, gemilerin vatandaşların ziyaretine açılacağını söyledi.

        Aktürk ayrıca, yarın Kahramanmaraş'ta 4 adet F-16 uçağı ile muharip uçak geçişi yapılacağını, 19 Mayıs'ta Samsun'da Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK tarafından gösteri uçuşu ile Mehteran Birlik Komutanlığınca konser icra edileceğini aktardı.

        REKLAM

        BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIŞA KATKILAR

        Tuğamiral Aktürk, TSK'nın terörle mücadele ve hudut güvenliği ile mavi ve gök vatandaki hak ve menfaatleri korumanın yanı sıra birçok coğrafyada kardeş, dost ve müttefik ülkelerin haklı davalarına destek olmayı sürdürdüğünü ifade etti.

        Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci yıl dönümü kapsamında icra edilecek faaliyetler hakkında da bilgi veren Aktürk, şöyle devam etti:

        "Resmi törenler ve anma yürüyüşleri, TCG Anadolu'nun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti ve denizde geçit töreni, Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK ekiplerinin gösteri ve selamlama uçuşları, bando ve mehteran birliği konserleri, spor müsabakaları, konferans, seminer, sempozyum, makale yarışması, ağaç dikimi, sergi ve kardeş ülke etkinlikleri başta olmak üzere birçok anlamlı ve özel faaliyetin icra edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, 50'nci yıla özel logo tasarımı, anı pulu ve madeni para basımı yapılacaktır.

        Bu vesileyle Kıbrıslı kardeşlerimizin meşru çıkarlarını her koşulda desteklediğimizi ve kazanılmış hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin teyidinin bizler için olmazsa olmaz olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz."

        REKLAM

        Aktürk, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 10 Mayıs'ta aldığı Filistin'in Birleşmiş Milletler çalışmalarına daha geniş haklar ve ayrıcalıklarla katılımına olanak sağlayacak kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Uluslararası toplum, bölgede sükunete yönelik adımlar atsa da İsrail saldırılarını sürdürmeye, masum Filistinlileri öldürmeye ve yerlerinden etmeye devam etmektedir. İsrail, hukuk tanımayan insanlıktan uzak saldırılarını artık durdurmalıdır. Bölgesel istikrar ve kalıcı barışın sağlanması adına, sarf edilen tüm gayretlerin sürdürülmesini ve kalıcı barışın bir an evvel tesis edilmesini temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

        EĞİTİM, TATBİKAT VE FAALİYETLER

        Aktürk, TSK'nın sayısı ve kapsamı her geçen yıl artan tatbikatlarla kara, deniz ve havadaki etkinlik ve caydırıcılığını daha da güçlendirdiğini belirtti.

        Bu çerçevede birleşik ve müşterek harekatta, katılımcı ülke unsurlarıyla oluşturulan karargah ve birliklerin askeri imkan ve kabiliyetleri ile harbe hazırlık seviyesini geliştirmek maksadıyla icra edilen EFES-2024 Tatbikatının fiili atışlı arazi safhasının başarıyla devam ettiğini bildiren Aktürk, şunları kaydetti:

        "Türk Silahlı Kuvvetlerimizin planlı ve bugüne kadar icra edilen EFES tatbikatları içerisindeki en geniş katılımlı tatbikatı olan ve 49 ülkenin yer aldığı EFES-2024'e, 1828'i katılımcı ülkelerden olmak üzere yaklaşık 11 bin personel katılmaktadır. 7 Mayıs'ta başlayan DENİZKURDU-II/2024 tatbikatı Karadeniz, Ege, Marmara ve Doğu Akdeniz'de devam etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, 11 Mayıs'ta icra edilen seçkin gözlemci gününe telefonla bağlanarak tatbikata katılan birlik ve personele hitap etmiş, başarı dileklerini iletmiştir."

        REKLAM

        Tuğamiral Aktürk, NATO Müttefik Hava Komutanlığınca "Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri" ile eşgüdümlü yürütülen "Esnek Caydırıcılık Seçenekleri" kapsamında, bugün Romanya hava sahasında icra edilen "Entegre Hava Füze Savunması" faaliyetine Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından F-16 uçakları ile katılım sağlandığını söyledi.

        Aktürk, güvence tedbirleri kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Havadan İhbar Kontrol uçağı tarafından yarın Romanya hava sahasında uçuş görevi icra edileceğini aktardı.

        MSB'nin, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) verdiği tavsiye kararlarına duyarlılık gösteren, bilgi ve belge taleplerine olumlu yaklaşan kurumların başında geldiğine dikkati çeken Aktürk, "Bakanlığımıza, 2023 yılı tavsiye kararlarına yüzde 99,68 ile en yüksek oranda uyum sağlayan idare olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Alt Komisyonu tarafından plaket verilmiştir." ifadesini kullandı.

        SAVUNMA SANAYİSİ

        Tuğamiral Aktürk, yerli ve milli ve savunma sanayi ürünleriyle TSK'nın etkinlik ve caydırıcılığının artırılması faaliyetlerine devam edildiğini belirtti.

        REKLAM

        Bu kapsamda, ROKETSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ve seri üretime geçilen "AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu"nun denizaltılara teslimatına 7 Mayıs'ta başlandığının bilgisini veren Aktürk, "Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca muhtelif miktarda 'Temel Eğitim Helikopterinin' ve modernize edilen 'M60 T Tankının' muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır." dedi.

        SORULAR VE YANITLAR

        MSB kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

        Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov'un, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'i ziyaretinde nelerin görüşüldüğüne dair sorular üzerine kaynaklar, şunları kaydetti:

        "Sayın Rüstem Umerov'u ülkemizde ağırlamış olmaktan memnuniyet duyduk. Oldukça samimi, yapıcı bir ortamda gerçekleşen ve ilişkilerimizi daha da güçlendiren görüşmede, Ukrayna'nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne olan desteğimiz, Karadeniz'de gerilimin önlenmesi gerektiğine olan inancımız ve Montrö Sözleşmesi'ni tavizsiz bir şekilde uygulamaya devam edeceğimiz, Karadeniz Tahıl Girişiminin yenilenmesi için gayretlerimiz dile getirilmiştir."

        Bakanlık kaynakları, MSB'nin tasarruf tedbirleri kapsamında neler yapacağına dair sorular üzerine ise şunları söyledi:

        "Halihazırda yürürlükte bulunan idari hususlardaki tasarruf tedbirlerine en fazla uyan bakanlıklardan biriyiz. Söz konusu yeni tedbirler kapsamında; bakanlığımızın savunma ve güvenlik alanındaki görev ve sorumluluklarını etkileyecek bir husus bulunmamaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın alınacak tasarruf tedbirleri hakkında yapmış olduğu açıklamada da görüleceği üzere savunma ve güvenlik alanları hariç tutularak gerekli hassasiyet gösterilmiştir. Bakanlığımız da önümüzdeki dönemde, açıklanan tasarruf tedbirlerini hassasiyetle uygulamaya devam edecektir."

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ