Ak Parti adayların şifreleri ve AK Parti'nin seçim karnesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimler için AK Parti'nin 40 ildeki adayını açıkladı. Bu isimler arasında mevcut başkanlar da bulunuyor. Üç eski bakan ve bir vali de aday gösterilirken kayyum olarak atanan isimler de görev aldıkları belediyelere aday oldu

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde partisi adına yarışacak 14 büyükşehir ve 26 il belediye başkan adayını açıkladı. Peki 2014 yerel seçimdeki durum neydi, açıklanan illerde nasıl bir tablo ortaya çıkmıştı?
30 Mart 2014 tarihinde yapılan son mahalli idareler genel seçimine 10 parti katıldı. AK Parti 18 büyükşehir, 30 il ve 561 ilçe kazanarak seçimin galibi oldu. CHP 6 büyükşehir, 8 il ve 158 ilçede ipi göğüsledi. MHP 3 büyükşehir, 5 il ve 106 ilçede başarı elde ederken BDP (şimdiki HDP) ise 2 büyükşehir, 8 il ve 67 ilçede belediye başkanlığını kazandı. Mardin'den bağımsız giren Ahmet Türk de seçimi kazanan isimlerden oldu. Saadet Partisi de 8 ilçede başarılı oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 40 ildeki adaylardan 11'i mevcut belediye başkanı. 11 ilde CHP'den, MHP'den belediye başkanı seçilen isimler ve kayyum olarak atanan isimler görev alıyor. Bu 40 ilin içindeki 18 ilde ise AK Parti yeni isimleri aday göstermiş oldu.
YENİDEN ADAY GÖSTERİLENLER
Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı yeniden aday gösterildi.
3 ESKİ BAKAN 1 VALİ
AK Parti, 3 eski bakanı 2019 yerel seçimlerinde belediye başkan adayı gösterdi. Eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Düzce'den, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler Ordu'da, eski Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir Samsun'dan aday oldu. Bilecik Valisi Tahir Büyükakın da Kocaeli'den aday gösterildi.
AKTAŞ VE ATİLA İLE DEVAM
AK Parti'nin adaylığını açıkladığı 40 isim arasında, Bursa'da istifa eden Recep Altepe'nin yerine Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından seçilen Alinur Aktaş da bulunuyor.
AK Parti, belediye kaynaklarını terör örgütüne aktardığı gerekçesiyle görevden alınan ve yeni görevlendirme yapılan yerlerde de titiz bir çalışma yürüttü. Bu kapsamda 3 büyükşehir, 7 il, 63 ilçe, 20 beldede görevlendirilen kayyumlar özelinde yapılan çalışmalar sonucunda, görevlendirmeyle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığını yürüten Cumali Atila AK Parti'den aday gösterildi.
ÜÇ DÖNEM KURALI İŞLEDİ
AK Parti'de üç dönem kuralına takılan 92 belediye başkanından biri büyükşehir, biri il, 63'ü ilçe, 27'si de belde belediye başkanı.
Üç dönem kuralına takılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu aday gösterilmedi. AK Parti'nin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Bilecik Valisi Tahir Büyükakın oldu. Bolu'da da üç dönem kuralına takılan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz aday gösterilmezken, Bolu adayı Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin oldu.
Yerel seçimler 31 Mart 2019'da yapılacak...
CUMHUR İTTİFAKI YENİDEN
MHP lideri Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yerelde kendi yolumuza gideriz" açıklamalarının ardından iki partinin de kendi adaylarıyla seçime gireceği bir tablo oluşmuştu. Ancak bir süredir devam eden yereldeki ittifak arayışları Bahçeli'nin İstanbul, Ankara ve İzmir'de aday çıkarmayacağı; AK Parti'nin de "Bazı illerde fedakarlık yapabiliriz" açıklamalarının ardından yeni bir boyut kazandı. Üç büyükşehirde ittifak hangi adaylarla seçime gidileceği dışında netlik kazanırken gözler MHP'nin güçlü olduğu illere çevrildi.