Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 24 yıl sonra ilk kez: Rusya Devlet Başkanı Putin Kuzey Kore'de | Dış Haberler
        1

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl sonra Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un daveti üzerine resmi ziyaret için dün akşam saatlerinde başkent Pyongyang'a geldi.

        2

        Kuzey Kore lideri Kim, Putin'i havaalanında resmi törenle karşıladı.

        İki lider bugün bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Kuzey Kore'yle imzaladıkları kapsamlı ortaklık anlaşmasının, taraflarından birine saldırı halinde karşılıklı yardımlaşmayı öngördüğünü açıkladı.

        3

        Görüşme öncesinde açıklamalarda bulunan Kim, "Dünyadaki durum giderek karmaşıklaşıyor ve hızla değişiyor. Bu durumda Rusya'yla ve Rus liderliğindeki stratejik temaslarla daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

        4

        Rusya Devlet Başkanı Putin ise, "Rusya ve Kuzey Kore arasındaki ilişkiler yeni bir döneme giriyor. Yeni refah bir dönem" ifadelerini kullandı.

        Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Putin'in Kuzey Kore'ye yaptığı ziyaret sırasında Rusya ile Kuzey Kore arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalandı.

        5

        Rusya ve Kuzey Kore hükümetleri arasında sağlık, tıp eğitimi ve bilim alanı ile ilgili ve Tumannaya Nehri'nde sınır otomobil yolu köprüsünün inşasına ilişkin anlaşma imzalandı.

        Toplantıda konuşan Putin, ülkesinin Kuzey Kore ile ilişkilerinin güçlendirilmesine önem verdiklerini belirterek, "Ülkelerimiz, işbirliğinin daha da geliştirilmesinden yana. İşbirliğimiz, ekonomi kurumları, parlamentolar, güvenlik güçleri, dış politika kurumları ve kamu kuruluşları düzeyinde ve vatandaşlar arasında sürüyor." dedi.

        6

        Putin, Kuzey Kore ile ilişkilerinin ekonomi ve ticaret alanında da geliştiğini söyleyerek, "İkili ticaret hacmi geçen yıl 9 kat, bu yılın ilk 5 ayında da yüzde 54 arttı." ifadesini kullandı.

        Kim ile yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Putin, Rusya ile Kuzey Kore arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalandığına dikkati çekti. Putin, "Bu anlaşmada, uzun vadede Rusya-Kuzey Kore ilişkilerini derinleştirmek için geniş ölçekli hedefler yer alıyor. Bunlar, siyaset, ticaret, kültür ve insani yardım alanlarının yanı sıra güvenlik alanı için de geçerli." diye konuştu.

        7

        Putin, "Bu adımlar, yarımadadaki barış ve istikrarı baltalıyor, tüm Kuzeydoğu Asya ülkelerinin güvenliğine tehdit oluşturuyor. Durumun kötüleşmesinden Kuzey Kore'nin sorumlu tutulmasına yönelik girişimleri kesinlikle kabul edilemez. Pyongyang, savunma kabiliyetini güçlendirmek, ulusal güvenliği sağlamak ve egemenliğini korumak için gerekli önlemler alma hakkına sahip." şeklinde konuştu.

        8

        Rusya'nın ileride de Kore Yarımadası'nda silahlı çatışma tehditlerini ortadan kaldırma, ortak güvenlik ilkesine dayalı uzun vadeli barış ve istikrar mimarisini inşa etme yönünde siyasi diplomatik girişimlerde bulunmaya hazır olduğuna işaret eden Putin, "İmzaladığımız kapsamlı ortaklık anlaşması, taraflarından birine saldırı halinde karşılıklı yardımlaşmayı öngörüyor." dedi.

        9

        Kuzey Kore lideri Kim Jong Un da iki ülke arasında imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasıyla ilişkilerin "ittifak" seviyesine yükseltildiğini vurguladı.

        10

        Anlaşmayı "pakt" olarak niteleyen Kim, "İki ülke arasındaki ilişkiler yeni bir yüksek ittifak düzeyine ulaşmıştır. Değişen uluslararası duruma ve Kuzey Kore-Rusya ilişkilerinin yeni stratejik doğasına uyan bir paktı sonuçlandırmak memnuniyet verici." dedi.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ