Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu, DSİ, TEİAŞ, EÜAŞ, TEDAŞ, İLBANK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığındaki üyelerinin toplu iş sözleşmeleri ile buralarda taşeron veya geçici çalışan üyelerinin daimi işçi kadrolarına alınması taleplerini bir kez daha bakanlara ilettiklerini belirtti.

        Kabaloğlu, yazılı açıklamasında, kasımda gerçekleştirdikleri 12. Olağan Genel Kurulun ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin yanı sıra işverenlerle yaptıkları görüşmelerde, üyelerinin talep ve görüşlerini aktardıklarını belirtti.

        Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji fiyatları ve enflasyonda artış yaşandığına işaret eden Kabaloğlu, üyelerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıları hafifletebilmek amacıyla toplu sözleşmelere ek olarak "iyileştirme" protokolleri imzalamayı sürdürdüklerini kaydetti.

        Kabaloğlu, elektrik dağıtım sektörünün çalışma koşullarının ağır ve tehlikeli olduğuna dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

        "Enerji iş kolunda grev hakkının olmaması ve Yüksek Hakem Kurulunun sözleşmelerimizi grev hakkı olan iş kollarıyla eş değer tutması, sektörde ücretlerin baskılanmasına neden oluyor. Özellikle grev yasağı olan iş kollarında Yüksek Hakem Kurulunun yapısı ve aldığı kararlar, üyelerden gelen daha yüksek taleplere rağmen sendikaları toplu iş sözleşmelerini masada bitirmeye zorluyor. Kamu hizmeti veren dağıtım sektöründe ücretler sektöre yakışmıyor. Kurulun yapısının değişmesi gerekiyor. Bu noktada, EPDK ve şirketlerin de sorumlulukları bulunuyor. Hükümetimizden ve bakanlıklarımızdan bu soruna çözüm getirmelerini bekliyoruz."

        Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili kanun teklifinin TBMM'ye gelmesi, tüm ücretlerin asgari ücret kadar olan kısmının vergi dışı bırakılması ve kamuda sözleşmelilere kadro verilmesi gibi çalışmalardan memnuniyet duyduklarını aktaran Kabaloğlu, taşerondan kadroya alınan işçilerin, hak kazanmaları durumunda zorunlu emekli edilmeyip bunun tercihe bırakılmasının da kendilerini ayrıca mutlu ettiğini vurguladı.

        Kabaloğlu, şöyle devam etti:

        "DSİ, TEİAŞ, EÜAŞ, TEDAŞ, İLBANK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında çalışan üyelerimizin toplu iş sözleşmeleri ve bu kurumlarda taşeron veya geçici çalışan üyelerimizin daimi işçi kadrolarına alınması konularındaki taleplerimizi bakanlarımıza bir kez daha ilettik. Yaptığımız görüşmelerin ve TÜRK-İŞ çatısı altında bugüne kadar sürdürdüğümüz çalışmaların sonucunda, kadro meselesinin çözüme kavuşturulmak üzere önümüzdeki günlerde TBMM'ye gelmesini bekliyoruz."

        Gündemlerinde, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya alınan sendika üyelerinin ücret ve ücrete bağlı ödemelerinin emsal unvan ve kıdemdeki işçilerle eşitlenmesi, pozisyon değişikliği, tayin hakkı ve yevmiye intibakının yapılması gibi konular olduğunu ifade eden Kabaloğlu, bu taleplerini görüştükleri bakanlara aktardıklarını belirtti.

        Kabaloğlu, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu ile nükleer enerji çalışanlarının, iş yerlerinde münferiden yapılacak iş yeri sözleşmesi yerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının işletme toplu sözleşmesine dahil edilmesini istediklerini ve bunu bakanlar Dönmez ile Bilgin'e ilettiklerini bildirdi.

        - "Yemek ücretlerini artırmak üzere görüşmelerimiz devam ediyor"

        İlgili bakanlara, gelir vergisi dilimleri arasındaki matrahın artırılması, asgari ücret artışı sonrası kıdem ve pozisyonlar arasında yevmiye farkı kalmaması nedeniyle kamu toplu iş sözleşmelerinde skala ayarlaması yapılması ve özel sektörde çalışan sendika üyelerinin banka promosyonu alması taleplerini de ilettiklerini belirten Kabaloğlu, şunları kaydetti:

        "Bizim için çok önemli bir başka konu, iş kolumuzun çok zor ve tehlikeli olması ve bu nedenle üyelerimizin belli bir yaştan sonra çalışamaz duruma gelmeleridir. Dolayısıyla enerji iş kolunda çalışan tüm işçilerin, 5510 sayılı yasada yer alan mesleğin zorluğuna bağlı yıpranma sebebiyle emeklilik yaşının aşağı çekilmesini sağlayan fiili hizmet düzenlemesi kapsamına alınması talebimizle ilgili hazırladığımız dosyayı Bakanımız Vedat Bilgin'e sunduk.

        Ayrıca yemek ücretlerinde vergi istisnası 110 lira olmuşken hala 30-60 lira arası yemek parası veren şirketler bulunuyor. Bunun adil olmadığı ve piyasa gerçeklerinden uzak olduğu ortadadır. Yemek ücretlerini artırmak üzere şirketlerle görüşmelerimiz ve uzlaşma sağladıklarımızla imza süreçlerimiz devam ediyor."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler