Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        RİYAZ UL KHALIQ - Filistin'in Japonya Temsilcisi Waleed Siam, Japon halkının yanlarında olduğunu, ancak Filistinli yetkililerin ABD'nin Hiroşima'ya atom bombası saldırılarını anma törenine davet edilmemesinin "dış baskıdan" kaynaklandığını belirtti.

        AA'ya konuşan Siam, Filistinli yetkililerin davet edilmemesi için Hiroşima'nın dışarıdan baskı gördüğünü ve bunun kim tarafından yapıldığının "oldukça açık" olduğunu söyledi.

        Siam, Hiroşima felaketinin 79'uncu yılı dolayısıyla yapılan anma töreninde konuşan Hiroşima Valisi Yuzaki Hidehiko'nun konuşmasını takdir ederek, konuşmanın "İsraillilere Gazze'deki ölümleri durdurmaları gerektiğini" söylediğini kaydetti.

        Gazze'de saldırılarını sürdüren İsrail'in Hiroşima tarafından törene davet edilmesine şaşırdığını belirten Siam, "Son 77 yıldır barış çağrısı yapan Filistinlileri davet etmiyorlar. Bu bir tür çifte standart." ifadelerini kullandı.

        Siam, Hiroşima'nın kararının yanlış olduğunu kaydederek, "ABD, Hiroşima'yı yok etmişken ABD'nin neden davet edildiğini anlamıyorum." dedi.

        Nagazaki'nin İsrail'i törene davet etmeyerek Dünya'ya bir barış mesajı gönderdiğini belirten Siam, Japonya'nın Filistin'i devlet olarak tanımadığına dikkati çekerek, Japonya'nın Filistin ve halkına tam destek vermeye devam ettiğini aktardı.

        Siam, "Japonya, Filistin ekonomisine ve Filistin'in altyapısına çok katkıda bulundu. Ne yazık ki Gazze'deki tüm projeleri İsrailliler tarafından yok edildi." ifadelerini kullandı.

        Japonya'nın Filistin'de yok edilen yapıların ve altyapının yeniden inşasında "en önemli ülkelerden biri olacağı" sözünü verdiğini belirten Siam, Japonya ve Güney Kore'nin Filistin Devleti'ni tanıma konusunda araştırmalar yürüttüğünü ifade etti.

        Japon halkının her zaman Filistin halkını savunduğunu kaydeden Siam, "İkinci Dünya Savaşı'nda acı çeken (Japon halkı) savaşın beraberinde yıkım getirdiğini biliyor." dedi.

        Siam, Japon halkının sadece Filistinliler için değil, mazlum tüm insanlar için adalet ve özgürlüğü savunduğunu belirterek, "İsraillilere ve müttefiklerine karşı sesleri çok yüksek çıkıyor, Gazze'deki soykırımı ve devam etmekte olan etnik temizliği durdurma çağrısında bulunuyorlar." vurgusu yaptı.

        Siam, Japon halkının ekimden bu yana Filistinlilerle dayanışmayı desteklediğini ve uluslararası hukukun uygulanması için çağrıda bulunduğunu belirtti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler