Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dış Yazar 9085 trafik cezası nedir? 9085 vergi kodu hangi ceza?

        9085 vergi kodu olarak bilinen kod, vatandaşların bilhassa trafik cezaları ile karşı karşıya kaldığı bir kavramdır. 9085 kodunu kullanan kişiler, kolayca ödeme işlemi yapabilmektedir. Bu konuda daha fazla detay alabilmek için yazının devamını okuyabilirsiniz…

        9085 TRAFİK CEZASI NEDİR?

        Son dönemlerde internet kullanıcılarının aramalarına bakıldığında “9085 nedir?” sorusuna sıkça rastlanmaya başlanmıştır. 9085 kodu, basitçe vatandaşların trafik cezalarını öderken kullandığı kod olarak nitelendirilebilir. Bu kod, trafik cezasına çarptırılan kişinin ödediği vergi türü olarak ifade edilir. Sözü geçen vergide trafik cezasının ödemesi tamamlanmış olan insanlardan belli bir vergi alımı yapılır. Tarafınıza kesilen cezaların içinde 9085 koduyla yer alan bir vergi de bulunur.

        REKLAM

        9085 KODLU TRAFİK CEZASI NEREDEN SORGULANIR?

        Tarafınıza kesilen 9085 kodlu trafik cezası üzerine sorgulama yapmak için e-Devlet kapısını kullanabilirsiniz. Gerekirse size en yakın Emniyet Büro Amirliği’ne gidebilir ve buradan da bilgi alabilirsiniz. Trafik cezalarının ve bu cezaların üzerine uygulanan 9085 kodlu verginin zamanında ödenmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle böyle bir kod aldığınızda vakit kaybetmeden ödeme yapmalısınız. Dilerseniz Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden de aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz.

        9085 TRAFİK CEZASI ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

        Trafik cezalarının ödemesinin gecikmeden yapılması gerekir. Bu noktada birçok seçenek öne çıkar. 9085 trafik cezası ödemesi için interneti kullanabilirsiniz. Nakit ödeme yapmak istiyorsanız da bunun için belirli devlet kurumlarına gitmeniz gerekir. Vergi daireleri, PTT şubeleri ve çeşitli banka ATM’leri üzerinden yapılan ödemeler de söz konusudur. Aynı şekilde internet bankacılığı üzerinden de ceza ödemesi yapılabilir.

        REKLAM

        Trafik cezalarında ilk 15 gün önemlidir. Tebligat eve ulaştıktan sonradan başlamak üzere 15 gün içerisinde ödeme yapıldığında ceza tutarına %25 oranında indirim imkânı sağlanır. Ancak 15 gün geçtiğinde indirim söz konusu olmaz. 15 günü geçiren kişiler, net tutar üzerinden ödeme yapmalıdır.

        9085 VERGİ KODU HANGİ VERGİYE AİT?

        9085 vergi kodu motorlu araç kullanıcılarının tümünü yakından ilgilendiren bir vergi türü olarak dikkat çeker. Vergi, mal ve hizmet karşılığında devletin istediği ödemeleri ifade etse de 9085 kodunda durum farklıdır. Bu kod, trafik cezası vergisidir. Neticede 9085 kodlu vergi, kesinlikle düzenli olarak yatırılması gereken bir vergi değildir. Bir trafik suçu cezalandırıldığında ek olarak ücret talep edildiğinde 9085 vergisi söz konusu olur. Trafik suçu ne zaman işlendiyse onunla birlikte ödenir.

        TRAFİK CEZALARINI NEREDEN ÖDERİM?

        REKLAM

        Trafik cezalarını ödemek için farklı ödeme yöntemleri sunulmuştur. Bilhassa kendi adına veya aracınıza yazılan trafik cezalarını fiziki olarak ödeyebileceğiniz noktalar;

        • Vergi Daireleri
        • PTT Şubeleri
        • Anlaşmalı banka şubeleri
        • Maliye Bakanlığı’na bağlı muhasebe birimleri

        Aynı şekilde anlaşmalı olan banka şubelerinin ATM’sinden, online şubeden ya da internet bankacılığı üzerinden kredi kartı yardımıyla ödeme yapabilirsiniz.

        KREDİ KARTI ile TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

        Anlaşmalı banka ve PTT internet şubelerinden kredi kartı yardımıyla ödeme yapılabilir. Aynı şekilde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması kullanılarak da online ceza ödeme işlemi yapılabilir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Rıza Gereniz
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ